Jantar píše:
Všimli jste si někdy, že by volně v přírodě rostla třeba mrkev? Nebo salát? Nebo rajče či paprika? Absolutně ne. Není to divný?
Respektive proč neroste zelenina volně v přírodě? Přece musela být před člověkem ale asi nebude po člověku.
Zelenina vo volnej prirode nerastie, lebo bola vyslachtena clovekom z roznych divoko zijucich korenov a plodin. Ktore su ale na polnohospodarske ucely nevhodne, kvoli nie prilis vabnej chuti, farbe a hlavne nizkemu vynosu, ci velkosti.
Teda povedzme mrkvu najdes vo volnej prirode ako koren uplne inej farby, pravdepodobne jedly, no velmi by ti nechutil.
Rajciny a paprika su ovocie, nie zelenina.
Celkovo zelenina nieje prilis zdrava prave kvoli tomu, ze bola ovela viac preslachtovana ako ovocie, vo volnej prirode by neprezila, pozeru ju skodce, navyse sama o sebe nechuti dobre, a treba ju velmi dlho cistit a pripravovat, a ochucovat, aby bola dobra.
Naproti tomu ovocie najdes divokorastuce, to ze sa preslachtovalo, nieje dobre, ale povodne divoke odrody ovocia su zdrave, vitalne, chutia dobre, nic im nechybalo, takze z toho vidno, ze ovocie treba jest, nie zeleninu. Zelenina je len doplnok.
Vyhoda zeleniny je vsak ta, ze ide uskladnit na dlhsie casove obdobia. To sa zijde, hlavne ak chces byt sebestacny. Teda tam by som videl zmysel napriklad zemiakov, cervenej repy, ze si poisteny na cely rok, a hlavne na zimu, ak to uskladnis v pivnici. Z kapusty zase vyrobis kyslu kapustu, a tak. Cize zelenina ma svoje opodstatnenie, no je to umelo vytvoreny zdroj potravy, aj sa pri jej produkcii a pripravy jedal viac narobis, nez pri ovocnych stromoch, cez sezonu sa treba jest ovocie a zeleninou si pomahat na zimu, tak to vidim ja.