Ja od konca jesene do zimy vypijem stavu z cca 400-500kg mrkvy. Miesam ju 1:1 so stavou s kyslejsimi jablkami (odkukane od Gersonovcov). Este tam denne pridam jednu cviklu, pripadne zeler. Uz po tyzdni, ked na tuto stavu nabehnem, mam velmi lahko sfarbenu pokozku do bronzova a to je vsetko uz sa to pocas celej sezony viac nezafarbuje. Niektori znami si to ani nevsimnu. Zdravotne problemy z mrkvovej stavy nepocitujem ziadne, skor naopak, je to akasi droga, ked nahodou vynecham uplne mi chyba (vtedy si odstavujem pomarance, tie ju ako tak supluju). Akurat na supanie mrkvy a cvikli musim pouzivat nitrilove rukavice (mam pocit ze mrkva/cvikla vysusuju a farbia pokozku + hlina z mrkvy spini - tiez odkukane od "kucharok" pripravujucich zeleninu z filmu o Gersonovej klinike - hoci tie asi skor kvoli hygiene maju rukavice).
Inak pravdou je, ze v zimnom obdobi ani pri tomto masivnom piti stiav nedokazem zostat 100% na raw food (spenat, salaty, mrkva, zeler, uhorky, kapusta, kysla kapusta, jablka, banany, kel, redkovka - vsetko z hypermarketu, tekvicove semena denne, lieskovce, goji), citim potrebu si dost casto dat vajcia, zrejuce syry, sirnu patlaninu, kefir (tibetsky), kacaciu mast, slaninu, obcas aj morsku rybu.
Avsak v lete (az do neskorej jesene), ked mam bohatu zeleninu z vlastnej zahrady, uplne cerstvu, plnu energie a sucasne som co najviac vonku nabity slnecnou energiou, tak nemam problem byt kludne prakticky na 100% na raw food - papriky/paradajky/uhorky/vela listovej zeleniny, orechy, semena, oliv. olej (az na cca 0,7l domaceho kefiru zo suroveho kozieho mlieka denne - ked ma kozie prave sezonu nemozem vynechat, no a trochu rybieho oleja) a pritom sa citim uplne plny energie a absolutne necitim, ze by mi chybali nejake bielkoviny. Dokonca takto v lete este aj naberiem 2-3kg na vahe, mozno sice na vode, neviem. To by sa zrejme s hypermarketovskou zeleninou robit nedalo, ani s tou letnou...
Popri tom vsetkom netreba zabudat na bohate davky vitaminu C, B-komplex, jod (hlavne kelp), trochu horcika ked je zhon/stres a cely zimny cas vitamin D. Ako prehresok kazdy vecer cervene vino - hlavne ako antidepresivum, sem tam pivo a cez den aj niekolko malych espresso kav.
Takto to (aspon u mna) funguje velmi dobre.
_________________ Za 8 mesiacov zo 120kg na 80kg Jardovým systémom, bez hladovania, bez trápenia, v plnej sile a vitalite. Pálenie záhy, peľová alergia, vyšší tlak, syndróm vyhorenia - vyliečené do mesiaca!
|