smajliss píše:
Ježiš to jsou kecy
pro srovnání vitamínů a minerálů chleba a másla
chleba
http://www.imghosting.cz/images/63chleba.pngmáslo
http://www.imghosting.cz/images/84maslo.pngmáslo je prostě jenom koncentrát tuku a jelikož tam chybí bílkoviny a cukry, tak je ochuzené o spoustu vit/min, které byly v tom původním produktu - mléku
a to je v té tabulce toho másla půl kila .. to nesní nikdo, takže v normální dávce másla je tam ten obsah ještě menší
aha, zaujímavé.... Tak tuky a cukry MôŽU byť nosičom vitamínov a minerálov, a tuk NEMôŽE ? "Zaujímavé"....a blud.
Prečo ? Ešte raz si pečítaj o účinkoch GHÍ......... Má také účinky chlieb ? ANI OMYLOM...
Bude mať človek z chleba žiarivú kožu (ja takú pokožku mám, len nie je úplne "ideálna", hoci nadpriemerne zdravá), dobré cievy, vyživovaný mozog, nervovú sústavu, atď, atp ? KDE SA "MASTÍ", TAM TO IDE.......... A určite nie nejakými šmejdmi a lá slnečnicový, sójový, kukuričný, ľanový olej, či iný rastlinný olej (s výnimkou olivového a kokosového)....
Máš dosť obmedzené vedomosti o masle, Smajliss ........
Mimochodm, kde je vápnik, draslík, fosfor, horčík ? Nie sú tam spomenuté v tej tabuľke............
Aj keby tie tabuľky boli pravdivé............... Pozri na obsah vitamínu A a E, D................. D-čko má vraj viac chlieb............. a aj iných vitamínov skupiny B a minerálov, podľa tabuľky.
Môžeme si to zobrať tak : chlieb obsahuje B-čka (ktoré možno lepšie vstrebe z B-komplexu forte, a tomu by som sa VôBEC NEDIVIL (!)...), a nejaké minerály, naviazané na VLÁKNINU............ Navyše, ak je to chlieb z bielej múku, a v podsate, až tak príliš na tom, či je s bielej, alebo celozrnej múky nezáleží........... tak...... blbo ho trávi, škodí hrubému črevu, žalúdku, a s tým nik nič nenarobí.....
Chlieb zaplňuje žalúdok (rovnako ako cestoviny, a iné sajrajty z obilia), a o to menej bielkovín (kvalitných, živočíšnych) človek skonzumuje...... Ak nie je múka namletá úplne čerstvá (použitá do pár minút, do pár málo hodín), je chlieb plný skrytých plesní, je zvetraný, múka je zoxidovaná (niekedy viac, niekedy menej)..... Lepí sa to v črevách (niekedy). Chlieb do určitej miery DEHYDRUJE organizmus, obsahuje totiž príliš málo vody.
Chlieb neobsahuje žiaden vitamín A, ani vitamín E, obsahuje len PODRADNÝ druh tukov, a to v brutálne malom množstve. Neobsahuje žiaden cholesterol, a to je ZLE, lebo čím obsahuje potravina menej cholesterolu, tým si ho viac musí utvárať organizmus, čo je pre neho NA ŠKODU, a stojí ho to značné úsilie, a VŽDY je to tá horšia voľba......
Chlieb neobsahuje vitamín D (to ani maslo, ale rybí olej áno - a to je tuk, to len tak píšem...)
Konzumácia pol kila chleba silno zvýši inzulín, zhorší trávenie.
Vôbec nevieme, koľko vitamínov a minerálov je schopné prijať ľudské telo z chleba...... A môžeme mať 100% istotu, že z masla ľudské telo prijme oveľa väčšie percento jeho vitamínov a minerálov, než je tomu u chleba a zŕn.
Z masla sa dá vyrábať Ghí, ktoré je k žalúdku ešte šetrnejšie než maslo, pričom maslo vo veľkom množstve je k žalúdku neštrné len vtedy, keď je strava vysokosacharidová (čiže na vine sú sacharidy)...
Takže už nie je nutné zjesť 500g masla, aby človek skonzumoval 410g tuku. Ghí na to bude stačiť 410g.
Nie je všetko vecou vitamínov a minerálov. Chlieb sa môže strčiť, lebo všetko čo obsahuje chlieb, obsahuje, A V LEPŠEJ FORME mäso, vajíčka.... A čím viac človek konzumuje sacharidov (napr. aj z chleba), tým menej si môže dovoliť konzumovať mäso a vajíčka.
Takže keď človek chlieb obmedzuje a denne zje napr. 200g chleba, dostane len 40% živín, než keby zjedol chleba 500g (tabuľka živín sa odvíja od gramáže 500g).... Zjesť 200g Ghí (244g masla) je jednoduché, keď človek za deň zje 3 jedlá, a ako prílohu použije trochu zeleniny a veľa tuku. Chlieb nič "nepremaže", maslo ÁNO, a človek po jeho konzumácii vyzerá SVIEŽO, čo platí dvojnásobne pre Ghí....
Maslo obsahuje oveľa viac Omega 3, než omega 6, na rozdiel od chleba. A navyše je lahodné, a organizmus presne vie, kedy dosť....
Nech mi tu nikto nehovorí, aký zdravý je chlieb, lebo je to
BLUD.
Čím sa človek najčastejšie prežiera ? CHLEBOM......... Prečo ? Lebo z neho dostáva najmenej živín....... A nejaké hodnoty v tabuľke mi môžu byť ukradnuté, lebo hodnoty vitamínov a minerálov z chleba, a ich stráviteľnosť, sú DVA......
Tuk sám o sebe (napr. v masle) je OVEĽA BLIZŠÍ ľudskému telu (ktoré samo tuk obsahuje), než chlieb........ Tuk (živočíšny, napr. maslo) je teda v ľudskm tele spracovateľný oveľa efektívnejšie, než chlieb, a to značí aj lepšiu absorpciu vitamínov a minerálov.MASLO NEOBSAHUJE ANTINUTRIENTY (na rozdiel od chleba), je šetrnejšie na pečeň (lebo obsahuje svoj vlastný cholesterol, a nie je to sacharid s lepkom), stačí ho zjesť váhovo menšie množstvo, nie je zoxidované ako múka z chleba, neobsahuje dráždivú vlákninu ako celozrný chlieb, ktorá na seba naväzuje hlavne vápnik, zinok, selén....
Chlieb síce obsahuje aspoň niekoľko g bielkovín (to od masla nikto nečaká, ja ho nepasujem na "základnú potravinu", ale na prílohu), ale v mizernej kvalite......... NA DRUHEJ STRANE ale, na spracovanie sacharidov v ľudskom tele sú nevyhnutné bielkoviny.... Takže, kto vie, aké reálne využitie bielkovín poskytuje chlieb.... Je reálne možné, že 500g chleba, i keď obsahuje 40g bielkovín (viem z iných zdrojov, v tvojich tabuľkách to nie je spomenuté), tak reálne využijeme možno sotva 20g (kvôli ich blbej kvalite, a kvôli vysokému množstvu sacharidov obsiahnutých v chlebe, ktoré musia byť spracované za pomoci bielkovín, ktoré sa takto "využijú" na tráávenie sacharidov, a nie na stavbu svalov)...... a to musíme zjesť 500g chleba......
Inak, neexistuje nik, kto by jedol len maslo, a pil vodu...... Možno preto, že maslo je výrobok z mlieka, takže ho majú len tí, ktorí majú prístup k mlieku............. Ale existujú na zemi ľudia, ktorí jedia v podstate len chlieb, a pijú k nemu vodu a čaj (čiže vodu)...... tých mi je úprimne ľúto.
Chlieb sa chce tváriť ako plnohodnotná potravina, ale je to BLUD. Ani chlieb potretý maslom (hoci veľkou vrstvou) nie je plnohodnotná potravina, lebo to spolu zle trávi...... A nie len preto, samozrejme. Chlieb je sacharidový výrobok, a to nikdy nedosiahne kvalitu živočíšnych potravín, ani keď sa niekto postaví na hlavu.
Chlieb je zapĺňač žalúdku, ktorý obsahuje sacharidy vo veľkom množstve, nejaké tie vitamíny a minerály S MIZERNOU ABSORPCIOU
Maslo okrem toho (na rozdiel od chleba) obsahuje vitamín K typu K2, ktorý je oveľa lepšie vstrebateľný, než obyčajné K-čko, a ešte z chleba...
Takže s vitamínmi A, E, K, to maslo vyhráva neprekonateľne.....a so super vstrebávanímm...
B-čka ktoré obsahuje chlieb, sú boh vie ako stráviteľné pre človeka....nakoľko zrno NIE JE pre neho určené, pre jeho tráviacu sústavu, a chlieb je len "pokusom" prelomiť túto bariéru...
Minerály v chlebe sú viazané na vlákninu, a SAMÉ O SEBE SA VYUŽÍVAJÚ (zabudol som podotknúť) na strávenie priveľkého množstva sacharidov.
Tuk v masle (a ešte lepšie - Ghí) je OVEĽA LEPŚIE vstrebateľný, a na jeho strávenie sa spotrebuje OMNOHO MENEJ minerálov, než treba na strávenie chleba a jeho priblblých sacharidov, lepku, a nekvalitných bielkovín.
Chlieb je ODPAD, ktorý do seba pcháme miesto toho, aby sme jedli kvalitné nasýtené tuky, mäso, vajíčka, trochu zeleniny a ovocia (alebo ich štiav + trošku vlákniny, kým ešte nie je hrubé črevo úplne v poriadku, takže si ňouu potrebuje vypomôcť).