Jarda píše:
Na toto téma je zde již celkem dost napsáno, zkuste to prohledat a docela Vás zklamu, že to není o druhu chleba, ani jeho zrnitosti, či barvě. Jednoznačně nejdůležitější je kvalita vstupních surovin a použitá technologie výroby. Zásadotvorný není žádný a neutrální možná ten, co popisuje členka Sybila v tématu Pohanka a to ještě jen za určitých podmínek konzumace. Osobně zastávám názor, že rozumný člověk chleba nejí hlavně proto, že je vždy škodlivý.
Citace:
"Pravý kváskový chlieb, predstavujúci kuchyňu našich predkov, je ručne zpracovaný chlieb podľa starej tradičnej receptúry, ktorá patrí k starým koreňom zdravej kuchyne našich predkov.
Kváskový chlieb neobsahuje drožie, žiadne chemické prísady, rôzne aditíva ako sú stabilizátory, regulátory chuti a pod., ale býhradne chlebový kvások a to zaručuje zachovanie veľkého množstva minerálov a vysokého obsahu vlákniny. Použitie pravého kvásku zabraňuje nadmernému škodlivému množení kvasiniek v organizmu a nevytvára tak podmienky k vzniku kožných chorob a mykóz a prispieva k zlepšeniu kondície. Kváskový chlieb čistí krv a je zvlášť vhodný pre osoby trpiacich akné, je prospešný nervovému systému, upravuje trávenie a po jeho konzumácii nevzniká zápcha a nadúvanie. Tak isto sa netvorí hlien, ktorý je častou príčinou ochorení ako je nádcha, kašel, alergie, zápaly priedušiek a bronchitída. Prírodnou fermentáciou (kvasením) pri stabilnej teplote a za určitý čas, získava tento chlieb výbornú a nezameniteľnú chuť. Pomery potravín v štandardnom režime boli odvodené z tradičných diétnych modelov, ktoré po tisícročia chránily našich predkov od mnohých degeneratívnych chorôb, ktorými dnes ľudstvo trpí. A na ktoré predčasne umiera. Po veky preverovaná obilná strava dáva človeku schopnosť prakticky realizovať harmóniu s meniacimi sa podmienkami okolia. Do nedávnych dôb boli napríklad celé obilné zrná, pripravované varením, pokrmom na celom svete.V západných krajinách bol chlieb tradičnou „životnou oporou“, ktorá sa až do nášho storočia jedla vo svojej prirodzenej, celozrnnej forme. Preto pravý chlieb netreba zatracovať, ale konzumovať ho tak, ako sa on má jesť. S úctou a pokorou."
jak dlouho kvasit domácí chléb se žitným kváskem? Zadělávám večer,ráno promíchám,odpoledne peču_stačí to tak???Peču celožitný,nebo žitno-špaldový-oba celozrnné děkuji