to Xion : hovno je potravinový doplnok pre zvieratá, ja sa na to nechystám ( radšej hmyz ), či si mám dať "mišinec", alebo "holubinec" ?
, nie, to je už na mňa silné kafé. A mimochodom, to nie je závislosť. Najmä, keď výber potravín ktorý konzumujem, vzniká z môjho presvedčenia, že je to pre mňa vhodné. Z tvojho presvedčenia si si sám vytvoril "zoznam" potravín, ktoré konzumuješ. Zabúda sa na jednu vec, a zabúdaš na to aj ty.... :
Nemám nič proti strave, ktorej väčšinu skladby tvorí ovocie - o.k., komu prospieva, nech ju konzumuje. No vitariánstvo ( ako aj každý iný stravovací smer...no myslím si, že vitariánstvo je v "hanobení" - myslím to neutrálne - ostatných smerov akčnejšie ako iné stravovacie smery ) trochu zavádza tých, ktorých si chce získať ( nerobia to v zlom, fakt si myslia, že je to ideálne pre každého - veľa ovocia, trochu zeleniny a trochu/menej orieškov ). Prečo si to myslím ? :
Jeden čech čo prezentuje vitariánstvo ( neviem ako sa volá, ale v niektorých slovách "račkuje" a bolo s ním videjko, kde pri svojom domčeku vonku v záhrade rozprával o vitariánstve, a o svojom psovi, ktorí nesmrdí odkedy konzumuje surovú stravu...určite vieš... ), tak tvrdí, že jeho pes odkedy konzumuje surovú stravu, tak nesmrdí ako smrdel vtedy. O.K., súhlasím. Nakoľko nejaká konzervovaná strava ako doplnok ku psím granuliam... je určite dosť agresívna potravina, a nemá nič spoločné so zdravím, nakoľko je to chemický priemysel + dehydratácia a nejaký "mix" v granuliach atď... to sa tam ale nespomína. Ale je tu aj možnosť, že skutočne aj kebyže pes žerie nejaké bio varené mäso ( a žiadne granule ani zbytky z obedov ), tak by ho bolo cítiť viac, ako keby žral bio surové mäso. Ale veľmi tomu neverím.
Ak je to tak ( ako vraví ten pán ), tak potom by mali vitariáni voňať viac ako ľudia, ktorí varia. O.K., v priemere je to PRAVDA. Ale prečo ?
Zavádzanie číslo jeden : Ak porovnávajú pach priemerného muža s pachom vitariána, jasné, že vyhráva vitarián ako ten voňavejší. Ale prečo ? Lebo priemerný muž má "priemerný jedálniček", teda samé bludy a v zlej kvalite : pivo, plno pečiva, klobása, trochu papriky a paradajky - to ale nestačí, kečup, párky, cestoviny, zemiaky, kurča, bravčové, mrkva a kaleráb z polievky, pasterizované mlieko či tvaroh, vajcia otrasnej kvality, a tým to asi končí.... TO ALE NIE JE FÉROVÉ POROVNANIE, nakoľko sa to vôbec neodvíja od toho, či sa niečo varí, alebo nie, lebo všetko to sú rafinované, alebo nekvalitné a antibiotikami prepchaté potraviny + ešte jeden "detailík" : bežný muž nedbá na kombinácie, pije hneď po jedle alebo spolu s jedlom, a kľudne konzumuje potravu aj o 22:00 či aj neskôr... čo od toho čakať, ak nie smrad ?
Nech porovnajú pach a kvalitu zubov, výdrže, pevnosti a všetkého možného u stovky vitariánov, vegánov ( nesmú ale prijímať rafinovaný cukor ) a ľudí, ktorí sa stravujú podľa metabolického typu ( pričom si veľmi rozumne vyberajú suroviny a nejedia nič rafinované a zle kombinované )...o makrobiotikoch sa nezmieňam, lebo to je až veľmi široký stravovací smer, kde sú niekde až príliš vysoké extrémy, dehydratácia, atď...
Zavádzanie číslo dva : Niečo v tom znení, že ..."po varenej strave sa cítime unavený, telo sa sústredí najmä na trávenie potravy, ktorá mu pripadá ako votrelec lebo je varená, organizmus ju nevie rozpoznať, a človek stráca energiu"... Zaujímavé. Lebo to je pravda. Ale len vtedy, keď sa konzumujú potraviny v zlej kombinácií, a často aj nevhodné samé o sebe, ako napríklad možno neutrálne varené zemiaky ( ktoré by samé osebe nič také nespôsobili ) s pečeným kurčaťom ( táto kombinácia je "zabijácka" na trávenie, ale samozrejme to nie je žiadny extrém, ak si to porovnáme s vyprážaným syrom s hranolkami ), alebo knedlovepřozelo.... Ale znova je to porovnávanie vitariána, s bežným konzumentom "priemernej česko-slovenskej kuchyne". Navyše, možno ten kto vymyslel to "nepodložené pravidlo" že sa po varenej strave človek cíti unavený, čerpal zo svojich minulých "zážitkov", keď sa nestravoval zdravo ( niečo na štýl knedlovepřozelo ), a jedol varené nezdravé potraviny, a potom zrazu prešiel na vitariánstvo, ktoré zhodou okolností bolo preňho prospešné, lebo je výrazne sacharidový typ ( a určite to bol nejaký američan, ktorý prišiel s týmto tvrdením, nič proti nim, to je len dodatok ).
A čo sa týka toho, že vitarián lieči makrobiotika atď... Je to aj naopak - makrobiotik lieči vitariána. Lebo obidve smery sú extrémne - sú nedotiahnuté, nakoľko chcú obe vymyslieť jeden "jedálniček" pre všetkých ľudí, a vôbec nezohľadňujú ich metabolizmus, konštitúciu, a ostatné ( teraz mi nenapadajú, ale je ich ešte asi 6 ) faktory. Tým sa totiž líšime od opíc... Mimochodom, ak by šimpanzi žili na rôznych kontinentoch ( všetkých, okrem severného pólu, lebo to by som chcel až príliš veľa... ), tak by sa ich jedániček výrazne líšil... Čo myslíš, čo by žrali tie, ktoré by žili na Slovensku či v Čechách ? Kebyže tu žijú tisíce či desaťtisíce ( alebo stotisíce ) rokov, tak by boli úplne zdravé, aj keby ich jedálniček netvorili banány... Asi tak, ako aj tu v našom podnebnom pásme žili ľudia zdraví ( choreli akurát pre chudobu, pre "Zemepánov", nedostatočnú hygienu - hlavne tí v meste - vojny, atď ) rovnako ako Afričania atď, aj keď mali odlišnú stravu, rovnako aj Eskimáci.
Záverom - ak chceme porovnávať vitariána s nejakým hercom z CSI Miami, alebo ostatnými, ktorí žijú bujarý nočný život, alebo ak chceme porovnávať vitariánov s bežnou populáciou, tak je to niečo také, ako-keby sme chceli porovnávať medveďa s nejakým prašivým psom ktorý sa živí odpadkami namiesto toho, aby sme toho medveďa porovnávali s medveďom ľadovým, alebo vlkom či srnkou....
to Veverka : prečo mi vykáš ? Mám 22, ty máš určite viac. Nebuď taká skromná... muži ležia ženám pri nohách ( i keď to tak nemusí vždy vyzerať ), takže tu nevykaj nikomu na tomto fóru, nakoľko tebe nikto nevyká ( až na pána Jardu, s ním si vykaj ako aj my ostatní, lebo sa to hodí, nakoľko je tu autoritou )
.
Dodatok ku 12.03. : ešte treba spomenúť, že veľký vplyv na to, či bude človek po strave unavený má aj to, či potravu dobre prežuje. A to "bežní jedlíci" nerobia, narozdiel od priaznivcov vitariánstva a iných ( nemenej zaujímavých ) stravovacích smerov.