RaDu píše:
...asi žádný extrém nebude nejvhodnější a protikvasinkovou dietou se asi dlouhodobě nikdo stravovat nebude.Je jasné že průmyslově zpracované potraviny,chemie v potravinách,geneticky modifikované stejně jako nevhodná úprava potravin a jejich kombinace nebude to nejzdravější.Ale jedná se spíše o potraviny jako maso,mléčné výrobky,obiloviny,vajíčka nebo luštěniny které jední doporučují do jídelníčku a jiní
zatracují jako nevhodné.U těchto potravin je delší dobu rozdílný názor na jejích prospěšnost v jídelníčku.Ač nejsem zastáncem žádného směru logicky zdravější by měly být potraviny syrové takže i maso.Ta paleo strava zařazuje do jídelníčku kávu,kečup,majonézu,hořčici.Více solit,nevyhýbat se tučným masům,ale omezit ovoce...a co potom dělá po takové stravě pH.
Paleo strava je nejzdravější způsob stravování, protože je to JEDINÝ výživový přístup, který pracuje s naší genetikou tak, abychom byli štíhlí, silní a plní energie! (Robb Wolf)
...proč mám jenom pocit,že je to jenom další výmysl aby si někdo napakoval kapsu pod zaštitou vědeckého vyzkumu
V prvom rade - neviem odkedy ovocie so svomiji kyselinami ľudské telo napňĺňa zásadami, to je prvá vec (neviem o aké dôkazy sa opierať, verím radšej sebe - takže si nie som istý ako to je s ovocím a jeho kyselinotvornosťou či zásadotvornosťou - určite to veľa záleží od toho, čo okrem neho konzumujeme, a na aké "palivo" je zvyknutá pečeň...)
V druhom rade - NIE JE PALEO AKO PALEO....... Existuje PALEO, kde sa môže konzumovať denne 50-150g sacharidov (a niekto bude rád "oscilovať" hlavne pri tých 150g...), pričom to môže byť plné ovocia, alebo medu...a potravín ako horčica (s glukózovým sirupom), kečupu (s cukrom a glukózovým sirupom), s čokoládou (s cukrou a rastlinným šmejďáckym tukom...)......
A to je SILNE NEDOTIAHNUTÉ...
Tak, ako existuje TRADIČNÁ TANRTA, a jej paskvil menom NEOTANTRA............ To je to isté, ako napríklad "Paleo nutričná ketóza" dotiahnutá do správnej podoby (sacharidy DO 40-50g na deň, ŽIADEN GLUKÓZOVÝ SIRPU, žiaden RAFINOVANÝ CUKOR...a samozrejme žiadne obilniny a strukoviny...) a jej paskvil "BEŽNÉ PALEO", ktoré je síce lepšie ako bežné stravovanie sa (tak, ako je aj neotantra lepšia, ako bežný konzumný sex), ale nedosahuje to výhod Paleo Nutričnej Ketózy.
A prečo som PRESVEDČENÝ o SKUTOČNEJ SILE PALEO NUTRIČNEJ KETÓZY a jej PRIRODZENOSTI ??? .......
Preto, lebo len tie ľudské spoločenstvá ktoré pestujú zemiaky, obilniny a strukoviny, LEN TIE MAJÚ NAD 50g SACHARIDOV DENNE.........
Dva banány = 45g sacharidov.... Banány máte len v tropických oblastiach (a ukážte mi kmeď, kde sa napchávajú banánmi vo veľkom)......
Jablko má na 100g nejakých 9-13g sacharidov (záleží na sladkosti).... KDE RASTÚ JABLKÁ ??? MÁLOKDE........
Lesné plody (jahody, šípky, maliny........) rastú "v malom", a obsahujú málo sacharidov, dva krát menej na 100g, než banány........
POZRITE SI LES......CHOĎTE DO BEŽNÉHO LESA............. A všade CHODIACE MäSO A TUK, trochu sacharidov v kríkoch........ niekde nejaké to jablko na strome - keď sa vám podarí nájsť (ja som v našom lese žiadnu jabloň nevidel, a je to veľký les...), RYBY v rieke, jazere (nemajú sacharidy)....lietjaúce bezsacharidové MäSO a tuk vo forme vtákov....... VAJÍČKA vtákov, hydiny, kačíc........(tiež bez sacharidov)......
Kde v lese rastie mrkva ? NIKDE....... Kde na lúke rastie mrkva, zeler, cvikla ? NIKDE............ Kde v prírode rastie sama od seba pšenica a ryža ? ....... Ešte som nikdy nevidel, jedine na poli, ich vysadil človek, alebo niekde, kde je ich minimálne množstvo (ale ani to neviem že kde...).
NETVRDÍM, že nemáme jesť sacharidy.......... Ale keďže sú u nás (s výnimkou obilia, strukovín, zemiakov, ktoré tú máme od možno 300-400 (tristo-štyristo, zemiaky myslím) do 8000 rokov) sacharidy v prírode v takom MALIČKOM MNOŽSTVE, tak.........
Prečo má niekto na nich založenú stravu, keď OČIVIDNE pre človeka majú byť len malým doplnkom ??? J
a už túto otázku neriešim, som na nízkosacharidovej diéte, presnejšie "Paleo Nutričná Ketóza", lebo aj keby som sa pos........ , tak si v prirodzených podmienkach v našej prírode (bez toho, aby som mal orné pole, lebo napestovaná mrkva a šalát (na malej ploche) v množstve, aby som si to mohol dať každý deň, ZĎALEKA nepresiahne 40-50g sacharidov/ deň), NEMôŽEM DAŤ VIAC NEŽ 50g SACHARIDOV NA DEŇ........ A väčšinou možno len 20g, alebo max. 30..........