[quote="NOWOCAYN_2":3gf26p78][b:3gf26p78]Najrozšírenejšie [size=150:3gf26p78]mýty[/size:3gf26p78] o strave (už vyvrátené)[/b:3gf26p78] :
http://www.paleo-center.com/najrozsiren ... y-o-strave[b:3gf26p78]1. Z tuku sa priberá[/b:3gf26p78]
Nie, nepriberá. Stabilné a kvalitné tuky (živočíšna masť, olivový, kokosový olej, ghí (dodatok NOWOCAYN_2)) sú najefektívnejším zdrojom energie. Ak vylúčite zo stravy uhľohydráty, prestanete priberať, resp. nebudete si musieť kontrolovať množstvo jedla. Signálny mechanizmus nasýtenia funguje pri tukovom metabolizme dokonalo (čo sa nedá tvrdiť o uhľohydrátovom metabolizme). Cukrov (nielen sladké jedlá, ale všetky uhľohydráty) môžete zjesť koľko chcete, aj tak budete najneskôr o pár hodín opäť hladní alebo pažraví. Medzi zdravé tuky nepatrí väčšina rastlinných olejov kvôli vysokému podielu mastných kyselín omega 6.
[b:3gf26p78]2. Soľ je škodlivá[/b:3gf26p78]
Soľ, podobne ako tuk, získala neprávom zlé meno. Ak v strave znížime vysoký podiel uhoľhydrátov - škrobové potraviny, obilniny, strukoviny a všetky rafinované a iné cukry - soľ nielenže nebude predstavovať problém, ale jej spotrebu bude dokonca potrebné zvýšiť (platí pre klasické paleo a ketogenické paleo).
[b:3gf26p78]3. Uhľohydráty sú nevyhnutné a majú tvoriť väčšinu prijatej potravy[/b:3gf26p78]
Naopak. Vôbec ich nepotrebujete. Áno, je to tak, že reklamy na cereálie, aj odporúčania svetových inštitúcií sú nesprávne, škodlivé, nebezpečné a nepravdivé. Bez všetkého, čo obsahuje múku, cukor a škroby (dokonca aj bez väčšiny ovocia) sa nielen v pohode zaobídete, ale navyše - zbavíte sa nadváhy, znížite riziko civilizačných chorôb a budete sa neporovnateľne lepšie cítiť. Len tak naokraj - civilizačné choroby. Spôsobuje ich "civilizácia" - t.j. predovšetkým strava, ktorú sme nepoznali a nejedli, kým sme neboli "civilizovaní"
Odhadom 75-80 percent potravín v hypermarkete sú potraviny, ktoré by sme vôbec, ale naozaj vôbec nemali jesť. Sú umelé, plné konzervantov, cukrov, škrobov, dochucovadiel. Sú však lacné na výrobu a jednoducho sa skladujú. Všetko pečivo, cereálie, sladkosti, cestoviny... lacný a jednoduchý spôsob ako nasýtiť masy. S minimálnou nutričnou hodnotou.
[b:3gf26p78]4. Vajíčka zvyšujú cholesterol v krvi[/b:3gf26p78]
Vajíčka sú z hľadiska nutričných hodnôt ideálna potravina. Pri správnom zložení stravy (viď Zloženie paleo jedálneho lístka) nehrozí žiadny vysoký cholesterol a ak vám chutia, jedzte vajíčka každé ráno. Samozrejme so zeleninou (alebo s tukom, alebo aj so zeleninou aj s tukom, pozn. NOWOCAYN_2 - to čo píšem nijak neodporuje paleo, len nie všade sa spomenie každá možnosť....) a bez chleba. Ľudské telo denne v pečeni vyrába zhruba 1,4 gramu cholesterolu nezávisle na tom, koľko ho zjete vo svojej strave (pre predstavu - 1 vajíčko obsahuje cca 0,2 g cholesterolu). Cholesterol je základná stavebná látka bunkových membrán, hormónov, žlče, či vitamínu D. Skutočným problémom je "zlý" druh cholesterolu typu LDL-B, ktorý sa vytvára predovšetkým pri vysokej spotrebe uhľohydrátov (viac info).
[b:3gf26p78]5. Ak chceme schudnúť, treba obmedziť množstvo jedla[/b:3gf26p78]
Dokonca ani všeobecne akceptovaná rovnica o príjme a výdaji energie nie je úplne jednoznačná, pretože metabolizmus je komplikovaný (dôkazom je moja vysoko energetická (kcal) strava založená na tukoch a biekovinách s malým množstvom sacharidov... po ktorej tuk VôBEC nepriberám, a som na nej už 26 mesiacov, pozn. NOWOCAYN_2). Časť energie z jedla sa totiž spotrebuje na samotné trávenie, ďalšia časť slúži ako stavebný materiál. Problém stravy bohatej na uhľohydráty je, že pocit nasýtenia príde neskoro alebo vôbec. A tak zjeme oveľa viac ako treba a ako potrebujeme. Ak je však v strave dosť kvalitných tukov, kvalitné bielkoviny a vláknina (vláknina je nepodstatný prvok pre toho, kto má hrubé črevo úplne v poriadku, hlavne čo sa týka laktobacilov, pozn. NOWOCAYN_2), dáte telu šancu znovu získať svoju pôvodnú schopnosť pravdivo signalizovať nasýtenie. Aj krotitelia vedia, že nažratý lev "má na háku", ale zažili ste už pocit, že "ďalší keksík nezvládnem"?
[b:3gf26p78]6. Mäso prekysľuje organizmus[/b:3gf26p78]
Za tento dramatický omyl môže v podstate vegetariánstvo. Kombinácia obilnín a škrobov s bielkovinami je úplne nevhodná. Spôsobuje problémy s trávením, prekyslenie, zápaly v tele. Lenže na vine nie je mäso. Mäso so zeleninou (A TUKOM...autor, píš zodpovednejšie, presnejšie.......veď sám si kritizoval potravu, kde sa nedodáva do mäsa tuk, a ktorá je zároveň - s absenciou tuku, či s jeho malým množstvom - nízkosacharidová - teda telo trpí nedostatkom toho dôležitejšieho paliva (z dvoch : tuk, sacharidy), nedostatkom tuku..........pozn. NOWOCAYN_2...) vám strávi ľahko, nehrozí žiadne prekyslenie ani zápaly.
[b:3gf26p78]7. Ovocia treba jesť veľa a denne[/b:3gf26p78]
Vôbec nie. V prírode je ovocia pomerne málo a je sezónne a viazané na lokalitu. Dať si namiesto večere tri jablká alebo banán je veľký omyl. Ovocie, okrem bobuľového, obsahuje príliš veľa cukru, nezasýti, len neprirodzene zvýši hladinu glukózy v krvi. Vaša strava bude bohatá na antioxidanty, vitamíny a minerály aj pri nízkej spotrebe ovocia (pozrite si nutričnú analýzu).
[b:3gf26p78]8. Celozrnné obilniny sú zdravé, resp. zdravšie ako ostatné[/b:3gf26p78]
Žiadne obilniny nie sú prirodzenou stravou pre človeka. Zrno a všetky jeho podoby sú zbytočnou záťažou na trávenie, navyše s veľmi nízkymi nutričnými hodnotami. Okrem nebezpečného lepku obsahujú obilniny fytáty, ktoré naviac zabraňujú tomu, aby sme prípadné hodnotné látky dokázali z obilnín aj reálne využiť. Rovnako ako narastá výskyt cukrovky kvôli nadmernej konzumácii uhľohydrátov, zvyšuje sa aj výskyt celiakie. Je to prirodzený následok, alergická reakcia organizmu na dlhodobý boj s lepkom (gluténom).
[b:3gf26p78]9. Bielkoviny a tuky sú ťažko stráviteľné[/b:3gf26p78]
Tento omyl vznikol preto, že nám civilizácia okrem iného priniesla možnosť vyrábať potraviny a kombinovať jedlá úplne neprirodzeným spôsobom. V prírode a v čerstvej strave sa bielkoviny a tuky nikdy nenáchádzajú spolu s uhľohydrátmi a to je základný problém. Akékoľvek mastné, čerstvé mäsko, alebo rybku strávite bez problémov, ak nahradíte zemiaky, ryžu, chlieb alebo cestoviny zeleninou (a tukom, "drahý" autor..... Nepíšeš vari o Atkinsovej diéte, ktorej chybu - nepridávanie tuku, a tak neefektívnu premenu bielkovín na energiu (najhorší spôsob, lebo bielkoviny sa nemajú premieňať na energiu takého druhu, na akú sa využívajú tuky - v tom lepšom prípade, či sacharidy - v tom horšom prípade...) - si na svojich stránkach popísal...tak - čítaj po sebe...
...pozn. NOWOCAYN_2).... A popritom bude vaše jedlo neporovnateľne nutrične bohatšie a menej kalorické (autor, odkedy ti záleží na kalóriách ???...prekvapuješ ma, asi som nemal kopírovať tieto body z tvojej stránky, lebo si protirečíš...pozn. NOWOCAYN_2).
[b:3gf26p78]10. Pre každého je vhodná iná strava.[/b:3gf26p78]
No, až takí rozdielni nie sme. Geneticky sme si podobnejší (globálna populácia a všetky rasy) ako jedna tlupa šimpanzov. Základ našej stravy a jej principiálne zloženie je zo zdravotného hľadiska rovnaké. Odlišnosti a výnimky sú, ale nie je ich tak veľa. Ak odhliadneme od ideologických motivátorov (nejem mäso lebo nechcem zabíjať zvieratá), ostáva jednoduchá rovnica. [u:3gf26p78]Najlepšia strava je prirodzená - t.j. to, čo sa dá nájsť v prírode, a dalo sa v nej nájsť predtým ako sme objavili poľnohospodárstvo.[/u:3gf26p78]
**********************
Mimochodom, Vševěd ........... písal si, že si bol tri roky na nízkosacharidovej strave a cítil si sa vyžmýkaný z energie....... Ja som na tejto strave (zároveň ale vysokotukovej, nasýtené tuky) síce "len" 26 mesiacov, ale.... CÍTIM SA PLNÝ ENERGIE.. Asi si niekde robil chybu...
_________________
Fešák som, to je pravda, ale nie som narcis