Kopec píše:
Vážený pane Jardo.
Přečetl jsem na tomto webu dost příspěvků z různých oblastí a s různými zkušenostmi přispěvatelů. Jedna věc zde je však společná a tou je Vaše fundamentalistické obhajování používání moči (vašimi slovy "uriny") k různým procedurám. Prosím Vás tedy o následující:
1. pokud jsem nezapomněl vše, co jsem se kdy učil, potom ledviny fungují, zjednodušeně řečeno, jako filtr a nečistoty, toxické látky a jiné, ledvinami zachycené "sajrajty", jsou odváděny z těla v podobě moči (mimo jiné). Vysvětlete, prosím, jaké má opodstatnění si opět tyto látky zpětně do těla dodávat.
2. propagujete či doporučujete zde k použití průplachu nosních dutin také "himalájskou sůl". Prosím o sdělení, jak se liší od té tuzemské, případně jaké má rozdíly v chemickém a fyzikálním složení, tedy konkrétně v čem je lepší.
Dodávám, že bych asi neměl problém použít vlastní moč, pokud by to mělo opodstatnění. Ale Váš přístup, kdy téměř každému tento "všelék" doporučujete, mi připadá, mírně řečeno, úchylný. Zmíním dva proslulé extremisty v našich vodách. Prvním je RNDr. Vlašín, propagátor všeho zdravého a zeleného. Že pije pouze mléko z vlastního kozího chovu, je jeho věc. Ale jeho vlastním dětem zakázat mobilní telefon (a další a další výstřelky), to je asi úchylné. I přes tento můj názor se počítám k těm, kteří přírodu bezdůvodně neničí, třídím odpad, nevyhazuji PET láhve v lese, nejsem požíračem hamburgerů a na mém RD mám dokonce sluneční kolektory v kombinaci s tepelným čerpadlem. Druhým je Doc. Nešpor z pražských Bohnic. Zarytý odpůrce alkoholu a drog. A já, přestože jdu 1-2 týdně na pivo, s manželkou si občas otevřu "sedmičku", neřadím se mezi alkoholiky a narkomany. A přestože mi již běží "šestý křížek", cítím se relativně zdráv a bez potíží, pominu-li mechanické problémy, jako záda, kolena atd., většinou následky sportu. Ale zkusím si je potírat močí, možná to pomůže. Léky, počínaje aspirinem a konče antibiotiky, totiž odmítám a "jedu" celý život na česneku, cibuli, křenu a slivovici. Pokud se vrátím ke dvěma výše zmíněným pánům, kteří jsou Vám jistě známi, nejen podobou mi přijdou jako dvojčata. Už jen jejich vizáž mnohé napoví. Ale mám jisté podezření, že jsou možná tři...
Děkuji za odpověď a vysvětlení.
(btw., pokud máte s mým příspěvkem problém, jako moderátor jej jistě můžete smazat, což by mne nepřekvapilo)
Moč obsahuje kyselinu glukuronovou a glukarovou. Ty slouží k rozpouštění odpadních látek, které jsou jinak velmi špadně rozpustné ve vodě. Tělo, tyto kyseliny syntetizuje, ale v ledvinách zpětně neresorbuje. Při vypití, nebo vmasírování přes kůži, se tyto kyseliny dostávají zpět do krve a zvyšují detoxikaci organizmu. Ostatní odpadní látky pak zvyšují koncentraci odpadů v krvi, zrychlují činnost ledvin a tím urychlují detoxifikaci. Také slouží pro trénování imunitního systému, který se s tím zvýšením musí vyrovnat a pak je odlonější v případech, kdy se hladiny metabolitů zvyšují přirozeně (třeba při nemoci). Na výplachy je urina ideální právě proto, že díky těmto kyselinám dokáže rozpustit i jinak nerozpustitelný bordel a dostat ho ven z těla. Navíc s nulovými vedlejšími účinky a v optimálním dávkování.
Nuže, nechcete to taky zkusit