inzenyr píše:
...Vysledkem smichani kyseliny askorbove a sody bikarbony vznikne citrat sodny E331 a ClO2 - Oxyd Chloričitý. Citrat sodny snizuje v organizmu srazlivost krve. Citrat sodny je nacpany snad ve vsech potravinach, na ktere si dokazete vzpomenout.
Takze kdyz smichate sodu bikarbonu a kyselinu askorbovou, tak dodate telu citrat sodny a ne kyselinu askorbovou.
...
Xeelee píše:
...Možná ale rovnice vypadá takhle: NaHCO3 + C6H8O6 = H2O + CO2 + Na2CO3.
To by znamenalo, že tam probíhá víc reakcí a vznikaj v mezikrocích jiný látky. Teď mi ale došlo, že na pravý straně rovnice musí být taky voda a tam už je rovnice s NaCO2 i s Na2CO3 nevybalancovatelná a reakcí tam musí probíhat víc (vpravo ale může být s vodou a oxidem uhličitým mohla být jiná sloučenina ze sodíku, uhláku a kyslíku). To znamená, že tam žádnej vitamín zůstat nemusí. Tolik můj lajckej pohled....
Přátelé, mám toto fórum, od té doby co je znám (přes 2 roky), velmi rád a mám úctu k zásluhám pana Zajíčka na osvětě. Mám ale taky jednu výtku: pojďme se prosím domluvit, že když někdo něčemu nerozumí, nebude zde autoritativně zveřejňovat své soudy a dohady. Je také otázkou, jestli stačí na tento aspekt (že nedával ve škole pozor nebo studoval něco úplně jiného) výslovně upozornit - zvláště když se takových příspěvků dopouští členové, kteří mají na fóru dobré jméno - např. mají dobře prostudovanou a i vyzkoušenou některou problematiku či některé postupy a mohli v nich vícekrát a účinně radit jiným. Protože laik potom snadno podlehne dojmu, že každá odpověď takového člověka bude fundovaná!
A ještě k věci samé:
1/ Citrát samozřejmě vzniká neutralizací kyseliny citronové, nikoliv neutralizací kyseliny askorbové.
(Jinak je jistě pravda, že kyselina citronová a i citráty jsou svinstvo a je dobré se jim vyhýbat.)
2/ Neutralizací kyseliny askorbové samozřejmě vznikají askorbáty, je to jedna jednoduchá reakce a žádné mezikroky se nekonají. Není žádný důvod k rozkladu organické struktury, kyselina askorbová je stálá (mimochodem, molekula je velmi podobná glukóze) a nerozkládá se ani např. při neutralizaci hydroxidem. Zásadité soli (jako hydrouhličitan) používáme místo louhů vlastně jen proto, že se s nimi podstatně příjemněji pracuje.
Askorbáty jsou opravdu k užívání vyšších dávek vhodnější nežli kyselina askorbová a mají stejnou biologickou účinnost jako kyselina. (Tedy pravděpodobně s jednou výjimkou, kterou jsem chtěl diskutovat zde
viewtopic.php?p=45221#p45221, ale nikdo na to nereagoval.)