Zdraví-AZ Vaše fórum o zdraví

Právě je pon lis 25, 2024 10:21 am

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 362 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17 ... 25  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: Pohled na bílé jedy
PříspěvekNapsal: čtv pro 20, 2012 11:05 pm 
Offline

Registrován: stř pro 19, 2012 8:42 pm
Příspěvky: 10
chiqui255 píše:
Dobrý den,
chtěla bych se zeptat ohledně rafinovaného cukru. Když ho vyloučím ze stravy, je možné ho něčím prospěšným nahradit nebo škodí i jiné látky ke slazení jako je např. kukuřičný slad, med, erythiol, rýžový slad a další rostlinné slady či sirupy.
Děkuji za odpověď.

Dobrý den,
já jsem právě objevila (zatím jen na internetu) zdravé náhražky. Xylitol, který má opačné účinky než cukr, takže pomáhá zubům ke zdraví a mnoho dalších prospěšných věcí, potom stévii (tabletky, sirup nebo práček z rostliny 200-500 x sladší než cukr), která má jen sladkou chuť, ale cukr to není, projde jen zažívacím traktem, navíc je taky léčivá; a lipie (lippia) neboli aztécký cukr, který je 1000x sladší než cukr a taky to není cukr, jen projde traktem. O lipii se toho prý ještě tak moc neví jako např. o stévii. A má trošičku specifickou chuť, která se někomu může zdát nepříjemná. Vše se dá koupit jako doplňky stravy v některých obchodech se zdravou výživou, i na internetu.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Pohled na bílé jedy
PříspěvekNapsal: čtv pro 20, 2012 11:08 pm 
Offline

Registrován: stř pro 19, 2012 8:42 pm
Příspěvky: 10
inzenyr píše:
Xylitol je ciste chemicky vyrobek, vyrabi se hydrogenaci D-xylitu z odpadniho dreva. Pokud se domnivate, ze to je zdrava potravina pro Vase deti, tak Vam to rozmlouvat nebudu.

Inzenyr

A co tohle: viewtopic.php?p=29905
Je to na tomto webu, napsal to přímo moderátor Jarda.. Já jsem se všude dočetla, že Xylitol je přírodní. Možná myslíte Sorbitol či Manitol... Ráda se poučím, jestli říkáte, že Xylitol je škodlivý. Je o tom nějaký článek?


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Pohled na bílé jedy
PříspěvekNapsal: čtv pro 20, 2012 11:21 pm 
Offline

Registrován: pát črc 22, 2011 8:29 pm
Příspěvky: 627
Napriklad:

Nejenom clanky, ale primo americke patenty.

Pouzitelne jsou třeba slupky ovsa, kukuricne klasy a stébla, skorapky kokosových orechu, pecky mandli, slama, slupky bagasoveho a bavlníkového semena. Pouziva li se dreva, je vyhodne je rozdělit na odrezky, hoblovačky, piliny apod. Krome toho lze používat xylanem bohatych před hydrolyzatu z drevarskeho prumyslu.
Jsou to odpadni produkty a obsahuji hlavni část hemicelulozy dreva. \":-)\"


http://spisy.upv.cz/Patents/FullDocumen ... 251754.pdf

Inzenyr


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Pohled na bílé jedy
PříspěvekNapsal: čtv pro 20, 2012 11:42 pm 
Offline

Registrován: stř pro 19, 2012 8:42 pm
Příspěvky: 10
inzenyr píše:
Napriklad:

Nejenom clanky, ale primo americke patenty.

Pouzitelne jsou třeba slupky ovsa, kukuricne klasy a stébla, skorapky kokosových orechu, pecky mandli, slama, slupky bagasoveho a bavlníkového semena. Pouziva li se dreva, je vyhodne je rozdělit na odrezky, hoblovačky, piliny apod. Krome toho lze používat xylanem bohatych před hydrolyzatu z drevarskeho prumyslu.
Jsou to odpadni produkty a obsahuji hlavni část hemicelulozy dreva. \":-)\"


http://spisy.upv.cz/Patents/FullDocumen ... 251754.pdf

Inzenyr

Ufff... Cožpak dřevo, to by mi nevadilo... Ale ty postupy jsou děsivé... S cukrem to ale asi bude podobné, že? Kdybyste musel volit mezi řepným cukrem a xylitolem, co je menší zlo? Opravdu se upřímně ptám, protože tomu zřejmě dost rozumíte...


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Pohled na bílé jedy
PříspěvekNapsal: pát pro 21, 2012 12:46 am 
Offline

Registrován: pát črc 22, 2011 8:29 pm
Příspěvky: 627
Elzina píše:
Ufff... Cožpak dřevo, to by mi nevadilo... Ale ty postupy jsou děsivé... S cukrem to ale asi bude podobné, že? Kdybyste musel volit mezi řepným cukrem a xylitolem, co je menší zlo? Opravdu se upřímně ptám, protože tomu zřejmě dost rozumíte...

Na takto polozenou otazku je to hodne tezka odpoved. Cukr jsem samozrejme konzumoval velice dlouho a bohuzel to odnesly moje zuby, zkusit xylitol jsem se uz neovazil. Pouzivam pouze stevii.

Pokud Vam mohu doporucit a stejne jsme to praktikovali kdysi i u dcery, zkuste ted pres zimu k cerstvemu ovoci a zelenine pridavat susene produkty, orechy a semena.

Merunky, svestky, Goja - kustovnice, rozinky (musi se proplachnout), brusinky, susene banany, kesu orech, para orechy, makadamove orechy, fiky, datle (musi se proplachnout od cukru), mandle (prirodni, ne solene nebo loupane), kakaove boby. Pokud na to financne dosahnete, tak vsechno je lepsi nez ten xylitol nebo cukr. Pokud chci obcas sladit, tak jedine medem (ale ne EU medem). Pokud to maji deti pripravene na stole, tak si to vezmou a bombony resit nebudou. Dulezite je, aby pro deti sladke nebyla droga, proto pisu, nedavat detem sladke veci. Je toho hromada jako nahrada za sladke.

Pro mne si ted vzit klasicky bombon je uz docela odporne, protoze mne okamzite udela neprijemne kyselo v puse.

Vlasske orecha a obecne vsechny orechy je treba namocit na delsi dobu. Vlaske orechy jsou pak nadherne sladke a ne horke.

To co Vam radim, mam vyzkousene na malych detech v keramickem krouzku, kde jim mamy neustale kupuji nejake bombony jako odmenu. Ve chvili, kdy jsem jim dal vybrat mezi bombony a susenymi plody a orechy, tak se vrhly na ty susene plody a orechy, bombony je prestaly zajimat.

Stejne to dopadlo i se stavami. Kdyz jsem tam prinesl mrkev, jablka, cervenou repu, celer, mak a odstavovac, tak mamy tvrdily, ze tohle jejich deti nikdy pit nebudou.
Byla legrace, koukat na jejich obliceje, kdyz to deti do sebe lily a chtely jeste. \":-)\"

Pravda je, ze vsechno, az na mak, jsem si vypestoval sam, takze to asi melo o trochu lepsi chut, nez kdyz se to koupi v Lidlu.

Inzenyr

PS: Jeste pridam nejake odkazy:

http://www.youtube.com/watch?v=R9pmzPm2_xg

http://www.youtube.com/watch?v=jrfPtbK3tAw

http://www.youtube.com/watch?v=Nq9DJo7tyCc

http://www.youtube.com/watch?v=3NspZQiAtnU


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Pohled na bílé jedy
PříspěvekNapsal: pát pro 21, 2012 10:38 am 
Offline

Registrován: stř pro 19, 2012 8:42 pm
Příspěvky: 10
Děkuji. Zajímavé, o nevařené stravě jsem dosud moc neuvažovala, i když mě kolikrát napadlo, že jíst vařené jídlo je nepřirozené. Zdá se to jednodušší, než jsem si myslela, až na ty různé extrakty, které bych si kupovat nemohla - jsou pro mě cenově nedostupné. Ale uvažuju teď nad tím vážněji, protože jsem už třetí týden nemocná - bakterie v dýchacích cestách - ale pro antibiotika si rozhodně nepůjdu. Doteď jsem se vždycky vyléčila i z bakteriální infekce do týdne sama.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Pohled na bílé jedy
PříspěvekNapsal: pát pro 21, 2012 12:46 pm 
Offline

Registrován: pát črc 22, 2011 8:29 pm
Příspěvky: 627
Elzina píše:
Děkuji. Zajímavé, o nevařené stravě jsem dosud moc neuvažovala, i když mě kolikrát napadlo, že jíst vařené jídlo je nepřirozené. Zdá se to jednodušší, než jsem si myslela, až na ty různé extrakty, které bych si kupovat nemohla - jsou pro mě cenově nedostupné. Ale uvažuju teď nad tím vážněji, protože jsem už třetí týden nemocná - bakterie v dýchacích cestách - ale pro antibiotika si rozhodně nepůjdu. Doteď jsem se vždycky vyléčila i z bakteriální infekce do týdne sama.

Ono se zda, ze ta nevarena strava je draha, ale pokud jsem se stravoval varenou stravou, tak jsem utratil za jidlo az 5.000,- Kc mesicne. U nevarene stravy mne to i s temi doplnky prijde na cca 2.000,- Kc mesicne. Pravdou ale je, ze od jara az do ted se stravuji produkty, ktere jsem si vypestoval, nebo posbiral venku pod jablonema a oresakama, takze ty mne staly asi ta 14 dni prace celkem. Pokud pocitam praci na zahrade a kazdy den tak 15 minut na zaliti zahrady. Takze dejme tomu 3.000,- Kc mesicne.
K tomu jeste muzete odecist elektriku nebo plyn na vareni a pripadne za mycku nadobi a zustava pouze voda na myti.
Odstavovac Angel ma spotrebu 150W, to je asi jako dve klasicke zarovky.
Pokud pouzijete mixer, tak ten ma podobnou spotrebu.
Varic ma minimalne 4x az 6x vetsi spotrebu a mate ho zapnuty urcite dele nez ten mixer nebo odstavovac.
Pokud varite 2x denne tak muzete usetrit az 200,- Kc mesicne za plyn nebo elektriku.
Takhle mohu pokracovat treba s mycimy prostredky, nadobi po syrove strave splachnete vodou bez mycich prostredku.
To neuvazuji treba penize za leky a klasicke potravinove doplnky, ktere jsou vetsinou pro telo k nicemu.

Inzenyr


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Pohled na bílé jedy
PříspěvekNapsal: pát pro 21, 2012 2:55 pm 
Offline

Registrován: čtv bře 29, 2012 3:11 pm
Příspěvky: 324
Elzina píše:
Ufff... Cožpak dřevo, to by mi nevadilo... Ale ty postupy jsou děsivé... S cukrem to ale asi bude podobné, že? Kdybyste musel volit mezi řepným cukrem a xylitolem, co je menší zlo? Opravdu se upřímně ptám, protože tomu zřejmě dost rozumíte...

Taky už jsem narazil na info, že xylitol je sice příznivý k zubní sklovině, ale uvnitř organismu je údajně mnohem škodlivější, než obyčejné cukr. Někteří specialisté zařazují xylitol mezi bílé jedy, protože je to sice původně přírodní produkt, ale uměle obohacen o atomy vodíku pomocí hydrogenace (nebo jak se ten proces jmenuje). Tak vážně nevím, co si o tom myslet. Vypadá to, že cukr je zřejmě nenahraditelný. \":-)\"


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Pohled na bílé jedy
PříspěvekNapsal: pát pro 21, 2012 8:20 pm 
Offline

Registrován: stř pro 19, 2012 8:42 pm
Příspěvky: 10
Ates píše:
Taky už jsem narazil na info, že xylitol je sice příznivý k zubní sklovině, ale uvnitř organismu je údajně mnohem škodlivější, než obyčejné cukr. Někteří specialisté zařazují xylitol mezi bílé jedy, protože je to sice původně přírodní produkt, ale uměle obohacen o atomy vodíku pomocí hydrogenace (nebo jak se ten proces jmenuje). Tak vážně nevím, co si o tom myslet. Vypadá to, že cukr je zřejmě nenahraditelný. \":-)\"

S tím stravováním to asi zkusím, ale pozvolna, zatím si nemůžu koupit všechny potřebné produkty najednou. Trochu problém je, že ovoce a zeleninu kupuji hlavně jen v supermarketu, protože - paradoxně - bydlím na venkově. Ovoce a zeleninu na zahradě pěstuju, ale většinou všechno sníme hned. Co si myslíte o mražení domácí zeleniny? Nezničí se tím enzymy? Když něco ze zahrady zbyde, většinou to nakrájím či nastrouhám a zmrazím.
S tím xylitolem to asi nebudu pokoušet. Raději zkusím stévii - včera jsem si objednala sirup. Chtěla jsem také nějakou zdravější alternativu nabídnout ve zdejší školce, protože tam do dětí neustále cpou bonbóny za odměnu, ale nehodlají to změnit. Třeba by aspoň přijali tip na alternativní bonbony.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Pohled na bílé jedy
PříspěvekNapsal: sob pro 22, 2012 1:27 am 
Offline

Registrován: pát črc 22, 2011 8:29 pm
Příspěvky: 627
Elzina píše:
S tím stravováním to asi zkusím, ale pozvolna, zatím si nemůžu koupit všechny potřebné produkty najednou. Trochu problém je, že ovoce a zeleninu kupuji hlavně jen v supermarketu, protože - paradoxně - bydlím na venkově. Ovoce a zeleninu na zahradě pěstuju, ale většinou všechno sníme hned. Co si myslíte o mražení domácí zeleniny? Nezničí se tím enzymy? Když něco ze zahrady zbyde, většinou to nakrájím či nastrouhám a zmrazím.
S tím xylitolem to asi nebudu pokoušet. Raději zkusím stévii - včera jsem si objednala sirup. Chtěla jsem také nějakou zdravější alternativu nabídnout ve zdejší školce, protože tam do dětí neustále cpou bonbóny za odměnu, ale nehodlají to změnit. Třeba by aspoň přijali tip na alternativní bonbony.

Mrazeni potravin dle informaci, ktere se mi podarily objevit na internetu, nici jenom omezene mnozstvi enzymu, ne vsechny.
Seznam techto enzymu se mi najit nepodarilo.
U ostatnich enzymu mrazeni zpomaluje jejich pusobeni, ktere by jinak potraviny znicilo.

Inzenyr


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Pohled na bílé jedy
PříspěvekNapsal: ned pro 23, 2012 9:20 pm 
Offline
Administrátor
Administrátor

Registrován: sob kvě 17, 2008 1:53 pm
Příspěvky: 28400
Bydliště: Poděbrady
palice píše:
Zdravím, pár otázek:

1) další bílé jedy?? je jich víc, se kterými se běžně setkáváme? oloupaná rýže a co více??

2) mrkev + rajčata, mrkev za syrova, rajčata tepelně upravená? pokud tomu dobře rozumím nemluvíte pouze o hospodaření těla s vodou, ale i o přirozené odolnosti kůže vůči UV záření? Tedy žádné opalovací přípravky, pokud se nacpeme karoteny (popř. jinými látkami)? pokouším se o to samé, poněvadž se momentálně nacházím na jihu, a mám jisté obavy, jestli se lze bránit pouze vhodným jídelníčkem... a léto se blíží...

3) za celý můj krátký život jsem snědla více cukru než celé město ve kterém žiju. Navíc, po přečtení více článků, projevuju až nežádoucí množství příznaků přemnožení Candida albicans, tedy kandidózy... a chtěla bych se zeptat, čím se teď začít cpát (pro změnu), pokud se odhodlám se této kvasinky zbavit... a především nechat už konečně těch cukrů (!!) o což usiluji již asi 2 roky, ale nikdy mi to nepřetrvalo dýl než několik měsíců... mimochodem nedávno jsem si pořídila balení hněděho cukru \":evil:\" Asi ho můžu rovnou někomu darovat...

Děkuji moc za vaše rady! \":)\"

1)Nechápu dotaz, rýže je mouka, nebo je to myšleno jinak.
2)Karotenoidy jsou pouze jeden důležitý faktor, ale dost podstatný, vše je v článku zde http://www.zdravi-az.cz/doc/R07_66-67_O ... trolou.pdf
3)O tom je zde toho napsáno tolik, že opravdu stačí číst, prostě si vyhledejte protikvasinkovou dietu.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Pohled na bílé jedy
PříspěvekNapsal: ned pro 23, 2012 9:30 pm 
Offline
Administrátor
Administrátor

Registrován: sob kvě 17, 2008 1:53 pm
Příspěvky: 28400
Bydliště: Poděbrady
Elzina píše:
Dobrý den, celý den hledám a sháním na internetu nějaké zdravé cukrovinky pro děti (mám 4), protože chci skoncovat s cukrem. Hledala jsem stévii a lippii a našla nakonec xylitolové bonbony - leč s přísadou aspartamu. Nakonec jsem narazila na Vaše stránky a nabídku Vámi vyráběných bonbonů. Nepochybuji, že v nich žádný aspartam ani jiná svinstva nejsou. Nabízíte je ještě? Děkuji...

Tak, že by v nich bylo něco takového jako aspartam, to opravdu nemusíte mít obavu a jsou v nabídce stále, dokonce se ještě brzo rozšíří sortiment chutí. Mají sice nyní trochu jiný vzhled, změnil jsem razník a udělal je dvakrát větší, což má výhodu že déle vydrží v ústech a mají spíše cucací, než polykací tvar, prostě je to opravdu bonbón, ne pilulka.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Pohled na bílé jedy
PříspěvekNapsal: ned pro 23, 2012 9:47 pm 
Offline
Administrátor
Administrátor

Registrován: sob kvě 17, 2008 1:53 pm
Příspěvky: 28400
Bydliště: Poděbrady
chiqui255 píše:
Dobrý den,
chtěla bych se zeptat ohledně rafinovaného cukru. Když ho vyloučím ze stravy, je možné ho něčím prospěšným nahradit nebo škodí i jiné látky ke slazení jako je např. kukuřičný slad, med, erythiol, rýžový slad a další rostlinné slady či sirupy.
Děkuji za odpověď.

Tak ono dost záleží jak škodí, některé méně jiné více, ale moc prospěšný není ani jeden. Pokud chcete sladit prakticky bez rizika, tak stévií, ta pokud vím nemá žádné negativní vlastnosti.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Pohled na bílé jedy
PříspěvekNapsal: ned pro 23, 2012 10:12 pm 
Offline
Administrátor
Administrátor

Registrován: sob kvě 17, 2008 1:53 pm
Příspěvky: 28400
Bydliště: Poděbrady
Elzina píše:
Ufff... Cožpak dřevo, to by mi nevadilo... Ale ty postupy jsou děsivé... S cukrem to ale asi bude podobné, že? Kdybyste musel volit mezi řepným cukrem a xylitolem, co je menší zlo? Opravdu se upřímně ptám, protože tomu zřejmě dost rozumíte...

Ono jde vždy o úhel pohledu na prospěšnost dané látky, nebo potraviny, protože nic není univerzálně ideální, všechno má své mouchy. Ve srovnání těchto dvou látek vede jednoznačně xylitol, ovšem to vůbec neznamená že jde o něco extra zdravého, to určitě tvrdit nebudu. Nicméně jeho dobrou vlastností je, že na rozdíl od cukru má ve větší dávce docela slušné laxativní účinky a tím je jeho spotřeba dost limitována. Prostě se jím člověk nemůže narvat, protože si vyvolá průjem a tělo se tím nadbytku xylitolu zbaví. Dá se tedy sníst pouze rozumné množství a i to má prakticky opačné účinky než cukr, čili jde o jednoznačně menší zlo, ovšem stále je to zlo, lepší je sladidla ze svého života eliminovat.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Pohled na bílé jedy
PříspěvekNapsal: pát úno 01, 2013 5:39 pm 
Offline

Registrován: pát úno 01, 2013 4:56 pm
Příspěvky: 3
Tibetský kefír a "kulturní plísně"
Předem se omlouvám, že jsem nečetla z těchto stránek úplně vše a zejména neprošla úplně celé diskuze.
Mám doma "houbu" na Tibetský mléčný kefír, který mi dělá z kravského mléka. Pro to si chodím do "mléčného automatu", kam čerstvé mléko dodává přímo blízké zemědělské družstvo (je to opravdové mléko, na kterém se sráží tlustý koláč smetany). Bohužel o zdraví a podmínkách života dojnic nic nevím. Mléko nepřevařuji, pouze krátkodobě skladuji v lednici.
Je kefír z takového mléka podle Vás prospěšný nebo škodlivý?
Nezkefírované mléko nepiji vůbec. Smetanu ale jím. Jaký je Váš názor?

Hodně se píše, že silnou chutí na něco dává tělo najevo, že mu něco chybí nebo si potřebuje něco kompenzovat. Sama si žádné sýry už mnoho let nekupuji. Když jsem ale na návštěvě u rodičů, neodolám nikdy "plesnivým sýrům" (niva, hermelín). Otec si občas i přes maminčin zákaz koupí také syrečky nebo romadur. Co byste mi k tomu řekl?


Naposledy upravil Monick dne sob úno 02, 2013 12:33 am, celkově upraveno 1

Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 362 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17 ... 25  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 9 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Group
Český překlad – phpBB.cz