milda píše:
Četl jsem články o deficitu draslíku. Pak jsem zjistil, že pro nějaké diety se míchá chlorid sodný s chloridem draselným v poměru 1:1..... no vida
Moje "lepší polovička" zásadně všechna jídla přesoluje a není možné jí přimět k umírněnosti.
Takže jsem koupil chlorid draselný, smíchal s kuchyňskou solí 1:1 a doma je spokojenost. Aspoň, než si začnu připravovat všechna jídla sám...
Jaký je Jardo váš názor? Vím, že při úplně správné stravě by to bylo zbytečné, ale pro přechodnou bobu...?
Asi je to řešení i když hodně za vlasy přitažené, je to takové vytloukání klínu klínem. Běžný chlorid sodný-kuchyňská sůl, je jed jako prase, normální člověk ho pozře pouze z důvodu společenské nutnosti, párkrát za rok a jinak se mu obloukem vyhne. Ta kombinace sice eliminuje škodlivé účinky sodíku, který vykompenzujete draslíkem, ale pro tělo to žádný význam nemá. Všude tady radím, pokud chcete solit, tak himálajskou solí, která je naopak velice prospěšná a obsahuje 84 prvků, což si tělo celkem vychutnává. Mimo jiné je zde i riziko předávkování draslíkem a to rozhodně není sranda, na to se dá i snadno zemřít a je potřeba s tím pracovat značně opatrně. Draslíku musí mít tělo tak akorát a škodí jak málo, tak moc, což vyžaduje slušné znalosti, nebo možnost pravidelného měření hladiny draslíku. Velké množství draslíku mají třeba fazole a osobně jsem s tím konal pokusy, při kterých jsem se málem předávkoval i pomocí fazolí, natož přímo chloridem draselným, kde to půjde mnohem snadněji.