Xeelee, potešil si ma, že si tu prispel takým pravdivým príspevkom... A inak, pôvodná dĺžka života eskimákov je tak relatívne nízka (69 rokov) preto, lebo tam umiera viac detí pri narodení, ako v civilizovaných častiach zeme (proste v nemocniciach vedia docieliť aspoň to, aby pri narodení zomrelo čo najmenej detí...)... A vieme, čo to znamená. Stačí si pozrieť jednu časť prírodopisného seriálu "Bear Grills", kde tvrdí (Bear, vojak cvičený na prežitie v extrémnych oblastiach sveta), že nestíha za 80 ročným eskimákom (samozrejme určite s nadsádkou, ale... určite bol udivený jeho kondíciou...)... A ešte - čo tak jesť mäso v kombinácii s napr. ovocím a orechmi (ako zdroj sacharidov - ovocie a orechy...) , samozrejme nie v jednom jedle, a nie tam, kde sú neustále mínusové teploty, ale tam, kde je mierne podnebné pásmo ? Energie by sa vyvážili... Ovocie je Jin, orechy neutrálne, mäso je Jang, tuk je viacej Jin...(na to zabúda veľa ľudí...možno tých, čo na to zabudnúť chcú...
)... Preto haním makrobiotiku ako smer (a nie Jin a Jang všeobecne...), lebo oni by to považovali za extrém... ale to, že deň a noc, teplo a zima, oddych a šport, čierna a biela, smiech a plač, at´d... sú extrémy, a bez nich by neexistoval svet a všetko bolo "mdlé", to im nevadí...
Xeelee píše:
Rozhodně věk není závislej jen na zdraví a stravě, ale Inuité se (na to kde a jak žijou) dožívaj úctyhodnýho věku a jsou zdraví i přesto, že jejich strava velmi zatěžuje organizmus (kterej se na ni ale stihnul výrazně adaptovat). Tenhle způsob zdravy vypadá poměrně zdravě, ale u nás je asi nemožný živit se jen kvalitním (bio) syrovým masem a dalšími částmi živočichů.
Xeelee, musím ťa poopraviť.... NAČO SI MÁME ROBIŤ DETOXIKÁCIE (derivačná kúpeľ, očista hrubého čreva, očista pečene, obličiek, telesných tekutín, kĺbov, atď, atp.), ak nie preto, aby sme PREČISTILI to, čo sa ZAŠPINILO ? ... Alebo - chceš utierať prach a umývať dlážku v meistnosti, ktorá je zavretá vzduchotesnými dverami, a nemá okná ? ... To by nedávalo logiku...či ? ...
Preto Tvoj argument, citujem : "..Tenhle způsob zdravy vypadá poměrně zdravě, ale u nás je asi nemožný živit se jen kvalitním (bio) syrovým masem a dalšími částmi živočichů.." je postavený na hlavu.... Totiž, eskimáci NEROBIA detoxikácie, asi...NEMUSIA (asi...i keď som presvedčený, že by sa im - ako každým ľuďom- aspoň občas hodili, no ukážte mi eskimáka, ako si bude robiť klystír, alebo ako bude piť olivový olej s citrónom - kde by to zohnal...)... nerobia ich, a majú BIO mäso a tuk... A my čo NEMÁME BIO mäso a tuk (ale VIEME si zohnať také mäso, domáce, hoci chované aj na nie príliš prirodzenej strave - ALE bez hormónov..., alebo hoci aj s troškou hormónou - ak sa inak nedá...), my si ROBÍME DETOXIKÁCIE... Veď keď si ich robíme, tak nech MAJÚ ZMYSEL, nie ?
A - človeka by som neporovnával so živočíchmy v tom, že musí jesť surové... Omyl... Človek vyťaží z mäsa VIAC, ak je buď uvarené, alebo upečené...
Ja totiž neverím, že človek je z opice... Ja som názoru, že to tak proste NIE JE, a že opice sú len proste zvieratá najviac podobné ľuďom... a že taký pračlovek, opočlovek, atď... že to boli možno nejaké "DEMO VERZIE" človeka, ktoré sa "Stvoriteľovi" nepodarili...
. A som názoru, že človeku bol daný oheň na to, aby si to mäso mohol uvariť, a tak zvýšiť jeho biologickú hodnotu pre organizmus. Lebo tak isto, ako aj pšenica má horšiu biologickú hodnotu ak sa je surová (vtedy má mizernú - ale nebavíme sa o naklíčenej, ktorá je aj tak príliš JIN... tu musím dať makrobiotike za pravdu...ale to zistí každý, ak to bude jesť v zime...že ?...), tak aj mäso má horšiu biologickú hodnotu pre organizmus, ak sa je surové, v porovnaní s tým, ak sa je TEPELNE SPRACOVANÉ...
Človeku neznižil zdravie OHEŇ a úprava potravín vďaka ohňu (napr. mäso), ale OBILNINY, cukor a zlé kombinácie potravín + nedostatok pohybu a psychické vyčerpanie, a rôzni "parazity matrixu", ktorý mu parazitujú v mysli a obmedzujú ho, robia ho nešťastným (často krát skryto nešťastným, ak nie uvedomele...).A teraz : Eskimáci majú inú stavbu tela ako stredoeurópania, inú stravu, iné črty tváre, atď, atp.... Kde je istota, že väčšia pečeň nie je tiež len ich odlišnosť nesúvisiaca s patologickou zmenou (iná rasa, iná veľkosť tiel, orgánov...) ? Alebo ak predsa áno, tak... čo ak majú "smolu", lebo nemajú oheň, a vďaka tepelnej príprave by uvarené mäso nezväčšovalo ich pečeň a dožívali by sa dlhšieho veku ? Totiž - surové mäso sa trávi horšie, ako tepelne upravené... A o enzýmoch aj tak vieme málo....
... Navyše enzýmy zo surového mäsa akurát tak trochu pomôžu ho stráviť - lebo surové trávi ťažko. Čo keď uvarené (či upečené) mäso je natoľko stráviteľné (ak sa nekombinuje s knedlíkom, ryžou, atď...), že ho strávi lepšie aj bez enzýmov z neho ? Čo keď surové mäso človek strávi horšie aj keď sú tam enzými ?
A ČO KEĎ NEMUSÍME CHÁPAŤ LOGIKU TOHO, PREČO BOL ČLOVEKU DANÝ OHEŇ PRESNE NA VARENIE POTRAVÍN - a tak možnosťou z nich vyťažiť čo najviac (ovocie a zelenina sú výnimky, tam je numero uno šťava z nich, alebo ovocie v celistvom stave...) živín ? ...
Dúfam, že v priebehu pár rokov sa to ľudstvo dozvie... Ak ho neovládnu tí, čo budú tvrdiť že človek má jesť len rastlinnú potravu, a vymýšľať si pre to dôvody, aby mohli pokračovať v MORÁLNYCH ŽVÁSTOCH, ktoré nie sú dobrodincom pre telo, ale len pre určitú vieru, že zabíjať zvieratá pre potravu je HRIECH...
_________________
Majte sa pekne, veľa zdravia, šťastia, penazí vám prajem. NOWOCAYN & Marek. (9.5. 2012)
RUŠIM NICK, idem žiť, už je na to ČAS. Ruším účty na internete, všetko, počítač využívam už len na prácu.
Tešilo ma (9.5. 2012)
dieta