Kachně píše:
Na paleo píšou že se má jíst zeleniny stejné množství. A kvůli vláknině. A taky jako celkem chutná příloha k masu.
To nejím teď, to jsem jedl jednou nárazově a neměl jsem k tomu nic jinýho.
Asi se nedržíš přesně toho co píšou na paleo, jíš míň zeleniny. Ale zelenina vyvolává hlad(aspoň u mě), špatně se tráví(aspoň u mě) a po konzumaci bílkovin(hlavně masa) mám chuť na sladké. Takže to vyřeším že si dám k masu tak 200-300g plodů jako černý rybíz, atd denně. To bude denně max 30g cukru a to je OK.
Myslím že už pračlověk dělal k masu různý omáčky z bobulí co nasbíral a třeba brusinky jsou sladké a používají se k masu.
Problém je to, že paleo jedlíci väčšinou neriešia očisty...... Takže potrebujú viac vlákniny, keďže si nedoriešia mikroflóru v čreve, a keď črevo nemá extra mikroflóru (ani moje ešte nemá...ale je to na ceste...), o to viac vlákniny potrebuje....
Inak, tá celá tabuľka na paleo-center.com je BLUD (viac-menej)...... Prečo ???
tabuľka : (
http://www.paleo-center.com/zlozenie-pa ... eho-listka)
1. Dajme tomu, že denne zjem v gramáži vajec a mäsa (v surovom stave vážené) nejakých 650-700g (2x týždenne si vystačím aj s 500g)...., aby som mal dostatok bielkovín na mojich 82kg váhy (v priemere 110-120g bielkovín, lebo vajíčka majú bielkovín podstatne menej ako mäso, sú ale zároveň lacnejšie, a ľahšie pripraviteľné).... Podľa tabuľky by som teda mal zjesť k tomu 1300-1400g zeleniny...a to ešte nízkoškrobovej, aby som dodržal to, že sacharidy neprekročia napr. 40g / deň... ...
Takže by som mal jesť 1-1,5kg kelu, kapusty, brokolice, zeleru...... denne.... .... PODĽA TOHO BLUDU.......... Aby som to dokázal, musel by som si MEGA roztiahnuť žalúdok (nakoľko tam nepíšu nič o šťavách).... a jesť dvojnásobne dlhší čas (čiže jedlo by som nejedol 10 minút ako teraz, ale 20...)...
2. v tabuľke je znázornené, že tuku by malo byť tak isto (na gramy), ako mäsa (či mäsa a vajec)...... Podľa tabuľky by som teda denne mal zjesť 650-700g tuku...... A o to nemám záujem ANI NÁHODOU, mojich "do 400g" mi bohato stačí.
Ak by som teda chcel ostať na mojich 350-400g tuku denne, tak by som podľa tabuľky mal znížiť aj príjem mäsa a vajec na nejakých 350-400g deň....... To by ale boli len DVE JEDLÁ (5 vajec má 300g), a dve jedlá sú pre mňa na jeden bežný deň málo, potrebujem jedlá TRI. A navyše by to bolo len MAXIMÁLNE 80g bielkovín (a to by som musel jesť obe jedlá mäsové, inak by to bolo okolo 60-65g bielkovín, čo je dobré tak pre 50 kilovú žienku).
Čiže ďalší blud - asi si VYCUCALI Z PRSTA, že "ech....dáme do tabuľky rovnaké množstvo tukov a mäsa/vajec ...
Neviem ako vy ľudia, ale ja keď si mám vybrať, tak si dám radšej 300g vajec so 100g ghí (tuk), akoby som si mal dať 100g vajec (dve menšie vajíčka) so 100g ghí (a aby mi to pekne "plávalo..."), aby som dodržal ten BLUD v tabuľke....
Vyzerá to tak, akoby opisovali od Kwasniewskeho, len pridali nezmyselné množstvo zeleniny.... A PREČO ???? Lebo majú panický strach z "údajného nedostatku vlákniny"....
ALE DOBRE, keď niekto chcete, dajte si..... kopu šťavy z 1-1,5kg NÍZKOŠKROBNATEJ ZELENINY (čiže nič moc chuť...v porovnaní s mrkvičkou napríklad, či červenou repou...)... takže sa nebojte dať si AJ MRKVU, ČERVENÚ REPU (ale dávajte pozor na sacharidy)......
NEBUĎTE OVCE, ROZMÝŠĽAJTE, ani ja nie som ovca.....používam mozog.
3. V tabuľke píšu (nedá sa to kopírovať, je to "fotka"), že si máme zvyknúť na to, že k mäsu či vajíčkam nepodávame ako prílohu už chlieb, zemiaky, cestoviny, ryžu, ale ZELENINU.................. A JA SA POTOM PÝTAM (čo za idiot tú tabuľku robil).... Kde je potom to MNOŽSTVO TUKU, o ktorom sa tam píše ?????? ........... V 200g kus mäsa (v surovom stave) ho bude maximálne 50g... V 300g vajíčok ho bude nejakých 30g.... Takže nakoniech ich debilné odporúčani "hmotnosť mäsa a vajec" sa má rovnať "hmotnosť tuku", v skutočnosti nebude v pomere 1:1 (mäso a vajíčka : tuk), ale 500 : 80 (!).......
Lenž 80g tuku predsa skonzumuje BEŽNE nejaký vegetarián, ktorý "chaluje" do seba kopu sacharidov........ On má teda energiu ZO SACHARIDOV...... Lenže človek na "paleo diéte" má sacharidov MÁLO (hlavne ten, ktorý ich konzumuje do 50g/deň), preto potrebuje VEĽA TUKU...
Ja som to tým blbcom (sorry....) písal na ich mail... Vyjadril som sa k ich článku (
http://www.paleo-center.com/najrozsiren ... y-o-strave) ........ Napísal som im, že sú NENORMÁLNI, a nech si opravia tú chybu, ktorou môžu ľuďom UBLÍŽIŤ....... a aká je tam chyba ? Ako prílohu k mäsu a vajíčkam tam uvádzajú ZELENINU....... O tuku tam nespomínajú NIČ.......... A pritom v tabuľke ho majú V ROVNAKOM MNOŽSTVE (na gramáž), ako hmotnosť mäsa a vajec...... A zrazu na "paleo tanieri", ktorý tam sloven opisujú, je tuku (na gramáž) 6 KRÁT MENEJ, než mäsa a vajec....
NIE SÚ TO IDIOTI ????
....... Ja som im písal spomínaný mail, odpísali, že ďakujú, ale ICH PRIBLBLÉ EGO (a o to horšie sa mi to píše, lebo podľa všetkého je to žena - a mne sa veľmi zle vyjadruje nepekne k ženám.....
) nedovoľuje, aby to opravili....
4. Debilita pokračuje.... K tabuľke píšu : "
Nasledujúci prehľad znázorňuje pomerné zloženie denného jedálneho lístka pri paleo strave z hľadiska hmotnosti (nie objemu):"
Zároveň tam píšu :
"Vysoký podiel zeleniny zabezpečí dostatok vlákniny, vitamínov, minerálov, enzýmov..."Takže.... V prvom rade tam VôBEC NEPÍŠU O TOM, ČI MÁME VARIŤ ZELENINU, ALEBO NIE, A AK ÁNO, TAK AKÉ PERCENTUÁLNE MNOŽSTVO (divím sa že to nepísali, ako vidno, vedia si veci "vycucať z prstu"...
)... Ak ju variť nemáme, a má tvoriť dvojnásobok množstva (na gramáž) mäsa a vajec (to jest aspoň tých 500g denne pre 65 kilového chalana, alebo 400g denne pre 50 kilovú ženu, keď jej to stačí, mne stačí až tých 650-700g), tak už chcem vidieť tie TRÁPIACE SA PREPLNENÉ ŽALÚDKY, a ako sa to bude spolu s mäsom a vajíčkami BLBO ZNÁŠAŤ počas trávenia....
Keby to bola varená zelenina, JE TO LEPŠÍ PRÍPAD.... Ale preboha, KILO VARENEJ ZELENINY pre 50 kilovú ženu ??? Kde to "strčí" ???... Navyše - LEN SUROVÁ ZELENINA obsahuje enzýmy........ A keďže tam neodporúčajú odšťavovať, tak tie enzýmy sa (hoci AJ TAK NEEFEKTÍVNE, LEBO NIE SME PREŽÚVAVCE) SPOTREBUJÚ NA JEJ TRÁVENIE v ľudskom tele...
HLUPÁCI tam vôbec nespomínajú ZELENINOVÚ ŠŤAVU..... A to len preto, lebo SÚ OBMEDZENÍ (hlúpi ?), a vravia, že "človek z paleolitickej doby nemal odsťavovač"..... A ja zas hovorím..............ŽE NEMAL KILÁ ZELENINY.............. tak nech sa ten
KONKRÉTNY paleo tým "strčí" niekde....
..... Jediné za čo im ďakujem je to, že som sa dozvedel o "nutričnej ketóze", a teraz ju využívam... a trávi mi LEPŠIE ako vtedy, keď som mal denne (posledné mesiace, predtým to bolo 80-90g) okolo 60-70g sacharidov. Teraz ich mám max. 30g, väčšinou však 20g.
Ďalej (ako som už písal) tam píšu o tom, že zeleninu musíme jesť vo veľkom, lebo má veľa VITAMÍNOV A MINERÁLOV........
A mäso a vajíčka, kozie mlieko, ryby......... MAJÚ AKOŽE ČO ???????????? Len bielkoviny a tuky ??? Bez minerálov a vitamínov ???.............
Hlupáci, tí z paleo-center.com.... Fakt to tak cítim, tak to tak píšem...
A prečo to tak zdôrazňujem ?
Lebo k mäsu a vajíčkam nepísali v tej tabuľke o vitamínoch a mineráloch NIČ, ASI TAK, ako by to urobil zanietený VEGÁN, a nie "paleojedlík".........
5. Ako JEDINÝ ARGUMENT k tomu, aby sme jedli máličko ovocia (podľa grafu to vyzerá možno na 1/20 denného množstva gramáže potraviny - a už sa im z toho mini množstva "podarilo" urobiť aj dve porcie ovocia na deň
) je to, že ovocie obsahuje väčšinou veľa sacharidov...... Ale to, že taký melón, marhuľa, jahoda, malina, čučoriedka, grep, dyňa..... obsahujú asi toľko isto sacharidov (hoci v inej forme, vo forme fruktózy) AKO ŠPENÁT, ktorého podľa nich môžeme jesť hoci aj KILO, lebo je to nízkoškrobová zelenina.... to tam NEPÍŠU..... A potom sa človek (napr. ja, Kachně) pýta........
PREČO TEDA TAK KOPU ZELENINY, A TAK MÁLO HOCI "NÍZKOSACHARIDOVÉHO" OVOCIA, KEĎ V PRÍRODE SA ZELENINA V PODSTATE VôBEC NEVYSKYTUJE, ALE OVOCIE PREDSA LEN TROCHU HEJ ???PROSTE BLUDY, BLUDY, BLUDY, BLUDY.......
Stránku
http://WWW.PALEO-CENTER.COM odporúčam maximálne tak Z POLOVICE, a to pre zaujímavé články :
http://www.paleo-center.com/problematic ... -v-potravehttp://www.paleo-center.com/metabolicke ... -organizmuhttp://www.paleo-center.com/sprievodca- ... m-na-paleohttp://www.paleo-center.com/rebricek-tukov (mimochodom, nie je bravčová masť ako bravočvá masť... Tá bežná z obchodu má oveľa HORŠIE ZLOŽENIE TUKOV, než kvalitná domáca... A oni očividne skúmali tú nekvalitnú z obchodu)