zuzanka píše:
Dobrý den,
měla bych pár otázek k atopickému ekzému...
Trpím jím od narození, po razantní změně jídelníčku (cca 3 roky zpět) úplně vymizel, ovšem stále jsem se trápila s kandidózou. Poslední rok jsem se dostala do větší psychické pohody, přestala tak šíleně řešit pouze stravu, začal více sportovat (chodím pravidelně běhat kvůli prokysličení) a viditelné projevy kvasinky už nemám (dnes jsem si dělala i plivací test a sliny šly dolů jen zcela neznatelně, budu ovšem opakovat i další dny). Mým problémem nyní je téměř nesnesitelný ekzém. Mám ho na rukách, obličeji a hlavně na krku a dekoltu. Byl suchý, tak jsem promazávala vším možným (samozřejmě ne kortikoidy, zkoušela jsem konopnou mast, vazelínu, zinkovou mast, homeopatickou, potom olej Lanola...), celkem žádné zlepšení, ale dalo se to relativně bez problémů snášet, ovšem od soboty večera lezu po zdi z neuvěřitelného svědění (když se dostaví záchvat naskáčou mi tam takové malé pupínky jako od kopřivy). Před rokem jsem zkoušela i nízkosacharidovou dietu, ale to se ekzém zhoršoval ještě rychleji (byla jsem na velice přísné dietě 10 měsíců). Taky jsem zkoušela pouze syrovou stravu, ale ani po půl roce této stravy a všelijakých očist jsem neměla v pořádku defekaci. To se srovnalo, jak jsem psala, až když jsem to přestala tak strašně násilně řešit, celkově se zklidnila a moje nynější strava vypadá následovně:
před snídaní: mořšké řasy, mladý ječmen, B-komplex, vit. C, Zn, kurungovity (2 tablety), Lapacho
snídaně: mrkvová šťáva
svačina: římský/ledový salát, jablko/pomeranč/hruška
oběd: okurka, paprika, ledový salát (nebo prostě nějaká zelenina)
svačina: ořechy, semínka, sušené ovoce
večeře: pohanka/quinoa/jáhly/brambory/rýže/luštěniny+zeleninový salát+česnek; občas zeleninová polévka, krém (rozmixovaná zelenina), kysané zelí
po večeři: psylium, podle potřeby chlorela v tabletách (vypozorovala jsem, že mi zklidňuje svědění tak do 10 min po spolknutí, tak to možná pomůže i někomu dalšímu).
Před 3 týdny jsem přešla na zcela veganskou stravu (už nepiju ani kefír z tibetské houby, který jsem si dávala k večeři), začal jsem pravidelně každé ráno pít mořské řasy a mladý ječmen a poslední týden se snažím systematicky zezásaďovat organismus pomocí jedlé sody (koupele) a čaje Lapacho. Teď jsem k tomu ješt přidala antiparazitární kůru pomocí tobolek s následujícím obsahem: anýz, ženšen, pelyněk, hřebíček, řebříček (beru od včerejška od rána; 4xdenně 3 tablety).
1, Mohli byste mi poradit, co mám dělat, abych se zbavila ekzému?Jaké očisty ještě? Očisty střev provádím pravidelně (klystýry každý týden, šanku tak 1x měsíčně, jaterní očisty jsem už taky několikrát dělala) a stolici mám pravidelnou 1x-2x denně, slabý zápach, na mísu se nelepí, dobrý tvar (většinou drží hezky pohromadě).
2, Mám zařadit zpátky domácí kefír, kdyby se mi podařilo sehnat domácí kozí nebo kravské mléko? (mám podezření, že mi vadilo něco v tom mléku, které jsme kupovali- sice nepasterizované, ale z kravína, kde jim podávají antibiotika a kdo ví co ještě)
3, MMS jsem taky užívala asi rok, ale stále se to zhoršovalo (nejvýše jsem brala 2x denně 5 kapek), teď poslední 3 měsíce už neberu, nebylo mi z toho dobře), mám se k tomu vrátit?
4, Jaké je dávkování Zn, B vitamínu, C, Cu? (doporučené na obalech je předpokládám bezvýznamně nízké).
5, Mám doma i lékořici, lichořeřišnici, ale nevím jaké dávkování a jestli vůbec zvolit, můžete mi poradit?
6, Jaké oleje mám ještě zařadit? Mám doma všechny možné, kokosový, lněný, sezamový, olivový, avokádo...ale zvykla jsem si na málo tučnou stravu, tak mi chuťově ani nechybí.
6, Věřím, že se ekzému zbavím, tak prosím, jestli někdo máte pozitivní zkušenosti (jak už tady někdo psal, napište, co jste změnili... jsem ve stavu, kdy jsem ochotná udělat naprosto vše).
Děkuji za odpovědi.
1)Zde vám dobře radí člen pv33 a jednoznačně bych se snažil srovnat laktíky ve střevě, kupte si nějaký opravdu silný přípravek a vyzkoušejte.
2)Asi by fungovat měl, ale spíše bych volil mléko kozí.
3)Spíše se podívejte po tom jak se dělá CDS, to lidé lépe snáší.
4)Zinek a měď si dejte vyšetřit v laborce z krve stojí cca 100,-Kč každý, céčko do stavu průjmu a béčka volit dle komplikací, je vhodné si nechat vyšetřit i homocystein cca 450,-Kč a dle toho je pak dodávat.
5)Oboje se dává dvě až tři kávové lžičky denně, ale lékořice maximálně 8 týdnů. Rizika si nastudujte jsou zde popsána.
6)Málo tuku ve stravě je dost problém, pak se špatně kadí, ale zaměřte se jednoznačně na oleje s vysokým obsahem omega 3 mastných kyselin. Uvědomte si, že vše na pokožce je problém střeva tedy neřešit pokožku, ale střeva.