mara píše:
Těch článků, které se zabývají stabilitou mletých lněných semen je opravdu hodně, všechny, na které jsem narazila, potvrzují
vysokou stabilitu ALA při pečení, nenarazila jsem na žádný, který by to zpochybnil. Např.
Journal of the American Dietetic Association
Volume 96, Issue 8, August 1996, Pages 794–796
Eating Quality of Banana Nut Muffins and Oatmeal Cookies Made With Ground Flaxseed
LINDA ALPERS, MARY K SAWYER-MORSE............
Maro, proc bych mel lnena seminka zahrivat, kdyz je muzu jist syrova, kde je snad jistota, ze mi pomohou nejvic? V oblasti zdravi existuje spousta zajmu a spousta lzi, pri nejmensim ve "vedeckych casopisech". Kdybych veril oficialni medicine a vede, tak uz mam 20 let bryle a 7 let "nevylecitelne" astma a kazdy rok bych se nechal ockovat proti chripce. Ja jsem kdysi prisel na to ze v oficialnich vedeckych casopisech lzou a tak je ignoruju. V oblasti lnenych seminek se drzim dr Budwigove, ktera v knize Lneny olej, ucinna pomoc proti arteriosleroze, infarktu a rakovine (lze stahnout na ulozto) na strane 23 pise
Dr. Budwigova píše:
Ještě několik slov ke lněnému semínku, protože je s ním spojené určité riziko. Nejprospěšnější jsou samozřejmě tuky, které nejaktivněji reagují s kyslíkem. Pokud semínko nameleme, potom se tyto mastné kyseliny během 10 až 15 minut zkazí. Takže pokud si lněné semínko necháte namlít v obchodě se zdravou výživou, než s ním dojedete domů,
jeho užitečné vlastnosti se zničí a produkty oxidace budou dokonce škodlivé - tím více, čím budou starší. Na to je třeba dávat pozor. Podle mého názoru jsou nejlepší výrobky, které používají ke konzervaci lněného semínka med.
Mozna si myslis, ze to Budwigovou nenapadlo, ze se zahratim prilis nezkazi nebo ze od roku 2001, kdy napsala dr B svou posledni knihu veda pokrocila a prisla na to, ze B nemela pravdu. Nicmene treba lecit rakovinu dokazala B mnohem lepe uz pred 50 lety nez soucasni vedci a tak to bohuzel asi zustane.
Kazdy si musi vybrat cemu veri. Pokud veris oficialni vede, tak se ji drz. Na tyto stranky doposud chodili lidi co vereji vic tomu, ze prirodni potraviny jsou nejzdravejsi syrove. To se samozrejme nehodi vyrobcum, protoze syrove potraviny se rychle kazi a neni z nich takovy zisk. A asi pro ne neni problem zaplatit si par studii. Stejne jako existuje spousta studii jak je nezdrave opalovani, nepasterizovane mleko, pust, ...