Zappy píše:
ach jo, po 6 tyzdnoch na protikvasinkovej diete som sa dokazal vzdat vsetkeho rizikoveho, ale syrov sa zatial nedokazem zriect (predsa len, v tejto zime aspon nejaka bielkovina okrem vajec na zahriatie potesi). Preto stale hladam nejaky akceptovatelny typ. Dnes som nahodou nasiel bio syrara na dedine, ktory vyraba typ francuzskeho syra "BRIE"- vlastne male stado, pasene v sezone vonku, vyroba syra povodna ako pred X- storociami. Jedinym negativom je pouzivana plesen syra. Nasiel som na wikipedii kratku charakteristiku toho syra, aj jeho vzhlad zodpoveda pripojenej fotke. Co si o tom myslite- jest to je asi blbost, ze jo?
http://sk.wikipedia.org/wiki/Brie_(syr)
vdaka za odpoved, spolubojovnici
Jestli se potýkáte se střevní dysbiozou tak se potýkáte i s plísněmi - jíst tedy sýry s plísní je poněkud nerozum. Obecně na sýry je trávení zpravidla připraveno až později, i když já na ně třeba reaguji relativně dobře. Problém dělá laktoza, to se však dá ošetřit nákupem bezlaktozového sýru a kasein - což neošetříte, tam je potřeba mít už dobře srovnanou mikrofloru aby si s ním poradila plus plísně, ty bych si nedopřával ani po dlouhé době po vyléčení.
Pokud se bez sýrů dočasně nedokážete obejít, možnou volbou jsou natural kozí sýry, které jsou často přirozeně bezlaktovozové. Kasein z těchto sýrů je obvykle dobře snášen. Další možností je tvrdý bezlaktozový sýr kravský, vždy bez aditiv a plísní nbeo sýr ovčí. Čím tvrdší sýr, tím zpravidla menší množství laktózy, protože tyto sýry nějakou dobu zrají a bakterie v nich se postarají o mléčný cukr (parmezán, grand moravia)
Jinak pokud nechcete maso a nezvládnete ani ryby, zkuse si na zahřátí udělat vývar z kostí a zeleniny a popíjejte přes den. Z bílkovin je dobrým zdrojem do začátku domácí kefír a jogurt, které však pravda ochlazují. Rozmixujte do nich zázvor a skořici, to by mohlo trochu pomoci.
Pokud necháte jogurt nebo kefír překapat přes plátno, tak hmota která vám zůstane je velmi podobná tvarohu nebo třeba cottage sýru. Můžete osolit, okořenit a používat jako náhražku sýru. Takto se dá vyrobit sýr i ze smetany,