Jara píše:
Vřele mohu doporučit odšťavňovač Omega 8004.
Velice dobrá vítěžnost - pomeranč, grep, hroznové víno, citron, mango, ananas, zelená tvrdá jablka,
pampeliška, špenát a různé listí. Ještě budu testovat rybíz, borůvky, švestky, zelí atd.
Dobrá výtěžnost - mrkvev, č. řepa, jahody, kedluben, celer, kopřiva, klasická barevná jablka, pozor na
moučná jablka skladovaná přes zimu!!! nelze odšťavňovat samotná, pouze v kombinaci s mrkví která průběžně
čistí šnek.
Nespokojen jsem pouze s vítěžností u samotné okurky ze supermarketu. Možná se toto změní s okurkou z trhu,
nebo od pěstitele.
Nutno připomenot že za cenu cca 9000 kč má Omega 8004 také pouzdro na homogenizaci.
Díky krátkému šneku zustává minimum zbytků uvnitř tubusu. Jako kuchař zaměřený na alternativní
vegetariánskou a vitariánskou stravu toto velice vítám. Díky homogenizaci, uděláte mnoho
dobrého chutného jídla, které bude mít lepší vstřebatelnost a starvitelnost. Zastávám názor, že je to
lepší než mixování.
Co se tíče vítežnosti osobně jsem si byl prohlednout u výrobce Angela. Určitě je u něj výtěžnost vyšší, ne však
o 30 až 50 % oproti omeze 8004 jak tu někde píše člen Jindra. Je to tak 10 - 20% a to hlavně u mrkve. Mrkev
umí Angel bezkonkurenčně, tedy i kořenovou zeleninu. Za 24000 kč bych u Angela 5005 očekával
plné vybavení. Pochybuji trochu o homogenizačním pouzdru u Angela, je dost dlouhé a pravděpodobně
v něm bude zustávat dost zbytků, které bude nutné dolovat ven. Např u ořechů.
Sám postupuji takto zakoupil jsem Omegu 8004 na odšťavňování a homogenizaci. Následně začnu šetřit na
Angela 5005 bez příslušenství. (Tedy bez homogenizačního pouzdra a jemného sítá cca 9000 kč.) Po té si
ponechám jak Omegu 8004 na homogenizaci, anas, hrozen, jahody, rybíz, tak Angela 5005 na ostatní
odšťavování které mu jde na výbornou.
Přeji všem příznivcům zdraví a-z mnoho litrů kvalitní ovozel šťávy.
Ve štávách je život a spoustu energie, kdo ještě nevěří za čas uveří.
Opravdovou vyteznost uvidite, az si poridite Angela.
Zalezi co odstavujete, ale minimalne 20% tam rozdil byt muze.
Za 24.000,- Kc Angela mohou pouzivat jeste vase vnoucata, odejit muze pouze elektronika diky EU, ktera zakazala pajet olovnatou pajkou.
Omegu pujde pripadne pouzit na pripojeni lisu na olej.
Omegu nejde pouzivat, pokud zpracovavate vetsi mnozstvi, treba rybizu, aronie nebo rakytniku.
Omega se Vam prehreje, vypne tepelna pojistka a vychladnuti trva minimalne pul hodiny.
Jinak nic lepsiho pod Angelem neporidite.
Jenom k tem jablkum, pokud jsem nepouzival jablka kupovana v obchode, ale jablka ze zahrady, tak zadny problem s moucnatosti a nasledne odstavovanim nebyl.
Ted jsem bral lonska jablka z jahodarny z Vranan po 16,- Kc kg a odstavovat jdou naprosto bez problemu.
Moucnata jablka koupite akorat v supermarketech.
Inzenyr