laco píše:
Dobry den Xion,
chcem sa Vas opytat, kolko tej bryndze konzumujete , ( tiez nechcem chudnut 187/75 a pojde to dole), rozmyslam ze ju objednam, idem im pisat mail ci ju dovazaju aj do kosic..
- inak kozie mlieko vs. ovcie? ktore je zdravsie, resp. lepsie spracovatelne pre cloveka? stale som si myslel ze ovcie...
Vdaka
Od vtedy som trochu zmenil nazor a veci sa v zime zmenili. Ratajte s tym, ze v zimnom obdobi nedostanete 100% ovciu bryndzu. Zvycajne sa robi 50% s pasterizovaneho kravskeho mlieka, teda presnejsie povedane z hrudky. Pochybujem, ze by hrudku robili z nepasterizovaneho. Zdravotny ucinok bude teda individualny, ze vraj sa celkom casto stava, ze vdaka tomu unikatnemu zlozeniu, ktore bryndza ma, casto ani takto nesposobuje alergikom na kravske mlieko problemy. U mna to neplatilo, a vyvolavalo mi to zapal v creve. Pokial by Vam taka bryndza nesposobovala problemy, tak male mnozstvo takej bryndze ako probiotikum by nebolo zle, avsak ako potravinu by som ju nejedol.
Pravu ovciu bryndzu teraz predava len jeden typek, ma na to nejaku specialnu technologiu chovu oviec, vdaka comu davaju aj teraz v zime dostatok mlieka, pochopitelne bryndza je draha, asi o 50% viac nez bezne, takze ja ju jem len ako probioticky doplnok. Kontakt mam akurat na majitela stanku v Bratislave, no on pravdepodobne bude vediet, kam ju dovazaju. Je to inak velmi v pohode typek, akurat vcera som sa s s nim pri kupe bryndze zoznamil a dobre sme sa porozpravali (vela zakaznikov tam teda nemal
), a bolo vidno, ze sa zaujma o zdravie, tak som mu rovno povedal o MMS.
Teraz k druhej veci. Bryndza obsahuje vela bielkovin a zivocisnych tukov. Odvtedy som trochu zmenil nazor a myslim si, ze bryndza je vhodna na priberanie len pre niekoho, komu funguje dobre travenie a hlavne metabolizmus tukov. Niekomu, kto ma problemy pribrat i na vacsom mnozstve potravy, by som ju vo vacsom mnozstve nedoporucoval. Tam bude iny problem, niekde v metabolizme, zanenesosti criev, atd. Radsej by som teda hladal problem, ako hladal tucne kaloricke jedla, na ktorych priberat. Je to skor o chuti, ze Vam zazenie chut na nieco "hutne" a tazke, ale fungujuci metabolizmus si vyraba tuky zo sacharidov, takze nieje nutne jest "hutne" a tazke jedla, aby sa priberalo na vahe. Tieto jedla budu skor viac energie odoberat, ako pridavat, aj napriek tomu, ze teoreticky maju podstatne viac kalorii, a ak pri nich dojde k nejakemu priberaniu, tak len preto, ze prekyselene telo zacne v nudzovom rezime vytvarat bezcenne tuky do ktorych ulozi toxiny, ktore nestiha vylucovat, ale to zacina clovek vyzerat nezdravo, a to asi nikdo nechce.
Radsej si robte sirnu patlaninu, ktora energeticky hravo bryndzu strci do vacku a bryndzu pouzivajte skor ako doplnok na probiotika, B12 a vitamin D. Teoreticky mozete tu sirnu patlaninu robit z bryndze, ale mne to kvoli tej soli nechutilo. Navyse, kvoli tej soli nieje vhodne jest viac ako 50g bryndze denne.