petrulin1 píše:
Dobrý den.Pane Zajíčku,prosím o názor,či radu.Před časem (už ale nemohu najít to vlákno) jste mi radil na mírně uvolněné některé zuby kombinaci vitamínů a minerálů (vápník,hořčík,K2 MK7,B6,Velké dávky vitamínu C,bor a glycin.)Glycin a kyselinu askorbovou jsem objednal u Vás.Vše jsem začal užívat.
CCa 3 roky mám potíže s lehkou parodontozou,občasné mírné krvácení dásní,proběhly i návštěvy na parodontologii,kde mi MuDr doporučila jinou techniku hygieny,problémy rapidně ustoupily,ale ne úplně.
A teď došlo k jedné věci.Cca před 14-ti dny jsem dostal do jednoho zubu solidní zánět.Kdysi už jsem jej tam měl a přešlo to až do zánětu okostice,což jsem opravdu znovu absolvovat nehodlal,tudíž jsem podlehl a využíval antibiotika předepsané doktorem.První po 24 letech.A teď došlo k jedné věci.Zánět je poléčený,o to nic.Ale celkově všude mi lehce ustoupily dásně.
A já teď nevím proč.
1.Vzpomínám si,že mi parodontoložka říkala,že pokud dojde k uzdravení zánětu dásní,ať počítám s lehkým ústupem dásně,jelikož ta zanícená je zduřelá a opuchlá.Takže dedukuji,že užitím antibiotik mohlo dojít k celkovému doléčení zánětů.Dásně opravdu teď vypadají zdravě,jsou světlé,nikde neoteklé,po krvácení ani památky.
2.K vyzdravení dásní mohlo dojít užíváním velkých dávek vitamínu C,právě v souvislosti s nedávnou radou na uvolněné zuby.Snažím se co nejvíc ovoce a zeleniny,kysané zelí,plus užívám kyselinu askorbovou od Vás tak,že cca 5-7 g rozpustím v litru vody a popíjím celý den (snažím se s jídlem).K průjmu nedochází,takže tělo asi tuto dávku absorbuje.ALE,mám podezření,jestli ten ústup dásní nezpůsobil právě tento roztok kys. askorbové,ač se snažím to při píti moc v ústech nedržet a většinou ještě vypláchnu ústa čistou vodou.
Tak teď babo raď.Hořčíku beru tak cca 1g plus odhadem 400mg ve stravě (semínka apod).Vápník kombinovaně tablety a strava cca 1,5g ,což by mělo být snad dost.
Jde mi o to,že zhruba ve stejnou dobu jsem začal brát ta antibiotika a zároveň začal užívat opravdu poctivě tu kys. askorbovou výše zmíněným roztokem.Do té doby jsem užíval jednou denně 2g ve vodě.A nevím,co tedy najednou (během cca dvou týdnů) způsobilo ten ústup dásní.Jestli antibiotika (celkové uzdravení),nebo vysoké dávky Cčka (celkové uzdravení),nebo to způsobila přítomnost té kys. askorbové v ústech (což bych nerad,chci ji užívat i nadále).Hlavně doufám,že se ústup zastaví.
Snad jsem byl pochopen a předem děkuji.
No to bohužel nedovedu odpovědět, oboje, nebo i v kombinaci, mohlo zánět zlikvidovat, ale nyní budete muset počkat nějakou dobu po vysazení ATB, zda se problém nevrátí. Tím rozlišíte čím to bylo, jinak se to bohužel poznat nedá. Obecně céčko zpravidla problémy podobného rázu nevyvolává, ale můžete ho také neutralizovat sodou a užívat tuto nekyselou formu, tam by neměl být problém určitě.