Dobrý večer mám taky pár otázek ohledně srovnání tlaku - manžel věk 53 let, výška 182 cm, váha 115 kg
Minulý rok zjištěna aritmie ( pozdě, už stačila napáchat škody na srdíčku, konkrétně zvětšená levá komora a změny na srdci) vysoký tlak - tehdy 220 na 180, zvýšený cholesterol, nadváha, pravděpodobně prodělal slabou mrtvici - neslyší na jedno ucho
Letos v dubnu provedena katetrizační ablace - nepovedla se a aritmie přetrvává
Manžel bere asi 5 druhů léků - na snížení tlaku, na cholesterol, aritmii, na ředění krve
Od operace v dubnu má neustále průjmy, často říhá - teď nevím jak to napsat ale když si říhne je to jako by hnil za živa
Když jsem to říkala jeho lékařům tak mi každý tvrdí že to léky nemůžou dělat, nicméně ubrali dva druhy léků a změnili lék na ředění krve ovšem nic se nezměnilo
Teď k manželovi na vysvětlení - je to člověk který byl až do minulého roku (relativně) zdravý, doktory nepotřeboval, nebral žádné léky - prostě je to člověk který věří tomu že lékaři pacienty léčí, prášky pomáhají a hlavně léčí nemoc, také je trošku pohodlný něco měnit sám na sobě i když musím napsat že jako dlouholetý kuřák dokázal k vůli této nemoci zanechat úplně kouření ze dne na den
ale :
Už pár týdnů se mu rapidně horšil tlak, měřil hodnoty - 153 na 121, 158 na 109, 157 na 118 atd.
Od středy minulého týdne přešel na dělenou stravu - převážně zelenina, zařadil pití šťáv okurka atd., čaj na tlak - hloh, jmelí, meduňka, srdečník a v pátek melounová monodieta a výsledek - v pátek naměřen tlak 151 na 105 v sobotu ráno už 112 na 89 a večer už obě hodnoty na tlakoměru svítily zeleně 106 na 70 i když aritmii ukazuje stále jsou to pro mě úžasné výsledky
Nedělní tlak 115 na 80 a dnes 115 na 84
A teď mé otázky - jestli mohu poprosit o radu - 1. dělala jsem manželovi krkací test ( zatím jen jednou) - krknutí slaboučké po pěti minutách, doplňovat HCL nebo přeměřit raději vícekrát ?????
2. Bylo by asi vhodné vyčistit střevo ale ke klystýru ho asi nepřemluvím
, je možné zkusit šanku nebo je ještě jiná možnost ?? Narazila jsem na něco jako očista střev anýzem - je to s vrchu nebo jak na to ??
3. Co s pitím - manžel je zvyklí pít hodně, je svářeč, do práce odchází v 5.00 hodin ráno, návrat v 15.00 hodin, pije hodně čaj ( jak jsem tady zjistila je to
nevhodné) jak toto řešit ?? Čerstvé štávy asi nepřichází do úvahy nebo je možné šťávu připravit ráno ????
4. Chleba a pečivo - sní ho celkem dost, hlavně svačinky do práce - čím nahradit pokud není možnost teplé stravy ?
5. Myslím že by bylo vhodné doplnit hořčík, draslík snad pokryjí šťávy s okurek a cibule, co ještě - budu ráda za každou radu - třeba kyselina listová + B6 a B 12, megadávky vitamínu C ?????
6. A poslední : pane Jardo prosím vás myslíte si že se dá uzdravit srdce a a zbavit aritmie ?? Budu moc ráda pokud mi odpovíte popřípadě poradíte co ještě zkusit nebo zařadit, děkuji moc, jinak přeji všem pěkný večer Eva