prokera píše:
Mám dotaz - na cesty jsem si smíchala céčko a sodu, ale přímo V PRÁŠKU - abych ušetřila místo. Směs zřejmě i v pevném stavu zreagovala, zežloutla a když ji rozpustím ve vodě, tak v ní kyselost vůbec necítím - spíš jen lehce sodu. Má zkrátka jinou chuť, než askorbát vyrobený standardním postupem. Chci se zeptat, zda má taková směs stejný účinek jako askorbát, popř. zda není škodlivá (ale to nepředpokládám). Děkuji za odpovědi všem:).
Tak jak tomu rozumím já, pokud je to pro tělo potřebné, je to neškodné a tělo to zpracuje a má z toho užitek, ať je to cokoliv. Pokud to tělo nepotřebuje, je to pro tělo odpad a tělo to
musí vyloučit, čili škodlivé, ať je to cokoliv.
Žlutý askorbát sodný je ve skutečnosti dehydroaskorbát sodný, čili již oxidovaný vitamín C + sodík. Proto bych jej bral pouze v případě, kdy by mi
přímo hrozil skorbut (kurděje) a neměl jsem přístup k askorbátu. Ledviny dokážou zpracovat dehydroaskorbát na askorbát zpět, ale již jen částečně a dělají to pouze při nedostatku askorbátu a s výdajem energie.
Za předpokladu, že sytíte tělo askorbátem, je dehydroaskorbát nepotřebný, tudíž odpad a škodlivý.
Za předpokladu, že nesytíte tělo askorbátem, je dehydroaskorbát potřebný, tudíž prospěšný.