[quote="Laika"2zdl8nem]Dobrý den,
Potřebuji radu, jsem už zoufalá a nevím, jak pokračovat
Je mi 20 let, měřím 175 cm, vážím 52-53 kg. Stravuji se zdravě zhruba 4-5 let, poslední 2 roky úplně naprosto bez "úletů" - tzn. nejím žádnou bílou moukou (pouze cca 1-2x za měsíc bílé těstoviny, bílou rýži basmati nebo jasmínovou nebu kuskus, jinak jím vše celozrnné), žádné maso kromě 1x za půl roku kousek ryby, žádný cukr ani výrobky z něj ani jiná sladidla (sladím pouze přírodními rýžovými, ječmennými, kukuřičnými a jinými slady a sirupy, příp. jablečným koncentrátem), žádné sladkosti, žádné pečivo ze supermarketů (pečivo nejím skoro vůbec, jen občas si udělám domácí koláč ze špaldové mouky s ovocem nebo nějaký řez či palačinky nebo mamka občas dělá domácí kváskový celozrnný chléb, perník s ovocem nebo vánočku - vše toto je bez cukru, bílé mouky, droždí atd. podle makrobiotických zásad), žádné mléčné výrobky (mám na ně od dětství alergii), žádné droždí (používáme jen kvásek), nejím také žádné tropické ovoce, naše syrové ovoce jsem jedla v minulosti vcelku málo, teď jsem zařadila syrového ovoce víc, nepiji alkohol, neberu drogy, ani žádné léky nebo vitamíny, nekouřím. Jím 3x - 4x denně, možná méně piji, ale jím hodně vodnatou stravu (pít bych asi měla více, že?). Ráno mívám různé kaše (rýžová, kroupová, ovesná atd.) s dušenou nebo napařenou zeleninou, semínky a něčím zeleným nebo miso polévku. Na oběd mívám občas polévku + jako hlavní jídlo obilovinu (jáhly, CZ rýže, kroupy, špalda, kuskus, těstoviny, bulgur, polenta atd.), zeleninu na různé způsoby s luštěninou, pickles, syrovou zeleninu (třeba nějaký zeleninový salát nebo jen čerstvou zeleninu), občas "řízečky" ze zeleniny obalené v hrašce a smažené nebo zeleninové/luštěninové karbanátky, tofu, řasy.. A na večeře buď ohřátý zbytek z oběda + čerstvou zeleninu + napařenou zeleninu nebo úplně čerstvé jídlo. Na svačinku mám čerstvé ovoce nebo mnou udělaný nějaký zdravý dezert či koláč (podle makrobiotických zásad), ale to jen teď v létě, většinou jím jen 3x denně hlavní jídla.
Můj problém je obrovská a velmi zapáchající plynatost, která mě ale trápí až v poslední době. Nepamatuji si, že bych dříve něco takového měla. A pokud ano, tak rozhodně ne tak zapáchající! Někdy je to opravdu hrozné. Úplně se za to stydím. Nejhorší je to hlavně večer, ale i přes den. Občas mívám i různé kručení a divné zvuky, pohyby a žbluňkání v žaludku večer když si jdu lehnout, nebo i ihned po jídle / před jídlem. Také občas mívám bolest v břiše, zejména ráno.
Dělala jsem si test se šťávou z kysaného zelí, abych zjistila, kolik nánosů ve střevech mám. Nalila jsem si trošku této vody do skleničky a vypila, ale žádné plyny jsem po tom vůbec neměla (až za 45 min. jen trošku, což asi s tím nesouviselo?). Ale připadá mi, jako kdyby mi v tom střevě něco zahnívalo, tak ty plyny smrdí. Přitom jím zdravě, mám ve stravě potraviny, které čistí tělo od různých škodlivin řasy, houby shitake, daikon a ředkvičky, kysané zelí, domácí pickles, kořen lopuchu, cibule, lotus. Se střevy mám problémy už dlouho. Jako malá jsem měla hrozné bolesti břicha, mamka mě musela vyzvedávat ze školy, protože jsem se nemohla ani pohnout, jak mě to bolelo (pak to nějak přešlo..) a taky jsem měla velké problémy jít na stolici, měla jsem ji velmi tuhou a nešla mi vůbec vytlačit. Moje teta pracuje s energiemi a říkala mi, že má střeva pracují pouze na 20 %. Také nemám menstruaci (měla jsem ji, ale po asi roce nepravidelné MS se sama ztratila a teď je to již 3 rok, co ji nemám - měla jsem brát HA, ale nechtěla jsem to svinstvo do sebe cpát, tak jsem to nechala tak a nic s tím nedělala). Dostala jsem radu, že by to mohlo být tím, že jím málo tuku (tuku mám v těle 14,9). To je pravda, zeleninu sice dělám na tuku, ale oleje tam dávám opravdu minimum a na tuku ji dělám jen na oběd, zbytek je většinou na vodě. Ale jím častěji smažené řízečky z Hrašky smažené v oleji. Také jím často opražená semínka (dávám si je hojně na obiloviny). Také mi bylo doporučeno jíst 1-2x týdně ryby, což bych ráda dodržovala, ale bohužel nemám nikde v okolí rybárnu a rybám ze supermarketu nevěřím (chovají to v hrozných podmínkách a je to plné svinstev). A taky mi poradili jíst více produktů z bílé mouky - bílé těstoviny, kuskus, bílá rýže atd., že prý možná mám až moc vlákniny, když jím pořád CZ produkty (hlavně CZ natural rýži). Co myslíte?
Jinak se cítím zdravá, nemám jiné problémy krom 3 bradaviček na pravé ruce a občas tuto ruku mívám velmi suchou, levá ruka je hebká, bez problémů a také občas mívám velmi suché rty (asi to nějak souvisí s těmi střevy - vždy mě začnou svědit, pak mi oschnou, vzniknou mi na nich šupinky, ty pak slezou a rty jsou zase pěkné jako předtím). Mám čistou pleť, bez akné. Stolici mám pravidelnou, většinou normální konzistence 1-2x denně. Neujídávám mezi jídly a vždy mám mezi jídly rozestupy min. 2 hodiny, ale většinou 5 hodin. Pozorovala jsem, že když si dám koláč nebo jiný dezert, kde je obilovina + ovoce, tak se plyny zvýší (možná mi tato kombinace dělá zle?), ale nejsem si tím na 100 % jistá. Tvoří se mi i po večeři nebo i delší dobu po jídle např. ve městě, takžo těžko říci.
Budu moc ráda, když mi někdo poradíte, co mám dělat. Jsem už z toho opravdu zoufalá. Říkám si, vždyť přeci jím zdravě, tak proč mě toto trápí a ostatní lidé vedle mě, kteří jedí nezdravě (pizza, hranolky, tučná jídla, alkohol, brambůrky a sladkosti), tyto problémy nemají? Mám snad v těle opravdu moc vlákniny z té CZ stravy? Nebo je to nějaká eliminace? Co bych mohla vyzkoušet, abych se toho zbavila, případně spíše podpořila eliminaci a vyčistila vše zevnitř? Na normální stravě jsem nic takového nemívala, ale k té se vrátit nehodlám, nemám na ni vůbec chuť.
Děkuji mockrát všem za odpověď![/quote2zdl8nem]
Taky se mi to stává, zvlášt když za den dám a to i s velkým časovým odstupem ovoce a maso nebo domácí chleba celozrnný ( při kůře habanero od K. Eidem ). Celkem slušně to řeší i několik klystýrů po sobě stačí jen po 500ml. Problémy taky reguluje zelený jíl (večer namočit lžičku do vody a ráno vše vypít). Nyní jedu ateroklerotickou kůru od J. Kaspříka, kde je zahrnuto aktivní uhlí a ani po polévce zelňačce nebyl výraznější problém. Když mám náhodou občas domácí maso, po něm dávám nealko pivko a 1-2 kapsle betain HCL. Jak píše ovekyska, hodně záleží na stravě, asi největší průser jsou mouky a cukry. Pokud teda už smažit brrr, tak na kokosovém tuku. Někdy se tvoří plyny jen po obyčejné přepařené zelenině, jak tu kdosi psal. Možná by bylo dobré zkusit jíst kokosový tuk, eliminuje kandidu, popíjet jablečný ocet, dost lidem je však z něj nevolno i mě při více jak lžíci. Mimochodem ty šupiny bych zkusila potírat právě rozumně naředěným jablečným octem s vodou - poměr chce vyzkoušet, každý to snese jinak, a natřít nejlépe marihuanovou mastí z kokosového tuku nebo jen kokostukem, popřípadě kalciovou nebo zinkovou mastí z lékárny.
Bradavice se řešily zde
Naposledy upravil jani dne čtv led 01, 1970 2:00 am, celkově upraveno 0 |
1 |