Maybes píše:
Dobrý den,
mám atop. ekzém, diagnostikovanou crohnovu chorobu, ale ta se mi zlepšila (dle lékařů v remisi).
Atop. ekzém se střídavě zlepšuje a zase zhoršuje, z jídelníčku jsem postupně vyřadila- maso, mléčné výrobky, soj. omáčku, soj. mléko, pečivo, cukr nepoužívám už dlouho, ale med ano.
Dopoledne jím jen ovoce (ale i exotické, to prý není dobře kvůli klimatickým podmínkám, možným plísním a nepřirozeným dozráváním),většinou jablko, banán, pomeranč, meruň. dřen z mrazáku (z domácích meruńek, jen rozmačkané bez cukru).
K obědu a večeři zel. salát a některou z těchto potravin - pohanku, jáhly, rýži natural, tofu.
Do zel. salátu přidávám dýń semínka, sluneč. (jak jsem se dočetla nejsou moc vhodná), lněná rozemletá, pár mandlí, sezamová, někdy pár lískových.
Snažila jsem se zajistit hodně zinku začala jsem jíst dýň semínka dost často a prakticky ke všemu a jím je spol se sezamovými a lněnými i k ovoci a chci ze zeptat zda to nevadí
Četla jsem jak na vitariánském fóru, tak i tady u Vás, že tuk by se s ovocem neměl.
Je možné, že by se mi ekzém zhoršil kvůli tomu, že jím moc tučných semínek spolu s ovocem?
Ekzémy jsou prý z překyselení, ale jím snad zásadité potravin. Navíc mě dost otrávilo po přečtení knihy PH zázrak, že ovoce si mohou dovolit jen zdraví lidé, že právě cukr způsobuje překyslení. Doporučují jen citron a avokado. Ale přeci není cukr jako cukr, že?
Ovoce mi dělá dobře, nechci se ho vzdát, nedovedu si předsatvit snídat mrtvé jídlo...
Ekzém není o jídle, ale o kvalitní defekaci, podle všeho špatně kadíte a ty toxiny se pak dostávají do krve, překyselují vás a tělo otevírá tento náhradní kanál pro odstranění kyselin. Začněte si pravidelně sledovat pH moče a zajistěte správnou defekaci. Na to je dobrý domácí kefír, 0,5-1 litr denně listový špenát a jemně strouhaná mrkev. Na tu crohnovu chorobu nasaďte sirnou patlanici a ostatní tuky pokud možno vyřaďte.