Pan Jarda, aky mate prosim nazor na
ľanový olej - Camelina sativa (divý ľan)?
Je to novy produkt, ktory ponuka p. Subotic v Bratislave (inak lisuje aj kvalitny klasicky lanovy olej - mozno jediny na SK - pri osobnej kupe ho vybera priamo z chladnicky). Tvrdi, ze Camelina je ovela stabilnejsi nez lanovy olej kvoli vit. E a ponuka ho tiez aj do sirnej patlaniny.
Podrobnejsi popis zo stranky
http://www.centrumctm.sk/product/extra- ... a-olej-44/:
EXTRA ĽANOVÝ OLEJ - Camelina sativa olej - ľaničníkový olej, STABILNÝ ZDROJ OMEGA -3 MASTNÝCH KYSELÍN, VYNIKAJÚCI NA VARENIE
•Čerstvý extra panenský, za studena lisovaný, nerafinovaný camelina sativa olej , CIS forma
•Prírodný produkt bez konzervačných a aromatizujúcich látok
Zloženie:
• 100 % extra panenský olej zo semien Ľaničníka siateho (Camelina sativa)
Farba:
• Zlatá až hnedastá farba s malým množstvom usadenín v dolnej časti.
Chuť a vôňa :
• Camelina sativa olej sa vyznačuje svojou príznačnou chuťou s citeľným podtónom cibule a horčice, ako aj príjemnou jemne silnou vôňou bez aromatických prídavkov.
Obsahuje:
•100 g oleja z Laničníku siateho obsahuje 99,8 % tuku, z toho minimálne 90 % nenasýtených mastných kyselín
•pomer Omega-3 a Omega-6 mastných kyselín /3:1/
•silný antioxidant - VITAMÍN E (tokoferol) v 110mg/100g, jeho obsah v extra ľanovom oleji patrí medzi najvyššie zo všetkých prírodných zdrojov tokoferolov
• vysoké množstvo vitamínov A, D, K, B-karotén
Extra ľanový olej a jeho pozitívne účinky:
• chráni bunky pred starnutímn (vitamín E)
• zabraňuje vzniku zhubných nádorov
• upravuje a normalizuje krvný tlak
• zabraňuje vzniku zrazenín a zanášaniu ciev
• zvyšuje pevnosť a pružnosť ciev,
• pôsobí na ochorenia kardiovaskulárneho systému
• prevencia aterosklerózy
• reguluje hladinu cholesterolu v krvi
• stimuluje imunitný systém
Spôsob užívania:
• Ráno a večer pol hodinu pred jedlom zmiešať 1 polievkovú lyžicu Extra ľanového oleja - Camelina sativa s kvalitným nízkotučným mliečnym produktom napr. tvaroch, cottage cheese alebo jogurt a zjesť.
•Taktiež je možné konzumovať Extra ľanový olej aj bez mliečnych výrobkov, lebo je stabilný vďaka vitamínu E a 30% stálych mononenasýtených mastných kyselín (kyselina olejovej a gadoleinskej).
V kuchyni:
• na zeleninové šaláty ( v studenej kuchyni)
• teplej kuchyni na varenie
Extra ľanový olej má vysokú oxidačnú stabilitu oleja a to ho robí UNIVERZÁLNYM OLEJOM NA VARENIE.
• Pre porovnanie bod dymenia extra ľanového oleja teda oleja z Cameliny je 246.11ºC čiže je oveľa vyšší ako bod dymenia olivového oleja, čo je 162.78ºC.
• Bod dymenia - je teplota, pri ktorej sa začne rozpadať olej na glycerol a voľné mastné kyseliny , a produkuje sa namodralý dym.
História používania oleja zo semien Cameliny
Od doby Rímskej ríše až do druhej svetovej vojny olej z Cameliny bol obyčajný olejom na varenie v celej Európe, najmä v Nemecku, Škandinávii a Rusku. V Rusku mal prednosť pred ľanovým olejom, pretože lepšie chutí a má väčšiu stabilitu, a výrazne vyššiu trhovú cenu. V polovici 20. storočia vo väčšine európskych krajín (s výnimkou Ruska, kde je stále ešte dôležitou olejninou) Camelina je postupne nahradená inými olejnatými semenami, hlavne repkou a slnečnicou, lebo ich oleje obsahujú omnoho menej omega-3 mastných kyselín. Iróniou je, že hlavným dôvodom pre ich pestovanie je, že repkový olej a slnečnicový sú ľahšie hydrogénovateľné, teda vhodnejšie pre moderný potravinársky priemysel. Dnes sme však, svedkami rastúceho záujmu o Camelinu ako vynikajúceho osiva, ktorý odolal skúške času. Okrem Ruska, kde Camelina nikdy neprestala byť zdrojom jedlého oleja, v priebehu sú rozsiahle výskumy tejto unikátnej liečivej rastliny v krajinách Európskej únii, rovnako ako v Kanade a USA.
Zdroj:
http://www.siberiantigernaturals.com/camelinaoil.htm