Bol som v domneni, ze orechy/semienka z obchodov su surove, tento rozhovor na vitarianovi ma fakt zneistil. Pane boze, to snad nieje pravda.
kveta píše:
sarko, asi te moc nepotesim, ale vsechny orechy zpracovane pro velkoobchod jsou susene za vysokych teplot. navic po suseni zase natahnou vlhkost a znovu se susi. pak se napousti nejakym plynem proti plisnim. ale ne jen orechy pro velkoobchod prochazi horkou vlnou, i fruitarianka anne, kterou jsem pred par lety s mangem navstivila, se svym muzem susi za vykosych teplot orechy makadamia ve slupce, spis tlusty tuhy skorapce, a to nekolik dni, aby jim orechy nez je staci prodat na trhu nezplesnively. takze orechy pokud je chces raw jenom od nekoho ze zahradky, a pomalu susit za nizkych teplot doma u topeni
Xion píše:
To vazne? Tak toto som nevedel. Aj Paraorechy sa susia?
Vlasske kupujem od ludi z thru, ti to robia asi dobre. Lieskovce sa tiez susia?
Tie mandle, ak to je pravda, tak to su vlastne uz pokazene tuky.
Lanove semienko a sezamove sa snad nemusi susit. A co dynove semienka, tie susia tiez za vysokych teplot?
Napadlo ma, ze dalo by sa to overit tak, ci vyklici, ak vyklici tak je dobre, dalo by sa to u mandli testnut?
Ozaj, slnecnica sa tiez susi?
kveta píše:
xione, je to tak, i para orechy se susi i liskace, proste vsechny orechy a semena. seminka urcite kratsi dobu, jsou mensi, ale taky se susi. muj tata pestuje kazdy rok uz mnoho let mak do buchet a na ovocny knedliky a tak, a ten ho taky susi, ale prirodne na slunicku. jinak by mak zplesnivel. cerstvy orechy a seminka obsahuji velke procento vody. kazdy, kdo mel tu moznost je jist cerstve hned po sklizni si toho vsimne. jinak ten test s klicenim, je dobry napad, co vyklici ma v sobe zivot. je mozny, ze jsou spolecnosti, ktery susi za nizsich teplot a timto by se to dalo zjistit. u mandli to samozremne je taky mozne otestovat. jinak nevim, jak dlouho to trva nez jaky ktery orech vyklici, u semen by to melo byt mnohem ryhlejsi.
Hugo z Hor píše:
Asi se suší všecko co se dodává do márketů. A jak bylo zmiňováno, taky se to napouští chemií.
Já tedy kupuju občas slunečnicové semínka na sluněnky, které ovšem s přicházejícím oteplením s klidným svědomím nahrazuji čerstvým a kvalitativně se již zlepšujícím ovozelem.
A řeším to tak, že vždycky koupím půlkilové balení, z toho nechám tak 50-60 semínek naklíčit a pak se pozná, jestli to ještě žije či ne. Z mých pozorování vyplynulo, že nejhorší jsou slunečnice z Tesca (propláchnuto za den tak 5-6x, voda připomíná pomeje od uklízečky umývající podlahu na nádraží Ostrava Svinov, úspěšnost naklíčení 0% - opravdu nevzejde ani jedno. Ale možná se to už změnilo, naposledy jsem testoval 150 či 200g balení loni na jaře. A „vyrobeny” byly v EU. A krom slunečnic se v balení objevilo několik zrnek nevábně vypadající pšenice).
A na opačné straně jsou paradoxně slunečnice z Lidla - 500g (voda je mnohem čistší, stačí propláchnout za den tak 1-2x, naklíčí tak 80% semínek)
Mezi tím jsou slunečnice z alberta, hrušky. Kupoval jsem i ve zdravé výživě a musím říci, že možná jsou bez přídatné chemie, ale zcela jistě byly tepelně umrtvené, jelikož nevzešly také - myslím to byly Country life, made in china.
Vlašáky neřeším - mám zatím vlastní z chalupy. A lískáče v márketech nekupuju - neskutečně mně smrdí a nechutnají. Loni jsem koupil v Olomouci od trhovkyně, ty jsou dobré, akorát dají práci při louskání. Ale o to víc si je pak vychutnám.
No a mandle - za rok sním tak 300g močolupů. Vlastně možná i víc, dávám je do masových placek (:-)
Kešu si občas také dopřeju, naposledy jsem kupoval loni mysím 2 kila u Terez, ještě ale jeden kilový balík mám v komoře a momentálně není na ně chuť, byť jsou opravdu dobré.
Tolik z mé strany na téma ořechy.
Jarda, co na to hovorite? To by zaroven vysvetlovalo, preco Vam vtedy slnecnica neklicila dobre. Pretoze, mne vtedy vyklicila skoro vsetka. Dost teda asi zavisi, ako to vyrobca spracuje, no bol som v tom, ze ide o surovu stravu, no ked to susi napriklad pri 60 stupnoch, tak zbohom enzymi. Neverim, ze to susia niekde na slniecku.
Ten test s klicivostou by bol dost smerodatny, minimalne lan chcem otestovat, ten snad nepokazili. Rovnako sezam a dynove semienka nebudu problem. Ale ako overit tie paraorechy a mandle, to vobec netusim, ako klicit. A rovnako ma znepokojuje mak, ten asi tiez nesusia na slnku.