Eva83 píše:
Ahoj Sakule,
pises, ze pro prvni stadium predstavuje nejprisnejsi dieta pouze vyvary. Mohl bys o tom napsat neco vic? Abych pravdu rekla, dva dny jsem byla jen na kurecim vyvaru (do kazdeho jsem jeste pridala pulku cibule - cca na dva litry vyvaru, kterou jsem ale nejedla). Abych pravdu rekla, jsem z toho celkem rozhozena, neb mi bylo dosti nevolno. Slaba nevolnost a nedostaveni stolice byly tedy mmch hlavni duvody, proc jsem se rozhodla zkusit nekolik dni pouze na vyvarech, ale moje zkusenost je tedy negativni. V noci me vzbudil pocit za zvraceni (po obou dnech), mela jsem zimnici a vcera v noci jsem byla i zvracet. Tak jsem od toho dneska upustila, ze si promyslim, jak dal. Rano mi bylo jeste zle, pred obedem jsem si dala asi lzici kokosoveho oleje a od te doby zatim nic - nejspis zkusim pust, ale nevim, jestli je to to to nejlepsi. Rada bych ty vyvary, tak kdyby ses o tom mohl trochu rozepsat, byla bych ti moc vdecna.
Hlavne by me zajimalo treba mnozstvi, ktere je optimalni (i kdyz je mi jasny, ze to je individualni), a pak jak je to se soli - musi se tim strasne zatezovat ledviny, ne?
diky a pekny vecer
Pokud ti vývary nesedí, netrápil bych se tím, že bych je do sebe cpal za každou cenu. Tohle první stadium GAPS diety není vždy nutné a možné ani ne vždy vhodné. Může být dobrým výchozím bodem pro zklidnění trávení, obnovení střevní stěny a díky naprosté eliminaci alergenů a postupnému začleňování potravin je to způsob, jak zjistit, na co člověk reaguje negativně a na které potraviny tělo není připraveno. Dlouhodobě však nebude tato fáze svědčit lidem, kteří jsou přirozeně nastaveni na menší příjem živočišných bílkovin, zpravidla jde o krevní skupiny A a není nutné pro lidi, kteří nemají těžké deformace trávení nebo silné alergie a intolerance na potraviny.
Zkuste se podívat na
http://www.gaps.me. Můžete přeskočit první stádia a přejít do dalších, které Vám budou více vyhovovat.
V rámci obnovení střevní mikroflory najdeš mnoho systémů a rad, které Vás budou navádět na určitý druh stravování. Vyber si z toho co tobě dává smysl a co tobě sedí. Některé věci mají všechny systémy společné - naprosté vyloučení rafinovaných cukrů, alkoholu, fast foodu, škrobů bez přidaných hodnot jako je bílá rýže nebo bílé těstoviny či pečivo. Lišit se budou ale v tom, jaké množství masa přidat, zdali je vhodné ovoce či med, jak se sýry a dalšími mléčnými výrobky a jestli jsou vhodné celozrnné potraviny a luštěniny. Můžeš jednotlivé systémy prostudovat a podívat se mimo GAPS na SCH (specifická karbohydrátová dieta), body ecology diet (už je o něco vzdálenější tomu o čem tu mluvíme), různé varianty protiplísňových diet a také možná najdeš inspiraci v tabulce v mém podpisu.Vždy se ale řiď svými pocity a nauč se více než poslouchat obecné návody být citlivá ke svému těla - to ví nejlépe co mu prospívá. Buď také dobrým pozorovatelem příznaků a sleduj po jakých potravinách se cítíš dobře a po kterých se ti zhoršuje stav. V čase se pak reakce na různá jídla budou měnit. Na co nyní trávení nebude připraveno, může za půl roku bez problémů zvládnout.
Dle mého názoru velmi bezpečné a relativně univerzální nastavení složení potravin pro obnovení mikroflóry je:- nízkosacharidová zelenina syrová či přiměřeně tepelně upravená
- přeměřená konzumace masa v bio kvalitě (cca 2-3 týdně)
- vejce v bio kvalitě (cca 5-10 kusů týdně)
- kvalitní tuky - živočišné, kokosový, lněný, máslo ghí, případně konopný a olivový olej
Toto je základ, ke kterému je zpravidla velmi brzy možné přidat kefír z domácí houby a nejlépe kozího mléka, semínka a většinu ořechů a kysanou zeleninu, především zelí. Takto máš už poměrně pestrý jídelníček, který zvládne i do jisté míry poškozené trávení, má velmi malé množství cukrů a dá se nepochybně považovat za velmi zdravý způsob stravování
V dalších fázích podle rychlosti upravení mikroflory je možné testovat domácí jogurt, kozí sýry, další druhy zeleniny. Ještě později některé ovoce, luštěniny, či celozrnné potraviny a batáty.
Není možné říci co přesně dříve a za jak dlouho. Tohle je velmi individuální proces, který může trvat pár měsíců ale také několik let. Můžeš tedy vyzkoušet výše zmíněný základ a k němu občas vypít trochu vývaru a sledovat co ti jak prospívá. Samozřejmě nezapomeň dodávat antioxidanty, vitamíny, minerály a fungicidní látky.
Pokud nebude více věcí jasných, nabízím probrat to přes skype nebo telefon.