thundabird píše:
zdravim,
tiez mam dlhodobe problemy s dutinami, islo to postupne asi od mojich 14 rokov (teraz 27), vytvoril sa mi pekny chronicky zapal, mal som takmer stale upchaty nos a ked do toho nebodaj prislo este nejake prechladnutie alebo viroza, tak som mal o zabavu postarane...hlieny vsetkych farieb, aj z beznej nadchy som sa dostaval pomaly 2 tyzdne kym sa to ako-tak vratilo k normalu. Vzdy ked som navstivil ORL oddelenie, dostal som antihistaminika (obcas aj antibiotika) a nejaky sprej alebo kvapky. Niektore ucinkovali lepsie, niektore horsie, ale casom som sa dostal k tomu, ze ucinkovali len kratko po aplikacii a potom sa nos upchal este viac. To ma doviedlo az k operacii (2005), kde mi odstranili vrstvu zhrubnutej sliznice a upravili septum, ktore sa v zadnej casti nejako vykrivilo alebo co. Po zahojeni to bola uplna pohoda, neporovnatelny rozdiel v kvalite dychania. Ale citim, ze casom sa to opat zhorsuje. Sice ovela pomalsie, lebo uz nie som tak casto chory ako predtym (aj 6-7x do roka, teraz 2-3x), navyse za tie roky od operacie som si dal mozno 3x nasivin pri nadche, co je neporovnatelne menej ako nespocetne davky kvapiek a sprejov pred operaciou. Proste si nechcem nicit sliznicu tymi svinstvami co znizia jej prekrvenie, no po dlhsom case sposobia opacny efekt. Tak ci tak dochadza k miernemu zhorsovaniu, obcas sa mi stane, ked si lahnem spat tak mam stazene dychanie cez lavu nosnu dierku, takisto je sekrecia hlienov vyssia ako v case po operacii (zas nie taka hrozna ako pred nou). Vadi mi to, lebo tie hlieny v kuse zatekaju do hrdla, nie je to nejake extremne mnozstvo, ale zbiera sa to a snazim sa to potom vyplut, co je nie vzdy mozne a spolocensky obmedzujuce. Dalsia vec je, ze tieto hlieny potom sposobuju aj zapach z ust, co je takisto neprijemna zalezitost.
Chcem sa teda opytat, s cim by som mal zacat? Nechcem sa opat dostat do stavu spred 8 rokov, takisto nechcem do seba hadzat mnozstvo liekov, sprejov a kvapiek, uzil som si toho uz dostatok.
ps: bola tu diskusia o posilnovani, nedavno som s tym zacal, snazim sa aj upravit stravu, ale ta kulturisticka mi nevyhovuje, jest niekolko malo druhov potravin s minimalnymi obmenami, kazdy den prakticky to iste mi pride trochu zvratene. Chcem si vybudovat nejaku svalovu hmotu a vyformovat postavu, ale nie za kazdu cenu a nie za co najkratsi cas spojeny s prehnanym treningom a kvantami monotonneho zradla.
Dakujem za Vase zastavenie.
//edit: este dodam, ze v detstve som mal problemy so zapchou, casto som nutkanie na vyprazdnenie potlacil (ani neviem, preco som to robil) a potom sa dostavila zapcha, casto dost silna ze mi takmer nic nechcelo zabrat. Pamatam si aj stolicu s krvou tvrdu ako kamen. Teraz sa mi to sice uz nestava, ale nie je to ani uplne idealne, obcas musim trochu potlacit.
Vše co řešíte pochází ze zaneseného střeva a musíte to tedy řešit dole, nemá cenu se tím zabývat nahoře, tím řešíte pouze důsledek, ale ne příčinu.