ravima píše:
Stačí se vyhýbat izolovaným tukům. Je to podobné jako jíst rafinovaný cukr. Na metabolismus se spotřebují tělesné zásoby různých živin. U každého tuku je to trochu jinak, rozhodně jsou ale potřeba vždycky minimálně některá béčka a hořčík. Tak např. na přeměnu ALA na EPA jsou konkrétně potřeba vitamíny B3, B6, C, zinek, hořčík, k tomu pravděpodobně spoustu dalších podpůrných látek - enzymy atp. Nic z toho v žádném tuku/oleji není. Těch potřebných látek je spousta a jejich role nejsou dokonale vědecky prozkoumané, proto nejsem vůbec pro suplementaci, ale pro celé potraviny, které mají v sobě skoro vše potřebné k jejich strávení. A zbytek (vitamín C, bioflavonoidy atd.) vyřeší zelenina.
Tak to jsi mě moc nepotěšil,funguju hlavně na olivovém oleji,másle a kokosovém tuku,strouhaném kokosu.Jako doplněk mám lněná semínka,sezam,slunečnici a ostropestřec a rybí tuk.Občas dávám kešu.Jiných ořechů se bojím kvůli plísni a žluknutí,na makadamie a avokáda nemam prašule.Jinak jako hlavní jídla točím 10 druhů zeleniny a opět jako doplněk maso,vejce sýr když potřebuju bílkoviny nebo bramboru,batát,jáhly,pohanku když potřebuju sachry.Samotatně dávám grep.Jedl jsem i jabka ze zahrady ale nedělalo to dobrotu,naopak třešně,višně a blumičky od silnice se mi trávili dobře.Když to hodim do kalkulačky tak jsem na tom takhle-tuk 300,bílkovina 70,sacharidy 140.Ale 6x týdně mám těžký trenink takže to vypálim.Váha nejde nahoru ani dolu,síla i vytrvalost roste a přes den mám i přes těžký trenink mraky energie.Myslíš že bych měl něco doplňovat?Dávám jen hořčík,C,Bkomplex a sem tam antioxidanty.Vloni jsem to takhle dělal taky,jen toho tuku bylo jen 150 a šel jsem silově dolu a v práci jsem vyhořel-musel sem se z toho horko těžko dostávat.