beth píše:
Zdravím,
patřím, jak Vy hezky říkáte k "vařičům", i když preferuji "zdravou
výživu". Zajímalo by mne, zda máte zkušenosti s tím, jaký má vliv na
lidské zdraví dlouhodobé požívání syrové stravy. Jak jsem vyrozumněla
jste zde spíše mladší lidé. Zajímalo by mne, zda celoživotní požívání
syrové stravy vede k menšímu výskytu nemocí ve stáří resp. zda vitariáni
žijí v průměru déle něž průměrná populace. Díky za postřehy.
No, hovoria tomu skor "vařáci" a i ja k nim este zatial patrim.
Neviem ,ci sme tu vsetko mladi ludia, taky pan Jarda ma cez 50 pokial viem. Nejake prilis velke statisky u vitarianov podla mna niesu, kedze ide o pomerne malu skupinu ludi, tieto otazky sa riesia v niektorych knihach o surovej strave.
Co sa tyka dlzky zivota, tu zavazi nielen co jes, ale hlavne ako to jes a kolko toho jes. A hlavne aj dalsie veci: Striedmost v jedeni, cerstvy vzduch, kludne a pozitivne myslenie, to vsetko vedie k dlhovekosti. Cinske filozofie a cvicenia obsahuju techniky, vychadzajuce z cchi-kungu, vdaka ktorym sa mnisi dozivali 150 rokov, a o vitarianstve sa tam nic nehovori. Dosahovali to emocnou neutralitou a cistenim kostnej drene pomocou vysokeho stupna kontroly cchi (energie v tele) a posielanim jej az do kostnej drene, kde sa tvori krv. Takto si cistili krv, hovorili ze od cistoty krvi a vitality kostnej drene zavisi, ako dlho bude clovek zit. Samozrejme, nezili modernym sposobom zivota a i napriek tomu, ze si pravdepodobne varili, jedli tak striedmo, ze v tak cistej prirode kde zili, to nepredstavovalo nejaky velky problem.
Souhlasim s Xion co se tyka nizke konzumace stravy, treba konzumace kvalitni vody (dle meho nazoru pridavam k citaci Xion) atd. Je vice aspektu jak se dozit vyssiho veku a asi hlavnim faktorem je, ze cim mene kalorii ze stravy konzumujeme denne, tim dele bychom se mohli dozit, nebot prejidani ma spatny vliv na nase zdravi a je uplne jedno, zdali jime pouze syrovou stravu ci varenou. Videl jsem na vlastni oci "obezni vitariany" a je to jen otazka casu, kdy takovy vitariani zacnou mit zdravotni problemy a je uplne suma fuk zdali konzumuji pouze syrovou stravu a nebo si vari nejake lektvary.
Jsem vitarian jiz nekolik let a muj nazor je, ze by se melo jist stridme a strava by mela byt vyvazena, to znamena asi 33% sacharidy, 33% tuky a 33% stravy cerpat z proteinu, aby nase telo bylo vybalancovane. Takzvany trojuhelnik.