dagal píše:
Tak jestli tomu dobře rozumím,ovoce není zdravé díky fruktoze?
Odpověď musím začít (snad to není ješitnost) citací sama sebe v tomto vlákně nahoře:
zadane píše:
Máloco je totiž černobílé - dokonce (můj osobní názor) ani ty "bílé jedy" jako cukr nebo sůl. Otázka vždy zní, zda převažují klady či zápory + konkrétně u koho a v jaké situaci.
Froktóza je škodlivá a zase jde o proporce.
- Úplně tragické bylo (snad už v současnosti není) její podávání v prášku diabetikům místo cukru (fruktóza nevyvolává inzulinovou odpověď metabolismu.)
- Dále je hodně ohrožující ve formě takzvaného HFCS (high fructose corn syrup), který je v naprosté většine slazených limonád (pravá CocaCola, samozřejmě ne light, je zde světlou výjimkou a její pomlouvání, i v dalších smyslech, je stupidní jako mailové hoaxy).
- Co se ovoce týče, vhodnější je to, ve kterém je zastoupena sacharóza i fruktóza, nežli druhy s velkou převahou fruktózy. Podklady by byly dlouhé a jako obvykle se úplně neshodnou, takže odkaz na net.
Tohle vše chápej na pozadí souvislostí - lidi ohrožení obezitou, nádorem, cukrovkou, arteriosklerózou, srdečními chorobami, dnou... musí být o hodně obezřetnější nežli zdravě se stravující populace (která zde asi převládá). A pro všechny samozřejmě platí, že zelenina je mnohem vhodnější.
Oficiální doporučení se poněkud různí (výzkum myslím není zcela ukončen) a jsou tato:
- 25 až 40g denně u fyzicky zatížených osob
- 15 až 30g obecně pro populaci
- 10g pro ohrožené osoby.
Orientačně: banán, jablko, grep (1 ks) mají skoro těch 10g. Mrkve můžete na 10g sníst kilo.