Asi nejlepší dieta na střevní problémy, kterou jsem kdy viděl.
http://zivakultura.cz/uvodni-dieta/. Jmenuje se to GAPS dieta, podle knihy Syndrom trávení a psychologie. Stručně se jedná o tenhle program (více na webu nebo v knize):
"Úvodní dieta má za úkol zaléčit a zacelit střevní stěnu a tím odstartovat celý proces léčby." "Pomocí GAPS diety se střevo vyčistí od staré vlákniny a dalších nepotřebných látek, které mohou střevo dráždit. "
Fáze 1:
- základem této diety jsou silné vývary z masa a ryb
- z výše připravených vývarů si připravte zeleninové polévky, které jsou vaším hlavním jídlem v této fázi
- probiotické jídlo je další nezbytnou součástí této diety, je tedy důležité ho do jídelníčku zapojit hned od počátku. Toto probiotické, nebo-li fermentované jídlo, může být v podobě mléčných výrobků, nebo fermentované zeleniny.
Fáze 2:
- Pokračujte s jedením polévek s masem a měkkými tkáněmi z masa. Stále přidávejte víc a víc probiotického jídla do každé porce polévky.
- Přidejte do polévky syrový žloutek, důkladně oddělený od bílku.
- Přidejte dušené maso a zeleninu do vašeho jídelníčku
- Zvyšujte příjem fermentované zeleniny a mléčných výrobků.
- Přidejte fermentovanou rybu a gravlax, začněte s jedním malým kouskem a postupně přidávejte víc.
- Začněte jíst domácí klarifikované máslo (ghee)
Fáze 3:
- Zkuste zralé avokádo, začněte 1-3 lžičkami a postupně přidávejte.
- Míchané vajíčka udělané na velkém množství tuku, zase použijte kachní, husí nebo ghee. Jezte s avokádem, pokud ho dobře snášíte a vařenou zeleninou.
- Můžete zkusit jíst fermentovanou zeleninu. Začněte po malých kouskách a postupně zvyšujte.
Fáze 4:
- Postupně přidávejte maso upravené pečením a grilováním, ale ješte vynechte smažení a grilováni na ohni.
- Začněte přidávat za studena presovaný olivový olej do každého jídla. Začněte pár kapkami a postupně přidávejte.
- Můžete začít pít zeleninový, čerstvě vymačkaný džus. Začněte mrkvovým džusem.
Ve fázi 5 a 6 už je to hodně benevolentní, takže to nebudu ani vypisovat. Každopádně tohle je jenom strušné shrnutí a více infa je na webu nebo v knize. Snad to někomu pomůže
Mě to příjde jako hodně dobrý systém a budu ho zkoušet. Autorka tuhle stravu prvotně vytvořila pro svého syna, který trpěl autismem.
GAPS dieta se v mnoha ohledech podobá nízkosacharidové dietě a má v podstatě stejné indikace i cíle. U lidí, kteří jsou stavěni spíše na bezmasou stravu, bych byl opatrný s množstvím vývarů a masa a postupoval bych více podle nízkosacharidové-protikvasinkové (I když gaps je v také protikvasinková v trochu upravené modifikaci) a maso nahradil vejcemi a probiotickými mléčnými výrobky či později kvalitními sýry.
U GAPS vidím jako rezervu že nezmiňuje výrazněji suplementaci průmyslovými probiotiky, které jsou většinou nezbytné. Možná proto, že je primárně určena pro děti, funkční však bude pro všechny.
Ve slovenštině se na toto téma dá koupit kniha s názvem Syndrom travenia a psychologie, či tak nějak.)