ravima píše:
Molybden je normální kov, jako měď, zinek, železo, chrom atp. Je ve stravě prakticky všude a někde jsem četl, že spíš hrozí přebytek, který brání vstřebávání mědi.
Jeho deficit není častý, zvýšeně se ale objevuje u lidí s kandidozou a střevní dysbiozou, jelikož je využívat na odbourávání acetaldehydu, jednoho z neurotoxinů, který produkují dysbakterie ve střevech. Pokud nemáte tyhle trable nemusíte se tím trápit. Více vám ale napoví vlasová analýza
Co se týče toho vitamínu C, pokud budete chtít do sebe dostat dávku která má významnější účinky, bude podle mne nutné sáhnout po například čisté kyselině askorbové nebo si zakoupit 500 či 1000mg tablety a vzít pár během dne.
Já to řeším tak že dám ráno do litrové petky 2 lžičky kysliny askorobové, jednu až dvě sody, nechám vyšumět a přidám dvě lžičky MSM. Takto popíjím celý den. Soda se dává aby tento mix přiliš nepřekysoval, protože jako kysleina askorbová tak msms snižují ph.
Vypsat benefity vyšších dávek céčka by zabralo několik stran a jsou sto stránkové studie na toto téma. Pro vás možná tedy jen informace, že protizánětlivý účinek je často zmiňován a mnohokrát prokázán. Osobně pokud bych měl odjet na pustý ostrov a mohl si vzít jen jeden doplněk, byla by to krabička céčka
Proti zánětům ještě dobré dodat dostatek omega3 třeba pomocí rybího oleje, může pomoci vitamín E, quercetin nebo třeba olej či výtažek z hroznových jader. Z koření kurkuma a zázvor, z bylin kopřiva či lékořice nebo ašvaganda. Poslední dvě zmíněné pomáhají dát do kupy nadledvinky. A to je klíčový orgán pro řešení zánětů, protože zde dochází k produkci protizánětlivého hormonu cortisolu