Patrik1989 píše:
Doporučuje te banány jíst ? dělám si ho třeba s na mletýma semínkama ,nebo raději bez banánu ?furt lepší banán než rohlík ne ?
Rozhodne lepsie nez rohlik, da sa fungovat aj bez nich. Jedz ich, ked ti chutia, ale nie na silu. Urcite nerob ako ta veganska fitness stranka 30bananas/day, to pre nase pasmo nieje dobre, kedze je to dovoz a exotika. Problem bananov je ten, ze ich zbieraju zelene, dozrievaju 2 plynoch, su prehnane preslachtene a casto nekvalitne. Tie v beznych obchodoch.
Videl som vsak aj dobre banany (niektore BIO banany, takisto ak na to mas, podpor fair-trade banany). Ja osobne na nich mam taky nazor, ze dobra chutovka (aj priamo, aj v receptoch), dobre na creva, dobre sa na nich mnozia probiotika (zjest s kuskom bryndze, alebo probiotickou tabletkou), takze v rozumnej miere ich pouzivam. Videl som dobre banany napriklad v predajni Yeme... su BIO, fair trade, naozaj kvalita, a dovazane su viacmenej uz dozrete. Teda nepouzivaju umele dozrievanie 2 dvoch plynoch, nezbieraju sa nezrele zelene, su z fair-trade hospodarstva (teda nevykoristuje sa lacna pracovna sila v afrike), a su BIO, bez postrekov. Cena je vsak vyssia. No videl som ich v akcii za 2eura/kilo. Za tuto cenu sa rozhodne oplatia. Od beznych, ktore stoja 1,60/kilo, su ovela lepsie.
Netreba zabudat aj na deti, pre ne je to pochutka, vacsina ich miluje. Rozhodne lepsie, ako cpat ich rohlikmi, fastfoodmi atd. Casto, ked sa do nich da horkotazko natlacit ovocie a zelenina, banany vacsinou idu. Takze zachrana. Taka zdrava miera je, jeden banan denne, spriemerovatn a tyzden, cize kludne 1 den aj 4 banany naraz, a dalsi 3 a potom nic. Ja ich mam rad, a nemyslim si, ze by 7 bananov za tyzden skodilo. Nesnazim sa ich jest vsak vo vacsej miere, lebo treba aj tuzemske ovocie, hlavne to, a takisto, nechcem nimi vytlacit este zdravsie druhy ovocia, ako je ananas, grapefruit ci granatove jablko, ktore su tiez exoticke, takze uz by tam neostavalo miesto na tuzemske ovocie. V zime ich vsak konzumujem vo vacsej miere, kedze tuzemske ovocie chyba, v lete pomenej.