ravima píše:
NOWOCAYNE, nic víc než další (myslím, že jsem to četl u Kwasniewského) nijak nepodložená demagogie. Tak mi popiš biochemicky, jak se to v těle děje, třeba po konzumaci sirné patlaniny a jak konkrétně to škodí, pokud si teda myslíš že tomu rozumíš líp než třeba Budwigová nebo my tady na fóru. Kecy o nějakém vakuu jsou fakt směšné, přiznej si, že tomu prostě nerozumíš a tím že neustále křičíš na fórech máš akorát potřebu ujišťovat sám sebe o svých nejistých přesvědčeních.
K tomu ti poviem len toľko........ To, čo oxiduje mimo telo, oxiduje aj v tele...... To, čo mimo telo zoxiduje za niekoľko hodín, alebo dní, toho oxidácie v našom organizme sa báť nemusíme (to ale neznamená, že to vždy neškodí - viď napr. koláč, atď...).
Ja mám akurát potrebu boriť mýty, to je všetko........... Ľanový olej je DRÍST, asi rovnako, ako SÓJA.... Samozrejme sa jedná o úplne iné potraviny.....obe však rastlinného pôvodu. A nevhodné pre človeka.
Vzhľadom na to sa treba pozastaviť a popremýšľať, nakoľko je vhodná konzumácia napr. jabĺk, surových zemiakov.......štiav........ Tie rýchlo oxidujú....... Preto by som ich rozhodne nepil vo veľkom... Hoci - takú šťavu strávi rýchlejšie, než ľanový olej.... a oxidovaná ovocná či zeleninová šťava (pár minút oxidovaná) nebude zďaleka tak nebezpečná, ako zoxidovaný ľanový olej...
Citujem : "....Primárny metabolizmus je súbor metabolických procesov rozhodujúcich pri získavaní energie (
oxidácia sacharidov a lipidov) a pri reprodukcii základných stavebných zložiek bunky (replikácia nukleových kyselín, proteosyntéza, biosyntéza bunkovej steny)...."
Ghí takmer vôbec neoxiduje, masť tiež VEĽMI MÁLO (v chladničke vydrží dlhé mesiace), kokosový olej už takmer VôBEC, a olivový olej je na tom tiež dobre.......... Alebo INAK POVEDANÉ,
týmto tukom oxidácia neškodí, keď oxidujú v organizme pri získavaní energie z nich........ Na rozdiel od iných rastilnných tukov, najmä ĽANOVÉHO OLEJA, či iných olejov z rôznych SEMIEN a orechov....... A JE FUK, či slnečnicový, repkový, kukuričný, sójový, sézamový..... olej vydrží mimo chladničky dlhú dobu... On už zoxidovaný DÁVNO JE, čiže vydrží, ale NIE ČERSTVÝ..... je to ODPAD vhodný tak na účely lakovania dreva, a podobne.......
Navyše v 36,5 stupňovej teplote organizmu očakávaj rýchlejšiu oxidáciu, než v 20 stupňovej kuchyni, či sklade...