Jak by jste kdo (nejlépe podle zásad co nejblíže tohoto fóra), upravili týdenní jídelníček pro FYZICKY AKTIVNÍ (nikoli sedavé zaměstnání) ?
D.Dryer ve své knize chi running uvádí, že cca 20 let se stravuje podobně jak dále popíšu, a dosáhl díky tomu značného zlepšení zdraví, výkonnosti i těl.pohody:
ZÁSADY:
- už před jídlem se připravit duševně na přijímání stravy (pak dokážem k jídlu přistupovat uvolněně a soustředěně, dokážem zpomalit a jídlo si plněji užít a nepřecpávat se...)
- jíst v klidu a pěkně upraveném prostředí bez rušivých vlivů (klidně si zapalovat čajovou svíčku nebo dekorace jíd.stolu a toho co je na něm -třeba květiny ap)
- začít jíst po malých soustech (samozřejmě co nejvíc kousat
) a hlavně pomalu (aby člověk nesklouzl do spěchu, začátek jídla určuje i další !tempo" konzumace...)
- soustředit se TADY A TEĎ na to co máme před sebou na talíři, a na to že chceme získat bz jídla maximum...(pokud bysme jedli ve spěchu je lépe většinou takové jídlo oželet, neboť by tělu víc energie vzalo než dalo...tedy vynechat jej a najíst se až večer v klidu...)
- jen 2 hlavní jídla za den (ajurvéda sice říká že nejsilnější agni trávicí oheň je v poledne a tam by mělo být "nejtěžší" jídlo, ...ale D.Dryer z hlediska AKTIVNĚ ŽIJÍCÍHO člověka má 20let dobrou zkušenost jíst hlavně ráno a pak nejdříve po 12hodinách od snídaně až večer...a případně oběd jen něco opravdu lehkého - banán těsně před fyzickým výkonem, nebo 3h před fyz.výkonem něco opravdu malého pojíst, stačí i ovoce...)
- zásada že PŘED fyz.výkonem jíst uhlovodany, a po fyz.výkonu bílkoviny,.... a pokud např.někdo hned brzo ráno fyzicky aktivní - čerpá (i bez snídaně) z toho co doplnil večer předtím...
- jíst jen zásadně vždy čerstvá jídla, nic předem hotového (ani restaurace...)
- jíst s rovnou páteří (v sedě) a dobře dýchat i při jídle...
- DODRŽOVAT cca 12 HODINOVÝ ODSTUP OD DVOU HLAVNÍCH JÍDEL BĚHEM DNE (okolo poledne leda tak něco lehkého jako banán apod.)....
(i pan Jarda na to jede už skoro rok, a nyní zvažuje jíst i 1x denně...aby se vše dokonale strávilo a nevznikaly ve střevě hnilobné procesy...)
+ ptát se (to je individuální) : JAK se cítím ihned po daném typu jídla (v této denní hodině, a s tímto množství snědeného...), dále jak se cítím po cca 6h po tom jídle, a nakonec - jak se cítím druhý den...(lze se naučit pečlivě naslouchat tělu, ať nám řekne po čem se cítí lépe a po čem hůře, a tak postupně lze něco vyřadit a něco zařadit častěji...
CO BY JSTE KDO ZMĚNIL ČI DOPLNIL (pro aktivně žijícího člověka!!) na následující "pyramidě" D.Dryera pro fyzicky aktivní:
60-75% sacharidy (ovšem míněno včetně ovozelu)
20-25% tuky
15-20% bílkoviny
- kolik čeho a kde přidat či ubrat, bude do značné míry závislé na míře tělesné aktivity, ale i ohledně metabolismu (nebo dóši) toho
kterého fyzicky aktivního člověka...a záleží hodně na stavu v jakém má trávení...
Tedy konkrétněji:
- až 60% by jako základ mělo být ovozel (případně některé obilniny pokud je občas kdo jí)
(...
to jsou potraviny které se jako "vysoce oktanové" palivo v autě) nejčistším způsobem spaluje... poskytnou nejvíce energie a nejméně jí seberou)- cca 30% by mělo být na tuky,ořechy,semena,luštěniny a na mléčné produkty (myšleno farmářsky čerstvé, nejlépe kozí, pokud kdo jí)
(...už jsou těžší na trávení...spotřebují tedy nějakou část naší energie těla...)
- cca 7% by mělo býtvejce, nebo maso (pokud je kdo jí)
(...nelze stavět jídelníček pouze nebo hlavně na těchto potravinách které nejvíce vyčerpávají enrgii organismu na trávení...)
- cca 3% lze jak říká dalajláma "správně porušovat pravidla"...tedy dle rady pana Jardy - občas si "zahřešit" nebo si více než obvykle jednou za čas nadlábnout....
- tedy převedeno do praxe konkrétněji:
- DENNĚ ovozel (případně sem tam nějaká celozrnná obilovina pokud kdo jí, ale snažit se je omezit a bílé mouce se úplně vyhnout...)
- max.cca 4x týdně mléčné produkty (k snídani jen 1x týdně, k večeři až 3x týdně)
- 1x až 2x týdně vejce
- 1x týdně (nejlépe večer) luštěniny, případně rýže... (pokud jsou ale luštěniny naklíčené, berou se už jako zelenina která lze denně)
- 1x měsíčně (nebo max.1x týdně maso, případně tofu či seitan, pokud kdo jí)
- často zařazovat k jídlům 1 hrst ořechů a semen (předem namočených a poté pomletých), případně rozinek (důkladně omytých a důkladně rozkousaných)
znovu připomínám - výše uvedené nemůže být vhodné pro sedavě žijícího člověka (což je dnes většina lidí...
), ale je tento hrubý nástin - rozvrh jídelníčku, určen pro AKTIVNĚ ŽIJÍCÍ LIDI..., samozřejmě pokud je někdo vegetarián, nebo nejí vejce či mléčné výrobky, nebo někdo oboloviny, tak si samozřejmě jídelníček přizpůsobí podle sebe...ale V ZÁSADĚ mi jde o to co změnit či doplnit podle zásad tohoto fóra (NEBO PODLE AJURVÉDY, jsem typ váta-pita...
), s přihlédnutím právě k tomu fyzickému výdeji pravidelnému..., kdo poradí nebo řekne svůj názor:?: (pan Jarda nebo Pavel Veselý, ravima...a další aktivně žijící...??
ALE NEPIŠTE (k tomuto) POKUD MÁTE SEDAVÝ ZPŮSOB ŽIVOTA....
OSTATNÍ názory těch co hejbou (i odlišné) jsou vítány