Zdraví-AZ Vaše fórum o zdraví

Právě je pát lis 22, 2024 1:12 am

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 156 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 11  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: Pohanka
PříspěvekNapsal: pát bře 12, 2010 7:30 am 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: úte bře 02, 2010 8:27 am
Příspěvky: 277
Jarda píše:
Možná cílem tohoto zvyku bylo se té návštěvy co nejrychleji zbavit, ale dosti srandy. Takto vyrobený chleba z domácích kvalitních surovin a zpracovaný původní technologií, je dar boží, ale ty sajrajty z obchodu, po tom by chcíplo i prase a to mi asi vyvracet nebudete. Pokud se takto vyrobený chleba ještě správně jí, tak asi zase tolik škodlivý nebude, ale zdravý určitě také ne. Zvláště pokud je člověku více jak 40 let, tak by se měl chlebu vyhýbat, nebo si ho dopřát opravdu svátečně.

Zdravím, tady se musím začíst a poučit. Být starý na chleba byla celkem pecka. U nás je chleba uctívanou záležitostí. Dávám si s ním dost práce a dělám to ráda. Výsledky chutnají každému. Nicméně já ho baštím fakt jen čerstvě upečený - pak už nezbývá. \":D\" Pec mám poměrně malou, že se jich moc nevejde a peču jen jednou týdně. Jdu se začíst.

_________________
Příroda je mocná čarodějka.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Pohanka
PříspěvekNapsal: pát bře 12, 2010 7:34 am 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: úte bře 02, 2010 8:27 am
Příspěvky: 277
Mat píše:
Chleba patrí k ludom tak ako chroby...
Ja som raz experimentoval s výrobou pohankového chleba a bol to "zadrhlák", že by ste s tým niekoho prizabili keby ste to po nom hodili,tak tvrdé to bolo a samozrejme hnusné. Pohanku jedine surovú.
Dajte si avokádo a návštevu taktiež ponúknite nim alebo nejakou variáciou z neho+ ovocia typu ananás,jahody,ostružiny napr...možností je vela. A když se jim nelíbi at si...

Zdravím, chléb z pohanky jsem ještě nezkoušela. Ovoce je tu pořád nějaké, tak se snadno mísa k sezobnutí spraví. Pustit broučky po stole a zahájit návštěvnický lov ??? No ?? To si nejsem jista, zda bych uspěla.

_________________
Příroda je mocná čarodějka.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Pohanka
PříspěvekNapsal: pát bře 12, 2010 9:01 am 
Offline
Administrátor
Administrátor

Registrován: sob kvě 17, 2008 1:53 pm
Příspěvky: 28398
Bydliště: Poděbrady
Veverka píše:
Zdravím, tady se musím začíst a poučit. Být starý na chleba byla celkem pecka. U nás je chleba uctívanou záležitostí. Dávám si s ním dost práce a dělám to ráda. Výsledky chutnají každému. Nicméně já ho baštím fakt jen čerstvě upečený - pak už nezbývá. \":D\" Pec mám poměrně malou, že se jich moc nevejde a peču jen jednou týdně. Jdu se začíst.

S vyšším věkem razantně klesá výroba kyselin v žaludku a pokud nedochází k obnově potřebných buněk, tak se tělo není schopno vyrovnat s tepelně upraveným obilím. Dochází k velikému nárůstu kyselosti a člověk se rozsype postupně celý, aniž by pochopil, proč se to děje, když jí naprosto zdravě.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Pohanka
PříspěvekNapsal: pát bře 12, 2010 9:13 am 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: úte črc 21, 2009 7:32 am
Příspěvky: 486
Bydliště: Nové Město na Moravě
Pohanku já rád a zrovna předevčírem jsem viděl recept na pohankovou svačinku, který budu teď o víkendu zkoušet.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Pohanka
PříspěvekNapsal: pát bře 12, 2010 9:27 am 
Offline

Registrován: čtv bře 19, 2009 6:50 pm
Příspěvky: 669
Jindra píše:
Pohanku já rád a zrovna předevčírem jsem viděl recept na pohankovou svačinku, který budu teď o víkendu zkoušet.

Hmm, to vyzerá chutne.
Tak rozmýšlam, že si to hned aj dám, kedže suroviny mám.
Ďakujem


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Pohanka
PříspěvekNapsal: pát bře 12, 2010 9:35 am 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: pon črc 06, 2009 6:56 pm
Příspěvky: 445
Jindra píše:
Pohanku já rád a zrovna předevčírem jsem viděl recept na pohankovou svačinku, který budu teď o víkendu zkoušet.
Ta kombinace s ovocem nebude v žaludku kvasit? Jinak to vypadá good...


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Pohanka
PříspěvekNapsal: pát bře 12, 2010 9:45 am 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: úte bře 02, 2010 8:27 am
Příspěvky: 277
Jarda píše:
S vyšším věkem razantně klesá výroba kyselin v žaludku a pokud nedochází k obnově potřebných buněk, tak se tělo není schopno vyrovnat s tepelně upraveným obilím. Dochází k velikému nárůstu kyselosti a člověk se rozsype postupně celý, aniž by pochopil, proč se to děje, když jí naprosto zdravě.

Určitě stárneme ač nechceme. \":(\" Vynechám chleba úplně, ač tedy to bude zkouška pro bobříka odvahy, ale je možné, že je to právě to, co mi dělá paseku. \":(\" Pucuju si játra a střeva. Po čase bude nějaký výsledek. ,,Hin sa vokáže"

_________________
Příroda je mocná čarodějka.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Pohanka
PříspěvekNapsal: pát bře 12, 2010 9:55 am 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: úte črc 21, 2009 7:32 am
Příspěvky: 486
Bydliště: Nové Město na Moravě
Veverka píše:
Určitě stárneme ač nechceme. Vynechám chleba úplně, ač tedy to bude zkouška pro bobříka odvahy, ale je možné, že je to právě to, co mi dělá paseku. Pucuju si játra a střeva. Po čase bude nějaký výsledek. ,,Hin sa vokáže"
Vynechání pečiva pro mne bylo (a ještě je) největším problémem a ostatně i Jarda tu kdesi píše, že pečivo je největší droga, na jakou si "vařák" zvykne. Jako přechod při odvykání od pečiva jsem si dělal nepečený chléb a taky mne uspokojovalo namočené (trošku naklíčené) žito. Říkal jsem si, aspoň že to není pečené, tj. tepelně znehodnocené, takže to snad není tak šíleně kyselinotvorné a minerálama zanášející. Pro fázi přechodu (odvykání) se to možná dá poradit...


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Pohanka
PříspěvekNapsal: pát bře 12, 2010 10:01 am 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: úte bře 02, 2010 8:27 am
Příspěvky: 277
Jindra píše:
Vynechání pečiva pro mne bylo (a ještě je) největším problémem a ostatně i Jarda tu kdesi píše, že pečivo je největší droga, na jakou si "vařák" zvykne. Jako přechod při odvykání od pečiva jsem si dělal nepečený chléb a taky mne uspokojovalo namočené (trošku naklíčené) žito. Říkal jsem si, aspoň že to není pečené, tj. tepelně znehodnocené, takže to snad není tak šíleně kyselinotvorné a minerálama zanášející. Pro fázi přechodu (odvykání) se to možná dá poradit...

Na pečivo jako takové v obchodech chuť nemám. To hravě přejdu. Ale ten náš domácí chlebík \":(\" \":(\" \":(\" , no to bude průšvih, ale taky to zvládnu. Naklíčené obilí si dělám a i do sirné patlanice jsem to zamíchala / do hotové jen jako příchuť / a bylo to dobré. Vymýšlím kde co, jen aby mi to šmakovalo a nebyl jídelníček stejný. Za pár týdnů bude líp jak začne narůstat po venku ,,zelí". To bude veselejší a už se těším. Ta zima pro mne nejni a na jídelníčku se to dycky podepíše.

_________________
Příroda je mocná čarodějka.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Pohanka
PříspěvekNapsal: ned bře 14, 2010 4:57 pm 
Offline

Registrován: čtv říj 15, 2009 3:07 pm
Příspěvky: 89
Zdravím,
zajímalo by mě Jaroslave, např. u špaldy, či žita, pohanky, čočky ap. když se jedí za syrova, nehrozí větší množství plísní ap?


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Pohanka
PříspěvekNapsal: ned bře 14, 2010 9:49 pm 
Offline
Administrátor
Administrátor

Registrován: sob kvě 17, 2008 1:53 pm
Příspěvky: 28398
Bydliště: Poděbrady
Maybes píše:
Zdravím,
zajímalo by mě Jaroslave, např. u špaldy, či žita, pohanky, čočky ap. když se jedí za syrova, nehrozí větší množství plísní ap?

A jak by se tam ty plísně dostaly?


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Pohanka
PříspěvekNapsal: ned bře 14, 2010 10:31 pm 
Offline

Registrován: čtv říj 15, 2009 3:07 pm
Příspěvky: 89
A co skladováním? Myslíte, že obiloviny neobsahují plísně a jiné zárodky? U ovesných vloček se doporuče spařit nebo opražit, aby se zničily různé potvory. I když to s tím asi nesouvisí, ale kde se pak vezmou mouční moli?


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Pohanka
PříspěvekNapsal: ned bře 14, 2010 10:53 pm 
Offline
Administrátor
Administrátor

Registrován: sob kvě 17, 2008 1:53 pm
Příspěvky: 28398
Bydliště: Poděbrady
Maybes píše:
A co skladováním? Myslíte, že obiloviny neobsahují plísně a jiné zárodky? U ovesných vloček se doporuče spařit nebo opražit, aby se zničily různé potvory. I když to s tím asi nesouvisí, ale kde se pak vezmou mouční moli?

A vy se bláhově domníváte, že tepelnou úpravou lze jejich toxiny zlikvidovat, to vás asi neuklidním, nelze pouze zničíte to prospěšné, co ještě zbylo po jejich řádění, ale toxiny určitě ne. Mol je motýlek, který má samozřejmě schopnost létat, tedy přiletí naklade vajíčka a odletí.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Pohanka
PříspěvekNapsal: ned bře 14, 2010 10:58 pm 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: úte bře 02, 2010 8:27 am
Příspěvky: 277
Maybes píše:
A co skladováním? Myslíte, že obiloviny neobsahují plísně a jiné zárodky? U ovesných vloček se doporuče spařit nebo opražit, aby se zničily různé potvory. I když to s tím asi nesouvisí, ale kde se pak vezmou mouční moli?


Už jsem měla tu čest najít v obchodě mezi cukrem myšince. Určitě to bývá i od myší počůrané. Plísně bývají mezi moukou také. Stává se to v obchodech, kde je to jak skladiště a není tam velký obrat potravin. Už jsem si kdysi všimla, že pod paletami byla mistička s jedem. \":(\"
Stačí, když to špatně uskladňují. Těžko nakupovat, když nevidíte zázemí. \":(\"

_________________
Příroda je mocná čarodějka.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Pohanka
PříspěvekNapsal: ned bře 14, 2010 11:02 pm 
Offline

Registrován: čtv říj 15, 2009 3:07 pm
Příspěvky: 89
Nedomnívám, jen se chci dobrat jak to vlastně a znát Váš názor.


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 156 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 11  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 11 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
cron
Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Group
Český překlad – phpBB.cz