Zdraví-AZ Vaše fórum o zdraví

Právě je čtv lis 21, 2024 7:15 pm

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 861 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 58  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: Lněný olej
PříspěvekNapsal: pát led 15, 2010 8:05 am 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: úte črc 21, 2009 7:32 am
Příspěvky: 486
Bydliště: Nové Město na Moravě
Jarda píše:
To máte zmrazené nějak málo, když to jde z té PET láhve vydolovat, já mám velké mrazáky a kvůli vysoké životnosti uskladněných potravin jedou na -25 °C. Za těchto podmínek je obsah láhve prakticky tvrdý a ven se rozhodně dostat nedá. Nicméně jako rodina spotřebujeme 0,5 litru maximálně za 5 dní a to olej v lednici po rozmrazení bohatě vydrží.
Hlásím stejný postup i stejnou zkušenost jako PavelZ; mrazák nastaven na nejmenší výkon a teplota je stabilně -20 °C, olej je pak jen pastovitý a po vyjmutí je v kuchyni (před výrobou patlaniny) velmi brzo tekutý. Hlavně doufám, že těch -20 je v pohodě a olej tam v nezměněné kvalitě toho čtvrt roku (než ho spotřebuji) bez újmy na kvalitě vydrží...


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Lněný olej
PříspěvekNapsal: pát led 15, 2010 8:32 am 
Offline
Administrátor
Administrátor

Registrován: sob kvě 17, 2008 1:53 pm
Příspěvky: 28398
Bydliště: Poděbrady
Jindra píše:
Hlásím stejný postup i stejnou zkušenost jako PavelZ; mrazák nastaven na nejmenší výkon a teplota je stabilně -20 °C, olej je pak jen pastovitý a po vyjmutí je v kuchyni (před výrobou patlaniny) velmi brzo tekutý. Hlavně doufám, že těch -20 je v pohodě a olej tam v nezměněné kvalitě toho čtvrt roku (než ho spotřebuji) bez újmy na kvalitě vydrží...

To se nemusíte obávat, za těchto podmínek vydrží uzavřený v mraze a temnu i rok a to patrně zdaleka nebude třeba, protože jej do té doby spotřebujete. Já jsem to napsal jenom proto, že podobnou zkušenost nemám a opravdu velice ztuhlý olej rozehřívám pozvolna v ledničce po dobu několika hodin, ale není to podmínkou.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Lněný olej
PříspěvekNapsal: pon bře 01, 2010 10:59 am 
Offline

Registrován: ned led 31, 2010 1:10 pm
Příspěvky: 735
Bydliště: Slovensko - Košice
Otázka ohľadom mletého ľanu : Moja mama kedysi nosila domov z Poľska mletý ľan ( na jemnučko mletý ), pričom si denne dávala dve vrchovaté kávové lyžičky, ktoré rozpustila v horúcej vode a vypila. Nakoľko si tým škodila ? Našťastie to pila len mesiac, potom zlenivela pripravovať si to ( v tomto prípade jej lenivosť priniesla ovocie, resp. menšie znečistenie jej aj tak znečisteného organizmu ).
Pýtam sa na to preto, aby niekto neurobil tú istú chybu, pretože som presvedčený, že mletý ľan ( i keď namletý úplne na jemnučko a je zabalený v sáčku a potom v krabičke ) je v podstate jed... Je to tak ?

_________________
Majte sa pekne, veľa zdravia, šťastia, penazí vám prajem. NOWOCAYN & Marek. (9.5. 2012)
RUŠIM NICK, idem žiť, už je na to ČAS. Ruším účty na internete, všetko, počítač využívam už len na prácu.
Tešilo ma (9.5. 2012) dieta


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Lněný olej
PříspěvekNapsal: pon bře 01, 2010 11:19 am 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: ned dub 26, 2009 7:59 pm
Příspěvky: 535
NOWOCAYN píše:
Otázka ohľadom mletého ľanu : Moja mama kedysi nosila domov z Poľska mletý ľan ( na jemnučko mletý ), pričom si denne dávala dve vrchovaté kávové lyžičky, ktoré rozpustila v horúcej vode a vypila. Nakoľko si tým škodila ? Našťastie to pila len mesiac, potom zlenivela pripravovať si to ( v tomto prípade jej lenivosť priniesla ovocie, resp. menšie znečistenie jej aj tak znečisteného organizmu ).
Pýtam sa na to preto, aby niekto neurobil tú istú chybu, pretože som presvedčený, že mletý ľan ( i keď namletý úplne na jemnučko a je zabalený v sáčku a potom v krabičke ) je v podstate jed... Je to tak ?

Semeno ľanu, ak je pomleté, veľmi rýchlo oxiduje, v priebehu pár minúť, a stáva sa vysoko toxické. Je jedno v čom je zabalené. Tvoju mamku zachránila lenovosť.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Lněný olej
PříspěvekNapsal: pon bře 01, 2010 8:10 pm 
Offline
Administrátor
Administrátor

Registrován: sob kvě 17, 2008 1:53 pm
Příspěvky: 28398
Bydliště: Poděbrady
NOWOCAYN píše:
Otázka ohľadom mletého ľanu : Moja mama kedysi nosila domov z Poľska mletý ľan ( na jemnučko mletý ), pričom si denne dávala dve vrchovaté kávové lyžičky, ktoré rozpustila v horúcej vode a vypila. Nakoľko si tým škodila ? Našťastie to pila len mesiac, potom zlenivela pripravovať si to ( v tomto prípade jej lenivosť priniesla ovocie, resp. menšie znečistenie jej aj tak znečisteného organizmu ).
Pýtam sa na to preto, aby niekto neurobil tú istú chybu, pretože som presvedčený, že mletý ľan ( i keď namletý úplne na jemnučko a je zabalený v sáčku a potom v krabičke ) je v podstate jed... Je to tak ?

Členka Sybilla vám to napsala správně, mletý len se omezenou dobu dá skladovat pouze v mrazáku při nízkých teplotách, ale ani to není nic dobrého, je lepší si připravovat vždy čerstvý.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Lněný olej
PříspěvekNapsal: stř bře 03, 2010 12:01 am 
Offline

Registrován: stř úno 17, 2010 7:36 pm
Příspěvky: 5
a je teda problemom, ked si pripravim sirnu patlaninu aj s pomletym lanom napriklad na dva dni dopredu?
edit: pripadne ked skladujem pomlety lan v chladnicke pocas 36 hodin?


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Lněný olej
PříspěvekNapsal: stř bře 03, 2010 5:11 pm 
Offline
Administrátor
Administrátor

Registrován: sob kvě 17, 2008 1:53 pm
Příspěvky: 28398
Bydliště: Poděbrady
lukas píše:
a je teda problemom, ked si pripravim sirnu patlaninu aj s pomletym lanom napriklad na dva dni dopredu?
edit: pripadne ked skladujem pomlety lan v chladnicke pocas 36 hodin?

To první problém není, hotový produkt je v chemické vazbě a oxidaci nepodléhá. Druhá varianta je jednoznačně špatná.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Lněný olej
PříspěvekNapsal: pát bře 05, 2010 7:49 pm 
Offline

Registrován: čtv říj 15, 2009 3:07 pm
Příspěvky: 89
Dobrý den Jardo,
ne vitarian.cz jsem četla: Všeobecně známá je poučka, že cukr a tuk nemají být konzumovány společně. Vy píšete, že si dáváte olej a semínka do ovoc. salátu.
Dále mi mě zajímalo jaký je Váš názor, že ovoce překyseluje, protože obsahuje velké množství cukru a tudíž candidu.
Jak to potom dělají fruktariáni? Ti by museli mít candidu stále.
Já vím, že Walker, kladl důraz na jezení ovoce samostatně, to je tolik protichůdných informací....podle knihy PH zázrak, kde se shodujete s autorem, jde o zásaditost krve, ale autor zakazuje ovoce a tvrdí, že si ho mohou dovolit jen zdraví lidé. Doporučuje pouze citron a avokádo.
Díky.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Lněný olej
PříspěvekNapsal: pát bře 05, 2010 11:02 pm 
Offline
Administrátor
Administrátor

Registrován: sob kvě 17, 2008 1:53 pm
Příspěvky: 28398
Bydliště: Poděbrady
Maybes píše:
Dobrý den Jardo,
ne vitarian.cz jsem četla: Všeobecně známá je poučka, že cukr a tuk nemají být konzumovány společně. Vy píšete, že si dáváte olej a semínka do ovoc. salátu.
Dále mi mě zajímalo jaký je Váš názor, že ovoce překyseluje, protože obsahuje velké množství cukru a tudíž candidu.
Jak to potom dělají fruktariáni? Ti by museli mít candidu stále.
Já vím, že Walker, kladl důraz na jezení ovoce samostatně, to je tolik protichůdných informací....podle knihy PH zázrak, kde se shodujete s autorem, jde o zásaditost krve, ale autor zakazuje ovoce a tvrdí, že si ho mohou dovolit jen zdraví lidé. Doporučuje pouze citron a avokádo.
Díky.

Mě to vyhovuje, ale každému to vyhovovat nemusí, nicméně to většinou nikomu nevadí. U toho ovoce záleží na zralosti, jinak s tím není problém. Jinak doporučuji se vyprdnout na zkoumání jednotlivých doporučení a vyzkoušet si, co funguje v mém organizmu, to je jediné funkční doporučení, jinak je to trápení.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Lněný olej
PříspěvekNapsal: pon bře 15, 2010 4:38 pm 
Tak jsem si dneska dělala tu sirnou patlanici a i když jsem mixovala asi 15 minut, pořád tam byl vidět ten olej. Asi budu muset mixovat delší dobu, že? A když to sním i když tam ten olej je ještě vidět, nemůže to být škodlivé?


Nahoru
  
 
 Předmět příspěvku: Re: Lněný olej
PříspěvekNapsal: pon bře 15, 2010 5:21 pm 
Offline

Registrován: ned dub 26, 2009 6:26 pm
Příspěvky: 1758
lev píše:
Tak jsem si dneska dělala tu sirnou patlanici a i když jsem mixovala asi 15 minut, pořád tam byl vidět ten olej. Asi budu muset mixovat delší dobu, že? A když to sním i když tam ten olej je ještě vidět, nemůže to být škodlivé?

Podla toho, kolko toho oleja zjes. Ten nezreagovany sa rata, akokeby si ho pila priamo. Ale pokial ho je len male mnozstvo, nemalo by to nejak vadit. Je to ale skoda, lebo ked zreaguje, dost to ulahci traveniu a takisto sa lepsie vyuzije.

_________________
Prehľadné, stručné a aktualizované návody fóra Zdraví-AZ


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Lněný olej
PříspěvekNapsal: pon bře 15, 2010 5:56 pm 
Offline
Administrátor
Administrátor

Registrován: sob kvě 17, 2008 1:53 pm
Příspěvky: 28398
Bydliště: Poděbrady
lev píše:
Tak jsem si dneska dělala tu sirnou patlanici a i když jsem mixovala asi 15 minut, pořád tam byl vidět ten olej. Asi budu muset mixovat delší dobu, že? A když to sním i když tam ten olej je ještě vidět, nemůže to být škodlivé?

To je dost divné, za normálních okolností se to napojí na sebe během chvilky, neměla jste nějaký špatný poměr jednotlivých ingrediencí. Velká dávka samotného oleje zrovna moc prospěšná není, takže opatrně.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Lněný olej
PříspěvekNapsal: pon bře 15, 2010 8:44 pm 
200g kozího pasterizovaného bio tvarohu, 70g lněného oleje a tři lžíce rozemletého semínka. Podělala jsem něco? Když je tam ten olej vidět, má se přidat ještě tvaroh? Ještě se chci zeptat jestli olej samotný má mít nažloutlou barvu.


Nahoru
  
 
 Předmět příspěvku: Re: Lněný olej
PříspěvekNapsal: pon bře 15, 2010 9:08 pm 
Tu dnešní várku vyhodím. Ještě mi zbyla vanička kozího tvarohu - 100 g. Kolik do toho množství můžu namíchat oleje a kolik semínka? Díky za odpověd.


Nahoru
  
 
 Předmět příspěvku: Re: Lněný olej
PříspěvekNapsal: pon bře 15, 2010 10:04 pm 
Offline
Administrátor
Administrátor

Registrován: sob kvě 17, 2008 1:53 pm
Příspěvky: 28398
Bydliště: Poděbrady
lev píše:
200g kozího pasterizovaného bio tvarohu, 70g lněného oleje a tři lžíce rozemletého semínka. Podělala jsem něco? Když je tam ten olej vidět, má se přidat ještě tvaroh? Ještě se chci zeptat jestli olej samotný má mít nažloutlou barvu.

Ten poměr je správně a nechápu důvod, proč se to nespojilo. Přidat tvaroh by možná pomohlo, ale i tak se mi to nezdá. Barva oleje se dost různí, spíše je nutné zkoumat chuť a neměl by být hořký, to je pak žluklý a dosti škodlivý.


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 861 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 58  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 15 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Group
Český překlad – phpBB.cz