Veronika K. píše:
Dobrý den,
po přečtení pár stránek této diskuze začínám mít strach, že na to zdravě se stravovat musí mít člověk alespoň dvě vysoké školy
Donedávna jsem neměla ani zdání o tom, že existují nějaké zásadotvorné nebo kyselinotvorné potraviny... pak ale přišly zažívací problémy (pravděpodobně žaludeční kolika a teď bobuji s překyselením), pravděpodobně způsobené nadměrným příjmem pečiva rovnou z pekárny... jídelníček se snažím mít co nejpestřejší, ale někdy to prostě nezvládám.. jako studentka vstávám v 7 ráno, přicházím v 5-7 večer v průběhu dne s pětiminutovýma přestávkama, do toho nakupovat, vařit a ještě spoustu dalších starostí, to opravdu někdy není možné zvládnout.
Navíc bez některých potravin, ač nezdravých si svůj život nedokážu skoro ani představit...nejíst týden pečivo či maso a nepít kávu je pro mě pokání neskutečného rázu.. Čím více se toho dozvídám, tím méně mám představu o tom, co smím jíst - tak, abych neumřela hladem...
Dnes jsem si po snídani nastrouhala bramboru, kterou jsem částečně snědla a vypila vymačkanou šťávu z ní...na svačinku jsem měla pomeranč - doufám kyselinotvorný...na oběd jsem si udělala rybu (v celku) na másle s brambory (pečenými v troubě ve slupce) v domnění, že by to snad mělo být dostatečně zásadotvorné, aby mi nebylo špatně...již několik dní mám totiž mírný kyselý reflux. A i přes to, že jsem se snažila co nejvíce snížit překyselení pořád cítím, že to není dobré. Navíc mám pocit, že z nadměrného spotřebovávání zásad mi cukají svaly (tak různě po těle, nevím z čeho jiného by to mohlo být, začalo mi to zároveň s problémy s žaludkem).
Můžete mi prosím poradit, co mám jíst, aby mi bylo co nejdříve lépe? Můžete mi doporučit nějaké stránky se zásadotvornými recepty?Syrových šťáv z ovoce i zeleniny mám poměrně hodně, mléčné výrobky téměř nekonzumuji, výrobky z mouky se snažím minimalizovat...maso v poslední době také moc nejím, na sladké se nemohu ani podívat, jediný můj vědomý hřích je občasná káva a to jen pokud je mi přijatelně dobře.
Líbí se mi Váš recept na ořechové mléko, hned co pořídím mixér začnu si jej dělat.
Předem děkuji za rady a přeji hezký den, Veronika
Tak zase se nesnažte překonat sama sebe, ono vše chce svůj čas a vše musí nějak vyzrát, to platí i pro pochopení souvislostí. Pro začátek si trochu nastudujte měření pH moče a udělejte pár dní pokusné měření, což vám odpoví na mnoho dotazů a umožní se orientovat v tom jak na vás jednotlivé potraviny, nebo situace působí. Neexistuje totiž jídelníček aplikovatelný na každého, každý je svůj a vyžaduje něco odlišného, aby udržel tělo v ideální kondici a ne u každého to musí být syrová strava a vegetariánství. Možná mě raději zavolejte a já vám případné dotazy zodpovím, což je rychlejší než dopisování.