Vševěd píše:
Z kefíru jsem se neposral, největší problém co s ním mám je brutální zahleňování. Druhý den ráno hromady hnědých chrlchrů z krku.
Prošel jsem tam a zpátky všechny kefíry v regálu, ze zvědavosti a všude byly 3 gramy laktózy na sto ml takže v litru - 30 gramů laktózy
a to je sakra dost.
Laktobacily nemůžou zabít candidu a candida nezabije laktobacily. Jsou to sousedi a když jeden uvolní místo druhý se tam natlačí.
Co je ale nejpodstatnější - těch probiotických kultur je tam opravdu málo, není to efektivní řešení. Je to příjemné na chuť, ale jako
efektivní zdroj probiotických kultur to může být u zdravého člověka, preventivně. Kandidát potřebuje větší dávky... už kvůli tomu, že
většina fungicidů funguje jen krátce - a proto je třeba toho využít co nejefektivněji.
Sem tam některé lidi zahleňuje, avšak mnohem méně než je běžné u klasických mléčných výrobků. Mě, přestože jsem byl těžký alergik, z pernamentně ucpaným nosem s zahleněnýma průduškama, ne. Nezpochybňuji ale že tobě nemusí prospívat.
Jestli konkrétně lactobacily zabíjí candidu nevím a není to ze studií prokazatelně jasné. Některé mluví o tom, že Lactobaliclus acidphilius DDS1 produkuje fungicidní látky, které candidu likvidují. Nicméně lactobacily je pouze jedna ze skupin bakterií které jsou v kefíru a je dokonce v měnšině. Mnohem více je bifidů a dalších druhů, jejich účinky nejsou zdaleka prokázány. Prokázáno je že bakterie v kefíru likvidují mnoho jiných dysbakterií které jsem uváděl, není tedy důvod proč by nemohli mít schopnost zabíjet i albicans.
Prokázáno bez pochyby je že tibetský kefír způsobuje die off. To by neuměl pokud by neměl tyhle schopnosti. Přesný mechanismus (mi) však není známý.
Co se látek týče některé z nich jsem ti vypsal výše, nechci se opakovat. Probiotika v kapslích jsou jasně nezbytný opatřením, poskytují rychlou zásobu bakterií s cíleným zaměřením. Píšeš správně, že je potřeba nasadit obrovské množství benefičních bakterií a je to tak. Přesně proto je tu také kefír, který nabízí další kmeny a fakt, že to je komplexní potravina s vitamíny, minerály, bílkovinami, tuky, energií a dalšími výhodami jako je chuť, ekologie, ekonomie atd. Logicky uvažující člověk spojí tedy obě metody dohromady, aby získal co nejlepší výsledek ...
Tolik ode mě k tomuto tématu.