Zdraví-AZ Vaše fórum o zdraví

Právě je stř lis 27, 2024 8:34 pm

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 91 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4, 5 ... 7  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: Produkty z kozieho mlieka
PříspěvekNapsal: úte úno 02, 2010 10:12 pm 
Offline
Administrátor
Administrátor

Registrován: sob kvě 17, 2008 1:53 pm
Příspěvky: 28400
Bydliště: Poděbrady
Xion píše:
Neviete odhadnut, aku trvanlivost ma kozi nepasterizovany jogurt? Skusam ho vyrobit sam, a chcem si z neho robit SP, rad by som si urobil mnozstvo na 7 dni, a posledny den zo zvysku jogurtu urobil novy jogurt do cerstveho mlieka. Islo by to takto aj dlhodobo?

Tak naprosto přesně to vyzkoumané nemám, ale podle mě by v lednici měl i těch 7 dní vydržet, ale bude stále kyselejší. To na škodu sice není, třeba mě to dokonce víc chutná, ale někomu to může vadit. U nás takto dlouhou trvanlivost nic nevykazuje, protože se to sní mnohem dříve, než by teoreticky prošla záruční lhůta, kterou na to manželka dává.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Produkty z kozieho mlieka
PříspěvekNapsal: úte úno 02, 2010 10:29 pm 
Offline

Registrován: ned dub 26, 2009 6:26 pm
Příspěvky: 1758
Jarda píše:
Tak naprosto přesně to vyzkoumané nemám, ale podle mě by v lednici měl i těch 7 dní vydržet, ale bude stále kyselejší. To na škodu sice není, třeba mě to dokonce víc chutná, ale někomu to může vadit. U nás takto dlouhou trvanlivost nic nevykazuje, protože se to sní mnohem dříve, než by teoreticky prošla záruční lhůta, kterou na to manželka dává.

Ja som ten kozi nepasterizovany jogurt zohnal od jedneho typka, co ho nosi az z Rakuska 300km od Slovenska, a tam davaju dokonca 14 dnovu zaruku. Predpokladam, ze ked je to z toho isteho jogurtu urobene do cerstveho kozieho mlieka, ze by mohla byt aj trvanlivost rovnaka.

_________________
Prehľadné, stručné a aktualizované návody fóra Zdraví-AZ


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Produkty z kozieho mlieka
PříspěvekNapsal: stř úno 03, 2010 5:32 pm 
Offline

Registrován: ned dub 26, 2009 6:26 pm
Příspěvky: 1758
Ked porovname nepasterizovany kozi jogurt a kefir, co sa tyka prinosu na zdravie, ako su na tom? Je v tom obrovsky rozdiel? Ked doporucujete vypit napriklad pol litra kozieho kefiru na zrovnanie stavu v crevach, aky by bol rozdiel, keby sa pouzilo rovnake mnozstvo jogurtu?
Viem, ze rozdiel bude v mnozstve laktobacilov, ale co sa tyka vstrebatelonosti vapniku. A ide o kyselinotvorne potraviny, alebo zasadotvorne (a ako velmi)?

_________________
Prehľadné, stručné a aktualizované návody fóra Zdraví-AZ


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Produkty z kozieho mlieka
PříspěvekNapsal: stř úno 03, 2010 8:26 pm 
Offline
Administrátor
Administrátor

Registrován: sob kvě 17, 2008 1:53 pm
Příspěvky: 28400
Bydliště: Poděbrady
Xion píše:
Ked porovname nepasterizovany kozi jogurt a kefir, co sa tyka prinosu na zdravie, ako su na tom? Je v tom obrovsky rozdiel? Ked doporucujete vypit napriklad pol litra kozieho kefiru na zrovnanie stavu v crevach, aky by bol rozdiel, keby sa pouzilo rovnake mnozstvo jogurtu?
Viem, ze rozdiel bude v mnozstve laktobacilov, ale co sa tyka vstrebatelonosti vapniku. A ide o kyselinotvorne potraviny, alebo zasadotvorne (a ako velmi)?

Pokud to bude doma vyrobený nepasterizovaný produkt, tak tam asi velký rozdíl nebude, až na ty laktobacily. Vápník je v pasterizovaném mléce ve velice špatně vstřebatelné formě, ale v takto ošetřených produktech se vstřebává celkem slušně. V každém těle to reaguje trochu jinak, ale obecně se tyto produkty chovají neutrálně.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Produkty z kozieho mlieka
PříspěvekNapsal: stř úno 03, 2010 10:00 pm 
Offline

Registrován: ned dub 26, 2009 6:26 pm
Příspěvky: 1758
Samozrejme som mal na mysli produkt vyrabany z cerstveho nepasterizovaneho kozieho mlieka (zaciatok vyroby nastal do 6 hodin po vydojeni, dovtedy bolo mlieko v chlade).

Takze ked si mam vybrat, ci vypit kefir vyrabany z pasterizovaneho kravskeho mlieka, alebo jogurt z nepasterizovaneho kozieho mlieka (vyrobeneho hore uvedenym sposobom), radsej by som mal volit jogurt?

_________________
Prehľadné, stručné a aktualizované návody fóra Zdraví-AZ


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Produkty z kozieho mlieka
PříspěvekNapsal: stř úno 03, 2010 10:04 pm 
Offline
Administrátor
Administrátor

Registrován: sob kvě 17, 2008 1:53 pm
Příspěvky: 28400
Bydliště: Poděbrady
Xion píše:
Samozrejme som mal na mysli produkt vyrabany z cerstveho nepasterizovaneho kozieho mlieka (zaciatok vyroby nastal do 6 hodin po vydojeni, dovtedy bolo mlieko v chlade).

Takze ked si mam vybrat, ci vypit kefir vyrabany z pasterizovaneho kravskeho mlieka, alebo jogurt z nepasterizovaneho kozieho mlieka (vyrobeneho hore uvedenym sposobom), radsej by som mal volit jogurt?

V takovémto případě asi ano, kozí produkty jsou mnohem lepší než kravské.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Produkty z kozieho mlieka
PříspěvekNapsal: pát úno 12, 2010 12:52 pm 
Offline

Registrován: ned dub 26, 2009 6:26 pm
Příspěvky: 1758
Ok, tak ma napadol maly figel s MMS, pri vyrobe jogurtu. Kedze MMS by tieto bakterie nemal zabijat, dala by sa pridat kvapka aktivovaneho MMS na zaciatku vyroby do mlieka s jogurtovymi kulturami? Teoreticky by im to teda malo prospiet. Ak nie, potom by tam nesedela logika. Rovnaka vec ma napadla namocit klicky pri preplachovani do vody s MMS.
Dalej ma napadlo zvysit trvanlivost. Po 7 dnoch do jogurtu primiesat jednu-dve kvapky aktivovaneho MMS, a toto opakovat kazde 3-4 dni. Mohla by sa tak predlzit trvanlivost aj na 1 mesiac?
Dalej, nevlastnim mikroskop, ale mozno by sa dalo nejakym sposobom otestovat, ci MMS zabija laktobacily. Trebalo by najst nieco, co by sa mohlo mnozit v mlieku, a bolo by to vidiet, nejaka plesen. Ale ktora by sa mohla mnozit, len keby tam neboli laktobacily. Teda pridat MMS, pockat kym vyprcha. Podla logiky su dve moznosti. Bud by ich sa ich to nedotklo, vtedy by vzorka plesne alebo niecoho, nemohla rast, alebo keby ich to vyzabijalo, bolo by to vidiet, ze ta plesen sa rozmnozila. Jarda, napada Vas nejaka konkretna moznost, ako to otestovat? Najvacsia istota je totiz previest vlastny experiment.

_________________
Prehľadné, stručné a aktualizované návody fóra Zdraví-AZ


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Produkty z kozieho mlieka
PříspěvekNapsal: pát úno 12, 2010 9:09 pm 
Offline
Administrátor
Administrátor

Registrován: sob kvě 17, 2008 1:53 pm
Příspěvky: 28400
Bydliště: Poděbrady
Xion píše:
Ok, tak ma napadol maly figel s MMS, pri vyrobe jogurtu. Kedze MMS by tieto bakterie nemal zabijat, dala by sa pridat kvapka aktivovaneho MMS na zaciatku vyroby do mlieka s jogurtovymi kulturami? Teoreticky by im to teda malo prospiet. Ak nie, potom by tam nesedela logika. Rovnaka vec ma napadla namocit klicky pri preplachovani do vody s MMS.
Dalej ma napadlo zvysit trvanlivost. Po 7 dnoch do jogurtu primiesat jednu-dve kvapky aktivovaneho MMS, a toto opakovat kazde 3-4 dni. Mohla by sa tak predlzit trvanlivost aj na 1 mesiac?
Dalej, nevlastnim mikroskop, ale mozno by sa dalo nejakym sposobom otestovat, ci MMS zabija laktobacily. Trebalo by najst nieco, co by sa mohlo mnozit v mlieku, a bolo by to vidiet, nejaka plesen. Ale ktora by sa mohla mnozit, len keby tam neboli laktobacily. Teda pridat MMS, pockat kym vyprcha. Podla logiky su dve moznosti. Bud by ich sa ich to nedotklo, vtedy by vzorka plesne alebo niecoho, nemohla rast, alebo keby ich to vyzabijalo, bolo by to vidiet, ze ta plesen sa rozmnozila. Jarda, napada Vas nejaka konkretna moznost, ako to otestovat? Najvacsia istota je totiz previest vlastny experiment.

To je dost svérázný postup, kefírky zlikvidují v mléku naprosto veškeré patogenní bakterie zcela bez potíží a nechápu, co by tam ještě řešilo to MMS. Proto tu všude doporučuji to nepasterizované mléko, kde kefírky zlikvidují i salmonely a jiný sajrajt. U těch klíčků by to mohlo fungovat, ale sám to vyzkoušené nemám. Tak takto daleko jsem to zatím nezkoumal a myslím si, že to je zbytečné. Proč se budete pokoušet překonávat přírodu, když můžete mít ten výrobek vždy čerstvý a ne měsíc starý, navíc ještě konzervovaný, to mi logiku moc nedává. Také mě nenapadá žádný rozumný postup na takovýto pokus, protože všechny možné varianty nasimulovat stejně nepůjde, příroda je opravdu dost vynalézavá.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Produkty z kozieho mlieka
PříspěvekNapsal: sob úno 13, 2010 2:06 pm 
Offline

Registrován: ned dub 26, 2009 6:26 pm
Příspěvky: 1758
Jarda píše:
To je dost svérázný postup, kefírky zlikvidují v mléku naprosto veškeré patogenní bakterie zcela bez potíží a nechápu, co by tam ještě řešilo to MMS. Proto tu všude doporučuji to nepasterizované mléko, kde kefírky zlikvidují i salmonely a jiný sajrajt. U těch klíčků by to mohlo fungovat, ale sám to vyzkoušené nemám. Tak takto daleko jsem to zatím nezkoumal a myslím si, že to je zbytečné. Proč se budete pokoušet překonávat přírodu, když můžete mít ten výrobek vždy čerstvý a ne měsíc starý, navíc ještě konzervovaný, to mi logiku moc nedává. Také mě nenapadá žádný rozumný postup na takovýto pokus, protože všechny možné varianty nasimulovat stejně nepůjde, příroda je opravdu dost vynalézavá.

Samozrejme, vsetko ma svoj dovod, teda funguje pricina a nasledok. Moje na prvy pohlad nelogicke veci co riesim, maju tiez svoju pricinu. Je to preto, ze kozie mlieko ktore berem, sa predava v 1,5 litrovych flasiach, a ja, kedze denne pouzivam do patlanice len 100g jogurtu, by som bol rad, aby mi ten jogurt 15 dni vydrzal. Vlastne, najhorsie je to, ze po to mlieko si nechodim sam, ale vozi mi ho kamos, ktory tam byva, a ma to po ceste, lenze on tam chodi nepravidelne, takze sa moze stat, ze sa to o par dni predlzi, kedy budem vlastne jogurt musiet uskladnit este o par dni dlhsie (mozno 18, mozno 20). Tak preto tolko vymyslam a spekulujem. \":-)\" Ale hladam aj ine moznosti, toto ma len napadlo ako jedna z moznosti.

_________________
Prehľadné, stručné a aktualizované návody fóra Zdraví-AZ


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Produkty z kozieho mlieka
PříspěvekNapsal: sob úno 13, 2010 6:05 pm 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: úte črc 21, 2009 7:32 am
Příspěvky: 486
Bydliště: Nové Město na Moravě
Xion píše:
budem vlastne jogurt musiet uskladnit este o par dni dlhsie (mozno 18, mozno 20). Tak preto tolko vymyslam a spekulujem
No a obyčejný mrazák? Taky mrazím a nevidím jakýkoli vliv na kvalitu či chuť, SP je výborná tak či tak. Hoď to do mrazáku \":wink:\"

Teď nemám na měsíc či dva přísun kozího tvarohu (farmář potřebuje kozí mléko pro narozená kůzlata), takže na přechodnou dobu budu používat tvaroh z mléka kravského, mám štěstí - farmář tady z vedlejší vesnice prodává mléko a výrobky z čerstvého (nepasterovaného, nehomogenizovaného) mléka, takže pohoda. Odhaduju, že je lepší použít tvaroh z čerstvého kravského mléka, než kupovat v supermarketu produkty sice kozí, ale pasterované, tedy zcela mrtvé.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Produkty z kozieho mlieka
PříspěvekNapsal: sob úno 13, 2010 9:03 pm 
Offline
Administrátor
Administrátor

Registrován: sob kvě 17, 2008 1:53 pm
Příspěvky: 28400
Bydliště: Poděbrady
Xion píše:
Samozrejme, vsetko ma svoj dovod, teda funguje pricina a nasledok. Moje na prvy pohlad nelogicke veci co riesim, maju tiez svoju pricinu. Je to preto, ze kozie mlieko ktore berem, sa predava v 1,5 litrovych flasiach, a ja, kedze denne pouzivam do patlanice len 100g jogurtu, by som bol rad, aby mi ten jogurt 15 dni vydrzal. Vlastne, najhorsie je to, ze po to mlieko si nechodim sam, ale vozi mi ho kamos, ktory tam byva, a ma to po ceste, lenze on tam chodi nepravidelne, takze sa moze stat, ze sa to o par dni predlzi, kedy budem vlastne jogurt musiet uskladnit este o par dni dlhsie (mozno 18, mozno 20). Tak preto tolko vymyslam a spekulujem. \":-)\" Ale hladam aj ine moznosti, toto ma len napadlo ako jedna z moznosti.

Za těchto podmínek bych to asi opravdu rozdělil přímo na ty potřebné porce a zmrazil, jak píše Jindra. Potom je životnost ještě mnohem větší než potřebujete a celkem nic se tomu nestane. Nicméně čerstvý produkt je vždy lepší a bral bych to pouze jako východisko z nouze.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Produkty z kozieho mlieka
PříspěvekNapsal: ned úno 14, 2010 12:56 pm 
Offline

Registrován: ned dub 26, 2009 6:26 pm
Příspěvky: 1758
Jindra píše:
No a obyčejný mrazák? Taky mrazím a nevidím jakýkoli vliv na kvalitu či chuť, SP je výborná tak či tak. Hoď to do mrazáku \":wink:\"

Teď nemám na měsíc či dva přísun kozího tvarohu (farmář potřebuje kozí mléko pro narozená kůzlata), takže na přechodnou dobu budu používat tvaroh z mléka kravského, mám štěstí - farmář tady z vedlejší vesnice prodává mléko a výrobky z čerstvého (nepasterovaného, nehomogenizovaného) mléka, takže pohoda. Odhaduju, že je lepší použít tvaroh z čerstvého kravského mléka, než kupovat v supermarketu produkty sice kozí, ale pasterované, tedy zcela mrtvé.


Vidis, to ma nenapadlo, to je super napad. Hned ked urobim cerstvy jogurt, tak deci zamrazim, a to budu kultury pre dalsiu varku, a tym padom sa nemusim stresovat, ak dojde cerstve mlieko o par dni neskor.
10 dnovy jogurt som vyskusal zjest v objeme 2 deci, a vsetko v pohode, takze nieje pokazeny. Teraz este vyskusam 14 dnovy. Ten kozi jogurt, z ktoreho som vlastne zobral kultury, ma oficialnu trvanlivost 14 dni, takze myslim, ze by to este nemalo byt pokazene.

_________________
Prehľadné, stručné a aktualizované návody fóra Zdraví-AZ


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Produkty z kozieho mlieka
PříspěvekNapsal: pon úno 15, 2010 3:20 pm 
Offline

Registrován: ned dub 26, 2009 6:26 pm
Příspěvky: 1758
Ked ten jogurt zamrazim, potom ho vyberem a pouzijem na vyrobu noveho, myslite, ze bude nejaky rozdiel v kvalite vyrobeneho jogurtu, ako keby som tam dal jogurt nezmrazeny, teda uskladneny v ladnicke?

_________________
Prehľadné, stručné a aktualizované návody fóra Zdraví-AZ


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Produkty z kozieho mlieka
PříspěvekNapsal: pon úno 15, 2010 4:35 pm 
Offline
Administrátor
Administrátor

Registrován: sob kvě 17, 2008 1:53 pm
Příspěvky: 28400
Bydliště: Poděbrady
Xion píše:
Ked ten jogurt zamrazim, potom ho vyberem a pouzijem na vyrobu noveho, myslite, ze bude nejaky rozdiel v kvalite vyrobeneho jogurtu, ako keby som tam dal jogurt nezmrazeny, teda uskladneny v ladnicke?

Tak s tím zkušenost nemám, ale do určité míry se laktoabcily zmrazením mohou zlikvidovat. Nicméně se domnívám, že i tak to asi bude fungovat, ale třeba se bude tvořit nový jogurt pomaleji.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Produkty z kozieho mlieka
PříspěvekNapsal: pon bře 15, 2010 2:32 pm 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: úte bře 02, 2010 8:27 am
Příspěvky: 277
Zdravím, všechno co tvoříme z kozího mlíčka, započínáme hned po dojení v podstatě za tepla po ochutnávce. Jogurty jsou nejlepčí čerstvé a čisté, jen si vychutnat jejich lahodnou chuť na jazyku. Ale dá se přidat i ovoce a trávicí problémy u někoho jsou u jiného nic. U nás dlouho nevydrží.
Jen o prázdninách, kdy děti odjíždějí a střídají se, tak občas zbude. Ale i tak bez problémů 10 dní v lednici vydrží. Přemražený dělávám na léto jako zmrzlinu a s ovocem. Je to ale na chuti znát, že to není stopro čerstvé. \":(\"
Pokud chcete tvořit nový jogurtík ze starších kultur, zkuste nemrazit. Už se mi i povedlo, že jsem přemrazila a bylo to v háji. \":(\" Lépe jej skladovat v lednici po mrazáčkem / míváme tam kolem 0 a to stačí /. Tam přežije kutura a jogurtík se zas zadaří. A stejně jak zachutná, nebude třeba nic skladovat a stíhá se zbaštit. \":D\"

_________________
Příroda je mocná čarodějka.


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 91 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4, 5 ... 7  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Bing [Bot] a 7 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Group
Český překlad – phpBB.cz