xverunka píše:
Zdravím, v jednom příspěvku (četla jsem ho před časem a bohužel ho teď nemohu najít, abych sem dala přesnou citaci..) Jarda varoval před konzumací ryb, že jsou v dnešní době plné škodlivých látek. Já mám to štěští, že patřím k těm kterým většina masa prostě nechutná. Přímo nesnáším vepřové a zhruba tak 3x do roka mám chuť na hovězí, tak si ho dopřeji. Jinak jsem (kromě ryb) nemasožravec. Ovšem ryby a mořské plody miluji. Proto se chci zeptat zda-li se v dnešní době dají někde koupit ryby a mořské plody jež budou kvalitní a zdravé. Tusím, že asi ty chytané na volném moři a ne pěstované na farmách. Máte i zkušennosti s kvalitou tuzemských ryb či konkrétní tipy kde je kupovat? Jak se pozná kvalitní ryba, od té nekvlalitní - nezdravé? Jediné co umím u ryb určit je čerstvost, kvalitu už tolik nepoznám.
Děkuji za zkušennosti a rady
Tak to jsem na tom podobně jako xverunka, plody moře můžu v jakémkoli množství.
Nejlépe ale přímo u zdroje, kde je relativně velká šance relativně málo kontaminované potravy = to je stejně jako v česku u farmáře na dvoře..
Skutečně vše, co projde nákupem potravinářských řetězců je nanejvýš riskantní konzumovat a to včetně ryb a plodů..
Byl v cz Tv pořad o chovu lososů na farmách a kvanta antibiotik a chemie v potravě ryb pro růžovější barvu masa násobně převyšuje všechna omezení.. = to, co se dodržuje např. v Norsku naprosto nerespektují kdekoli jinde.. Lososa ze supermarketu bych se nedotknul ani násadou od koštěte..
Proto raději pstruha z prověřeného chovu nebo vlastnoručního candáta či štiku.. no a co nejdříve do středomoří ke zdrojům..