zadane píše:
Zdravím příznivce kefíru a poprosím o pratickou radu.
Jsem mnohaletý příznivec každodenní konzumace jogurtu, z nepasterizovaného a (to je ještě důležitější!) nehomogenizovaného mléka. Snad zbytečně podotýkám, že jakákoliv forma nefermentovaného mléka mi do pusy nesmí (jednou či dvakrát za rok podlehnu zmrzlině...). Nicméně, po pár letech studování stránek pana Zajíčka (nejsem důchodce ani nezaměstnaný) jsem se dostal k tématu "tibetská houba" a začalo mi vrtat v hlavě, zda bych neměl přehodit výhybku. Protože ANO, kefír velice pravděpodobně je ještě prospěšnější nežli jogurt (rozdíl je především v tom, že kefír je jediný fermentovaný výrobek z mléka, který nedělají jenom laktobacily, tedy bakterie, ale zároveň i symbiotické kvasinky).
Takže se připravuju na změnu a už to v duchu porovnávám se svou současnou "výrobou". A hlavní rozdíl vidím v tomto: Na jogurt si přivezu mléko dvakrát (někdy i jen jednou) týdně - a to na kefír nepůjde. Budu přece potřebovat každý den založit novou čerstvou várku. Mléko přímo od krávy se ale nezpracované přechovávat nedá, to mám vyzkoušené, v lednici za 1 nejpozději 2 dny začne kysnout. Na druhé straně, dá se ale po dovezení převařit! Jen nevím, jestli by to problém řešilo.
Dá se kefír dělat z převařeného mléka?
Někdo říká že ne, ale zase, když to dělají lidi (kdo nemá přístup ani k domácímu ani k mlékomatu) z pasterizovaného, proč ne? Zkoušeli jste to někdo? Nebo nějaký mlékárenský odborník, který by to vysvětlil?
Díky
Resim podobny problem jako vy. Mleko mi vozi dcera jednou za tyden, casteji to nejde.
Lahve nebo sklenice s cerstvym mlekem je treba naplnit az po vicko a tak skladovat v lednici.
Mleko ten tyden vydrzi, i kdyz uz voni jako kysele, tak na chut je porad jeste sladke.
Kefirova houba si s tim bez problemu poradi.
V lete ho jeden den necham venku v pokojove teplote a jeden den v lednicce, protoze pokud ho delam z 1 litru mleka, tak ho za jeden den nejsem schopen spotrebovat.
V zime ho vystrcim na den na zasklenou lodgii.
Kdyz to nestiham spotrebovat nebo si delam jogurt, tak ho nekdy spotrebuji az za tri dny, to uz je dost navinuly, ale jeste porad s nim neni problem.
Pravdepodobne to je dane tim cerstvym mlekem.
Kdyz treba vymyvam sklenice od cerstveho mleka, tak sklenice nesmrdi, kdyz ji vymyvam do mleka z obchodu, tak sklanice smrdi a je potreba ji vymyt nekolikrat.
V obchode jine nez zahrate mleko prakticky nesezenete a i z nej si lide delaji kefir.
Inzenyr