lukasri píše:
Dobrý den,
chtěl bych Vás požádat o pomoc. Asi před 8 měsíci mi začaly vážnější problémy se spánkem, zkoušel jsem různé jednoduché techniky s obvykle jen malým, nebo dočasným úspěchem, nakonec jsem vyčerpán navštívil praktického lékaře, po obchození spousty lékařů dominuje názor, že trpím depresí a měl bych brát antidepresiva.
Sám jsem si časem uvědomil, že problémy se spánkem jsou především následkem špatného životního stylu - spousta stresu, dříve téměř neschopnost skutečně relaxovat, posedlost prací, školou, do toho velká fyzická zátěž v přemíře sportu, proto si myslím, že léčba antidepresivy není řešení.
Začal jsem cvičit jógu, relaxovat, mám pravidelný denní režim, odprostil jsem se od předchozích starostí, provedl jsem, zatím jen jednou, šankhraprakšálanu a párkrát vamandhautí, denně provádím néti. Denně pravidelně piji vodu z kohoutku, kolem 2 litrů, do stravy se snažím zařadit dostatek ovoce a zeleniny, jinak není má strava obvzláště zdravá a je s velkým množstvím bílkovin, razantní změny ve stravě jsem se zatím obával, abych si ještě neuškodil, neboť problematice zdravé výživy ještě příliš nerozumím a poslední dobou je pro mě velmi vysilující se vzdělávat, ale snažím se. Dále doplňuji zinek, selen, železo,
hořčík, vitamíny A, C, B1,2,5,6.
Ještě pro úplnost: mám 22 let, 185 cm, 72 kg (BMI 21).
Daří se mi relativně dobře usínat i celkově spát, dříve jsem měl problém s usínáním, několikanásobném buzením uprostřed noci a brzkým buzením a taky mizernou kvalitou, proč se ale na Vás obracím?
Stále se potýkám s následky nespavosti a stresu - bolesti hlavy, motání, problém se soustředěním, pamětí, logickým uvažováním, vnímáním času, představivostí, strašně rychle se taky unavím, především i při velmi drobné "intelektuální" činnosti, nebo drobné fyzické, případně vyžadující soustředění, nebo i při běžné konverzaci se mozek náhle a vcelku rychle "vyždíme" a já nejsem pak schopen ničeho jiného než spoustu hodin nehybně ležet, někdy se k tomu přidají i bolesti svalů jako při chřipce, těžko se z toho stavu dostávám a opětovně špatně spím, těmto stavům se vyhýbám především snahou o minimalizaci zátěžových (nyní bývá často zátěž i elementární denní aktivity) situací. Problémem je i drobné onemocnění, stabilizovaný spánek a denní režim dokáže i rýma příšerně rozhodit - mozek se "nabudí" a usnout je přes spoustu podpůrných metod téměř nemožné. S náladou problém nemám, pokud nejsem příliš vyčerpán, kdy jsem silně apatický, tak mám náladu docela dobrou.
Chtěl bych Vás tedy požádat o radu, na co se zaměřit, případně co změnit a jak se
zachovat, abych pomohl tělu s regenerací a uzdravením.
Z toho co pises ikdybys popsal nekolik A4, knihu, se tezko usuzuje, jak ti pomoci, tohle ti rekne Mudr. Jan Hnizdil. Zkusil bych si nastudovat neco od neho mozna ze tam najdes neco co by ti mohlo pomoci, dale knihu Co nam telo rika, zkusil bych si najit neskodnou zpovedni vrbu, zdejsi stranky castecne pomohou ale neni to ono, vrele lidske slovo a pochopeni je nekdy lepsi...jak si na tom se sexem? Mas kam zasunout aniz by v tobe nejaka stihacka vyvolavala pocity viny a manipulovala s tebou? V tomto veku je to dost podstatne pro psychickou vyvazenost, teda pokud nezijes nekde mimo civilizaci a nekomunikujes s nikym. Dale financni nezavislost- jak si na tom? Z toho jak pises mi prïjdes dost upnuty, ale je to mozna jen zdani protoze pises treba poprve a davas si jakoby vic "zalezet". Vse co popisujes mi pripomina spoustu z toho co mam ve sve doporucene literature v podpisu pod prispevky, dale mi to pripomina knihu Vyhodme ho z kola ven (filmovy prelet nad kukacim hnizdem). Momentalne mam podezreni ze zkratka v urcitem veku jako ty mas neni mozne dosahnout psychicke pohody protoze system socialni a vzdelavaci je tak nastaveny starymi paprdy, kteri si uz moc dobre nerovzpominaji na nektere spatne veci kdyz jim bylo 22 a hlavne v dobe kdy dospivali ty pozadavky nemoseli byt tak stresujici a vysoko postavene, jako ma dnesni generace, mrzi mne ze to ti mladi lide (nekteri) nedokazi prohlidnout (proc myslis ze tady po valce byla vlna hippies?), stara generace jim pomalu utahuje smycku kolem krku, na to maji sve nastroje (sve zkusenosti, a to nejhorsi-MOC-ktere nemusi byt pokazde dobre) a zotrocuje si je. Uz treba diky tomu ze byli na vojne a dnesni generace nemusely byt. Proc si to myslim protoze je to pro ne dost velke prikori. Znam spoustu lidi z prace i osobniho zivota, kteri byli ve vojenske sluzbe a zajimave je jak to nenapadne v praci pripominaji nasi generaci, napr. tim ze o tom nenapadne mluvi na obede s temi kteri uz nebyli, nebo v jejich pritomnosti. Zamysli se nad tim, cokoliv nekdo rika. Muze to mit vice smyslu. Tim ze ti zacne sam od sebe nejaky kolega z prace u obeda vyzpovidat jak si byl u odvodu a nebo mluvit o vojne nebo co si studoval tak je jasne ze jeho umysly nemusi byt uplne ciste, a pidil bych se po pohnutkach ktere ho vedli k tomu proc o tom mluvi zrovna s tebou, vubec je dobre se ptat proc lide rikaji to co rikaji. KDyz se ti nekdo "otevre" je mozne ze to nedala jen tak pro nic zanic. Ocekava ze se mu otevres i ty aby mohl s informacemi nalozit po svem, muze manipulovat. O nekterych vecech bych nemluvil ani s vratnym, strez si psychicke soukromi (sve pohnutky, motivaci, tuzby, sny) i pred rodinou a mozna ti bude na svete lip. Nekdy pomuze opak ale nekdy ne. V urcitem veku je mozna lepsi byt aservni pasivni introvert co se sdelovani informaci tyce...
Jinak ted pred mesicem jsem mel take rymu jakou jsme nemel asi 3 roky. Tezko soudit z ceho, beru to jako udel. Holt nekdy se stane, mam nekdy podezreni ze ta nemoc neni nic skodliveho ze to je update systemu, na chvili vice vytizi system takze ho nelze normalne pouzivat, ale diky tomu usetri v cinnosti jine subsystemy, ktere jinak pracuji neustale a ty naberou silu. Kazdopadne ty stavy co jsem mel hodne podobne pripominaly tvoje bezesne noci...cas od casu se objevi i u formalne zdraveho cloveka...ber to jako holt normalni, v tvem veku, okoli uz se k tobe prestava chovat jako k diteti a psychosomatika ti to dava najevo ze na to nejsi uplne pripravena zvyklej. tot muj nazor, moje zkusenost.
Jo a popremyslej o tom ze tvoje telo neni stroj, nelze do nej nalevat, sypat formalne to nejlepsi¨jako do auta a myslet si ze musi vypadnout dobry vysledek, protoze jsem mu preci dal formalne podle oficialnich lekopisu to nejlepsi. To je omyl. Lidske telo nefunguje jako auto jako stroj ani jako robot. Je slozite a komplexni. POdle meho nikdy neni mozne mu dokonale rozumet. Protoze jsou zde velke otazky jak vlastne funguje. Nikdy jsme nevedeli. Nevime ani dnes. Nikdy nebudeme vedet. Ano troufam si rict nikdy nebudeme vedet protoze to neni mozne z jednoho jednoducheho postulatu. V knize Cerna labut je vysvetlenno. Je tam take jeden pekny priklad s kulecnikovou kouli nebo koulemi a jejich trajektoriemi. Dnesni veda je schopna spocitat jeji trajektorii dejme tomu na 7-15 odrazu dopredu s takovou a makovou presnosti. Pokud ale budes chtit urcit vypocitat trajektorii s presnosti na 95% na 50 odrazu dopredu tak budes potrebovat online informace o vsech casticich a vlivech z celeho vesmiru!!! Nektere vlivy se prenaseji rychlosti svetla, nektere mozna i rychleji akorat my o tom jeste nevime jake a jak. Tuhle pokoru je nutno prijmout jako fakt. A to mluvime o makroobjektech, blbych koulich na kulec. stole. Lidske telo je 70x tezsi a troufam si rict ze komplexnejsi nez koule. Jak muzes chapat vsechny procesy ktere v nem probihaji kdyz neznas vsechny vlivy ktere na to maji vliv???