Floater píše:
mel bych dotaz ohledne pomeru omega-6 : omega-3 pri low carb diete (prip. i keto), kde je potreba doplnit (a tim spis pro sportovce) relativne dost velky mnozstvi omega-3.. z jakyho zdroje je primarne brat? bavme se zhruba o mnozstvi mezi 30-50g/den.. rybi tuk je urcite dobra volba, ale ta horni hranice prijmu se vetsinou doporucuje kolem 20g a to spis kratkodobe, tusim ze prave Pavel V. psal kdysi v jinym topicu o doplnovani z rybiho tuku bez pridavku vit. D, aby nedoslo k "predavkovani" , konkretne slo o vyrobek od f. nutraceutica, ale v dalsi diskuzi byla jeho vhodnost, vzhledem k celkem zasadnim upravam, zpochybnovana.. takze i tady bych uvital nejaky tip
nicmene i kdyz budu pocitat s max. prijmem 20g omega-3 z rybiho oleje, tak mi porad bude dost chybet a netusim cim doplnovat, castecne snad omega vejce a kvalitni maso, ale tezko rict jak moc se to projevi na celkovym prijmu..
diky
Příteli nemůžeš to takhle brát.Bylo by jich(omega 3) opravdu moc.Ze začátku jsem to zkoušel a nedělalo to dobrotu.
Musíš brát v potaz že pro zdravého,běžně se stravujícího člověka se doporučuje denní příjem omega 3 i omega 6 dohromady do 10g denně.Při poměru 1:1 je to 5g a 5g od každé.
Při low carb dietě se doporučuje aby bylo esenciáních mastných kyselin(omega 3 a 6) do 10% přijaté tukové energie ale i to se mě zdá docela dost.
A s těmito čísly už můžeš počítat a vybírat potraviny.Taky záleží jestli jsi sportovec a potřebuješ energii nebo nesportovec.
Příklad nesportovec(150g tuku na den,80sacharidů,a 80-100 bílkovin)- když si dáš 100g másla(nejlépe z pasoucích se krav),40g kokosový olej,30g olivový olej a 10g rybí olej nutraceutica tak máš vystaráno,protože máslo obsahuje cca 1,5% omega 3 i 6 takže skoro nic,kokosák nic,olivový olej omega 6(13%)tj. necelé 4g a rybí olej od nutraceutiky má garantováno 4g omega 3 v 10g,takže se vejdeš do 10ti gramů EMK a poměr je přibližně 1:1.Takhle když to uděláš tak už nemusíš dál nic řešit.Pokud do toho začneš přidávat ořechy a semínka tak už budeš muset použít google,tabulky,kalkulačku,váhu,vlastní rozum atd.Ořechy pokud nemáš domácí a uskladněné v mrazáku tak jsou podle mě všechny plesnivé nebo napuštěné chemikáliemi takže já je nepoužívám.
Sportovec si k uvedená množství pouze upraví množství živin podle toho v jaké fázy přípravy je nebo jaký je jeho cíl.