Gabriel píše:
Pan Jarda, ja sa stale neviem niekde dopatrat informacie, ci nadmerne uzivanie kapsaicinu nie je skodlive. Tak ako aj vy pisete, neviem si predstavit zeleninove jedlo bez palivej papriky a kedze jem denne 2 zeleninove salaty, davam si do nich teda 2x denne niekedy aj kopcovitu cajovu lyzicku susenej mletej jolokie (co je pre nasho bezneho zahlieneneho cloveka "smrtelna" davka, to napr. manzelka len zrnko z toho si da tak lapa po dychu 10 min, dal som okostovat aj statnym chlapom co tvrdili ze miluju chilli no skoro sa zadusili...). V indii taketo davky zrejme povazuju len za trosku pikantne, ale na nase pomery si myslim, ze je to celkom dost. Nejde tu o ziadnu frajerinu, mne to proste strasne chuti, milujem pocit palenia, ono to palenie vlastne uz velmi ani necitim, skor citim len ked si nedam, ze mi nieco strasne chyba... neskodia taketo dlhodobe (nonstop kazdy den) davky kapsaicinu peceni, oblickam, neviem comu... ? Zle mi z toho vobec nie je, skor naopak citim sa po takom jedle uplne skvele.
Já si myslím, že to je hlavně o pocitu pohody a pokud to tak vnímáte, nevidím v tom problém. Ostatně polovina světa jí tříchlapová jídla ( když se takové jídlo jí, musí dotyčného dva držet, aby to s ním nepraštilo) a nemají ani žádné zdravotní potíže, tak proč by to mělo vadit. Já si spíše myslím, že je to naopak velice prospěšné, já například i na lačno žvýkám zázvorový kořen, to je v žaludku pěkné teplíčko a pak trávíte i hřebíky.