Préveli píše:
Zdravím pana Zajíčka a všechny uživatele fóra. Chtěl bych vás tímto poprosit o radu.
Je mi 33 let a před 10 lety jsme se léčil s hyperfunkcí štítné žlázy, bral jsme tehdy Carbimazol a Atenolol. Tehdy mi doktorka na endokrinologii sdělila, že se léčba povedla. Já jsem se tam od té doby neukázal.
Nyní po 10 letech jsem přišel za svým obvodním lékařem s tím, že se cítím nějaký unavený a nadměrně se potím, tak mě poslal na odběry krve a otestování moči, kde mi naměřili TSH-6,2 a T4-15,7 , Sedimentace erytrocytů lehce zvýšená a PH moči 5. Ostatní v normách. Cholesterol 4,9.
Na ultrazvuku mi zjistili:
Oba laloky norm. tvaru. pravý vel. 27x25x50 mm, Isthmus šíře 3,4 mm, Levý lalok je vel. 23x20x49 mm.
Struktura je hrubší bez ložiskových změn s difuzně vyšší vaskularizací.
Závěr: Laloky hraniční velikosti, hrubší , zánětlivé struktury se zvýšenou vaskularizací.
Byl mi předepsán Euthyrox 50 na půl roku, pak budou kontrolní odběry krve a po roce kontrolní ultrazvuk.
Zarazilo mě, že má štítná žláza má opačný problém než se kterým jsem se léčil tehdá, nyní je to naopak hypofunkce. Obvodní lékař řekl, že to je nejspíše způsobeno mým zánětem před 10 lety (léčení hyperfunkce) a že štítná žláza zareagovala hypofunkcí. Onemocnění štítné žlázy je prý velice časté a že zatím nejspíše stojí výbuch v Černobylu, kdy se dostal do ovzduší radioaktivní jód a mrak ho přenesl i na ČSSR.
Dále bych chtěl uvést, že jsem se na konci letošního srpna rozhodl změnit stravovací návyky, vymazal jsem ze svého jídelníčku bílé jedy a výrazně omezil drůbeží maso a nahradil 3x týdně rybami. Jím 3x denně. Před spaním piji domací kefír. Zařadil jsem pití ovocných a zeleninových šťáv a zeleninové saláty. Má váha se upravila z 87 kg při 183 cm na ustálených 75 kg. Také jsem v říjnu provedl po týdnu dvě Sankhapraksalany. Mým cílem, je co nejlepší očista těla.
Má otázka zní, zda je nutné dodávat tyto hormony, jelikož jsem ke zdravotnickému systému nedůvěřivý a raději bych se léčil bez léků?
A jestli má radikální změna stravovacích návyků nějak nerozhodila mé tělesné pochody a nemohla mít vliv na funkci štítné žlázy?
Předem děkuji všem za rady, poznatky a zkušenosti.
Tomáš
domnívám se že změna stravování může mít na tohle vliv, ne však nezbytně přímo na štítnou žlázu. Nevhodné stravování, přehršle kofeinu a cukrů ale hlavně stres může mít za následek přehnanou funkci nadledvinek, což může způsobit nedostatešnou funkci štítné žlázy, vzhledem k tomu že jsou to párové orgány.
Nechal bych si k T3 a T4 udělat také denní průbeh kortisolu ze slin a dobrou informací by bylo také jak tělo hospodaří se sodíkem a draslíkem (vlasová analýza), a jak jste na tom s tlakem, abyste viděl zdali není problém spíše v nadledvinkách.
Tak jako tak rozhodně vynechat kofein a jrafinované cukry a podívat se důkladně na to, jestli nejste vystresovaný a ataké nemáte v těle nějaký závažnější zánět (při tomhle všem nadeldvinky pumpují do těla právě cortisol a další hormony.
Zkuste prozkoumat zdali obecně propagovaná zdravá strava založená na syrově zelenině a ovoci je vhodná i pro vás. Kromě vlastní citlivosti k organismu můžete použít tyto testy:
- diagnostiku s mikroskopem s temným polem
- zjistit jaká jste dóša podle ajurvédy
- podívat se jaký jste metabolický typ
Tohle vám napoiví zdali vám vyhovuje lehká strava s vysokým podílem syrové stravy a jednoduchých cuktrů anebo potřebujete spíše vydatnou plnou tuků a bílkovin a zeleninu spíše vařit nebo se nacházíte někde mezi. Násilným šroubování pravidel proti své přirozenosti si můžete výrazně uškodit.