Rád by som sa podelil so svojou skúsenosťou s RO (keďže sa snažím dodržiavať aspoň pitný režim - 2-2,5l čistej vody).
Pred asi 3t. mi došla RO so zapojeným 4cestným ventilom (viď obrázok). Pri snahe o zapojenie som zistil, že prípojka na guľový ventil na RO má veľký priemer (prepojenie na batériu) a keďže by mi bolo treba dve redukcie naviac, tak som poprosil p. Tučeka aby mi preposlal ešte jednu prípojku s menším priemerom /tá už sadla/ aj s preplachovacím ventilom /v rýchlosti som sa dočítal, že je to praktické po dlhšej odstávke/ + nejakú hadičku naviac - keby náhodou. Po zapojení mi odpad z RO stále tiekol, aj keď bola batéria uzavretá - ďakujem inzenyr za správnu schému zapojenia. Možno by bolo treba upozorniť predávajúceho na
http://www.filtracevody.cz, že to zapájajú zle. Čo sa týka tej teflónovej pásky, neviem kto to vymyslel (nie som vodár, takže s hmotou ktorá sa používa na utesnenie závitov som nemal skúsenosti), ale na zapojenie guľového ventilu na prípojku bolo fakt umenie (narozdiel od zapojenia normálnej batérie - keďže tam bolo gumené tesnenie, ktoré doľahlo). Teda ani na asi štvrtý pokus (nanovo previnutý závit s tou "úžasnou" teflónovou páskou) sa mi to nepodarilo. Spýtal som sa otca čo používa na tieto spoje, tak povedal, že ten teflón je somarina /čo som už zistil/, aby som použil konopné vlákno, že kdesi má ešte kus odložený + dať trochu oleja aby to šlo lepšie (môj otec je veľký domáci kutil a pestovateľ, takže sa dá uňho zohnať všeličo užitočné). Poviem vám, ten rozdiel medzi konoplným vláknom a tou "úžasnou" modernou páskou je markantný - dokonca aj keď sa mi podarilo pretočiť guľový ventil (nedal by sa zatvoriť) a vrátil som ho asi o pol otáčky spať, to konope stále držalo tesnosť - neviem z akého dôvodu sa táto vec už nepredáva, ale toho čo to zakázal by mali zavrieť! Niekde som čítal čo všetko sa dá vyrobiť z konope /skoro mi oči z jamiek vypadli/, ale to je na inú tému.
Keďže trávim v práci 5 dní zo 7-ich tak som si ju namontoval tam /po "fajronte" by som si načapoval ešte cca 0,7l do plastovej fľaše domov/.
Ešte mám však pár otázok:
- inzenyr čo je tá spätná klapka v správnej schéme zapojenia? Je potrebná pri zapojení?
- namiesto tých 2-och uhlíkových predfiltrov máš samostatný keramický umývateľný filter a potom za ním hneď RO membránu?
- našiel niekto na webe púzdro (lacnejšiu variantu) na keramický filter?
- ak som dobre pochopil pre "bežne" stravujúceho stačí pridať himalajskú soľ do vody a malo by byť po "probléme" čo sa týka minerálov (keď sa človek nestravuje zväčša surovou stravou).
- čo sa týka prenášania vody z RO v plastových fľašiach je možné po úprave fľaše aj v letných mesiacoch (napr. v aute, na slnku) prenášať vodu keď sa vypije do cca 6hod.?
- nepozná niekto takýto proces aj napr. s nerezom (ak upravená plastová fľaša nieje vhodná pri prenášaní na slnku alebo v aute)
Pripájam obrázky so zapojením.
Ospravedlňujem sa za dlhý (poprípade zbytočný) príspevok.
Ešte otázočka - chvíľu mi trvalo kým som prešiel 21 strán tejto témy. Nebolo by možné zhrnúť tieto informácie niekde "hneď na začiatok" aby ďalší človek čo sa bude zaujímať o túto formu úpravy vody, nemusel prechádzať celú túto tému? - je to len môj osobný postreh.
nejako sa mi nedarí pripojiť obrázky do prílohy
Prvé zapojenie:
Zapojenie podľa schémy: