inzenyr píše:
... Zaha podle mne pali s prebytku kyseliny v zaludku, ne z nedostatku. 100% mne zaha pali, pokud si dam neco vareneho, na to uz je treba hodne kyseliny na straveni = paleni zahy.
Víme s jistotou, že k trávení "něčeho vařeného" je vždy zapotřebí více kyseliny než kupříkladu na syrovou zeleninu? Tím si nejsem úplně jist.
Jinak, jestli dobře rozumím tomu, co zde Jarda často píše, tak to je teorie, že pálení žáhy způsobuje spíše nedostatek kyseliny. Je asi zapotřebí si představit, že za tím je vždy v závorce uvedeno "v relaci s tím, co má v danou chvíli být stráveno".
Přičinné souvislosti by mohly být tyhle:
1/ Když sním něco těžko stravitelného, vytvoří se mi více kyseliny než obvykle a pak pálí žáha.
anebo
2/ Když sním něco těžko stravitelného, moje produkce kyseliny nestačí a nedokonale strávená potrava se mi tlačí nazpátek - pálí žáha.
Je některá z těch variant nesmysl? Pokud ne, potom by tento uváděný příklad nahoře rozhodně nebyl důkazem jednoho z těch názorů, zapadalo by to do obou scénářů.
Osobně si myslím, že jsou možné oba scénáře, a rád bych se v tom vyznal. Dovozuju, že nejlepší opravdu bude test s HCl nebo Betainem, stav se buď zlepší či zhorší. Ale na sobě to nevyzkouším, naposledy mě pálila žáha tak před 20 lety. Vůbec, mám vypozorováno, že nejčastěji si na ni stěžují lidi tak mezi 25 a 40 lety.
Je tu někdo, kdo to dokáže vysvětlit?