ČÍNSKA ŠTÚDIA JE PODVOD......
http://www.paleo-center.com/pravda-o-cinskej-studiiVyberám nejaké body...
RakovinaMedzi potravinami živočíšneho pôvodu a akýmkoľvek druhom rakoviny nie je žiadna štatisticky významná korelácia, resp. existuje len mierne negatívna korelácia (t.j. čím viac živočíšnych potravín, tým nižšia pravdepodobnosť rakoviny).Bielkoviny rastlinného pôvodu (t.j. obilie, strukoviny) majú s výskytom rakoviny trojnásobne vyššiu koreláciu ako bielkoviny živočíšneho pôvodu (mäso).Cukor, uhľohydráty a alkohol majú s úmrtnosťou na rakovinu približne sedemkrát vyššiu koreláciu ako živočíšne bielkoviny.
Jedinou výnimkou spomedzi rastlinných bielkovín a uhľohydrátov je biela ryža, ktorá má s výskytom rakoviny negatívnu koreláciu.
Celková spotreba tuku má s výskytom rakoviny negatívnu koreláciu.
Zelenina znižuje pravdedpodobnosť výskytu rakoviny.
Green vegetables were statistically associated with reduced cancer mortality.
Srdcovo-cievne ochoreniaSrdcovo-cievne ochorenia a infarkt majú s konzumáciou rastlinných bielkovín silnú pozitívnu koreláciu. Živočíšne bielkoviny majú negatívnu alebo nulovú koreláciu.
Medzi konzumáciou živočíšnych bielkovín a tukov a srdcovo-cievnymi ochoreniami nebola identifikovaná štatisticky významná súvislosť. Dáta naznačujú, že mäso má v prípade infarktu a srdcovo-cievnych ochorení skôr ochrannú funkciu.
Medzi konzumáciou živočíšnych potravín a hladinou krvného cholesterolu nie je významná súvislosť.
Pšenica má veľmi silnú koreláciu s vysokou hladinou inzulínu a triglyceridov, ako aj srcovo-cievnymi ochoreniami, infarktom a hypertenziou. Táto korelácia bola pravdepodobne najvyššia zo všetkých sledovaných potravín.
Aj v prípade srdcovo-cievnych ochorení má ryža ako jediná rastlinná bielkovina negatívnu koreláciu.
Medzi spotrebou tuku, resp. nasýtených mastných kyselín a srdcovo-cievnymi ochoreniami nebola potvrdená žiadna súvislosť.
Celková úmrtnosť a chorobnosťŽivočíšne bielkoviny nekorelujú s celkovou chorobnosťou, dokonca ani v tých čínskych krajoch, ktoré majú najvyššiu spotrebu mäsa. Celková spotreba živočíšnych bielkovín má s úmrtnosťou veľmi silnú negatívnu koreláciu.
Spotreba vajec má negatívnu koreláciu s úmrtnosťou.
Sójová omáčka (nie však ostatné sójové produkty) má tiež negatívnu koreláciu s úmrtnosťou
Najvyššia chorobnosť a úmrtnosť bola identifikovaná vo "vegeteriánskych" krajoch (t.j. krajoch s najnižšou spotrebou mäsa a najvyššou spotrebou rastlinných bielkovín)Odporúčania vyplývajúce zo skutočných zistení Čínskej štúdieČínska štúdia bola zrealizovaná ako epidemiologická štúdia - to znamená, že neobsahuje kontrolné premenné a preto nie je možné z vyzbieraných dát jednoznačne identifikovať príčiny a následky (korelácia poukazuje na súvislosti, nie následnosti). V každom prípade, ak by sme predpokladali, že identifikované korelácie sa dajú zároveň považovať za príčinné súvislosti, sformulovali by sme nasledujúce odporúčania:
Jedzte čo najviac zeleniny.
Hlavným zdrojom kalórií by mali byť bielkoviny a tuky živočíšneho pôvodu.
Vyhýbajte sa bielkovinám rastlinného pôvodu - predovšetkým obilninám.
Vyhýbajte sa všetkým druhom uhľohydrátov - cukru, škrobu, alkoholu.Tieto odporúčania sú v podstate identické s princípmi paleo stravovania.
poznámky NOWOCAYN_2 : "negatívna korelácia" znamená, že potravina daný zdravotný problém NESPôSOBUJE
"pozitívna korelácia" znamená, že potravina daný zdravotný problém SPôSOBUJE (v menšom či väčšom význame)
korelácia : korelácia =
vzájomný vzťah medzi dvoma predmetmi, javmi al. pojmami, súvzťažnosť