Mám otázku : Strukoviny sa majú namáčať, aby zmäkli. Najčastejšie sa odporúčajú takéto varianty :
1. a) nechať 12 hodín vo vode, potom vodu vymeniť a dať variť
b) nechať 24 hodín vo vode, vodu vymeniť po 12-tej hodine, a potom dať variť do novej vody, nie do tej vymenenej
c) nechať 12 hodín vo vode, ale variť v tej istej vode, v ktorej bola strukovina namočená
d) nechať 24 hodín vo vode, pričom vymeníme po 12-tej hodine vodu - ale prvý a poslendý krát, lebo v tej vode budeme aj variť
2. nenamočiť vôbec, alebo stačí na 2 hodiny ( v prípade, keď sa varí lúpaná polená červená šošovica/čočka - s niečim podobným čo by tak fungovalo som sa nestretol, len s tou čočkou... ), a potom variť len 10 minút a pučiť to vydličkou, alebo iným kuchynským "nástrojom", aby z toho vznikla kaša
Je jasné, že zo strukovín ( zatiaľ sa ich nechcem vzdať ) nemôžem vkuse jesť len červenú šošovicu/čočku. Je mi jasné, že v prípade polenej lúpanej červenej šošovice je všetko najideálnejšie - stratí sa v porovnaní s prípravou iných strukovín oveľa menej živín ( 10 minútové varenie bez vymienania vody ). Je mi jasné, že pri vymieňaní vody sa strácajú vitamíny a minerály ( na ktoré MB / makrobiotika / tak veľmi nedbá - jej vec... ), ale mne to vadí - ak je to skutočne tak.
Preto sa chcem opýtať : Aký postup mi odporúčate z výberu a,b,c,d ? Lebo strukoviny ( o množstve 80 gramov v surovom stave ) varím 5 krát v týždni. A červenej lúpanej čočky sa nechcem prejesť, a ani si ňou ublížiť ( možno sa to dá, keď ju nebudem striedať - má určitú svoju energiu a niečoho viac, niečoho menej... )...
Ďakujem za odpoveď.
_________________
Majte sa pekne, veľa zdravia, šťastia, penazí vám prajem. NOWOCAYN & Marek. (9.5. 2012)
RUŠIM NICK, idem žiť, už je na to ČAS. Ruším účty na internete, všetko, počítač využívam už len na prácu.
Tešilo ma (9.5. 2012)
dieta